• Real Estate

    Skyline: Η επόμενη μέρα, ο ρόλος της Alpha Bank και τα πετράδια του στέμματος των 530 ακινήτων

    Γιάννης Γκάνος, Διευθύνων Σύμβουλος της Alpha Αστικά Ακίνητα

    Γιάννης Γκάνος, Διευθύνων Σύμβουλος της Alpha Real Estate


    Το επόμενο καθοριστικό βήμα προς την ολοκλήρωση του συναλλαγής Skyline, ενός από τα μεγαλύτερα deals της αγοράς ακινήτων, έγινε με την έγκριση μεταβίβασης 24 ακινήτων της Alpha Αστικά Ακίνητα προς εταιρείες τράπεζας, έναντι 43 εκατομμυρίων.

    Το πράσινο φως της ενδοομιλικής συναλλαγής έδωσαν την Παρασκευή οι μέτοχοι της Alpha Αστικά Ακίνητα, ενόσω Dimand και Premia βρίσκονται σε διαπραγματεύσεις με την τράπεζα για την υπογραφή των συμβάσεων. Θυμίζουμε πως εντός του καλοκαιριού η κοινοπραξία των δύο εισηγμένων (της οποίας την πλειοψηφία έχει η Dimand) αναδείχθηκε προτιμητέος επενδυτής που θα αποτελέσει το στρατηγικό εταίρο της Alpha Bank στο Skyline, το project αξιοποίησης 570 ακινήτων.

    Στόχος είναι εντός του 2022 να καταστεί Dimand – Premia οριστικός ανάδοχος, με χρηματοδότηση από την EBRD, η οποία πάντως δεν έχει οριστικοποιηθεί. Στη νέα εταιρεία που θα δημιουργηθεί η Alpha Bank θα διακρατά το 35% και οι νέοι μέτοχοι το υπόλοιπο 65%. Οι εταιρείες στις οποίες θα μεταβιβαστούν τα ακίνητα αποτελούν SPVs, στα οποία έχουν ομαδοποιηθεί επαγγελματικά, βιομηχανικά, καταστήματα, μονοκατοκίες και ούτως καθεξής.

    Τα «φιλέτα» της πρώην Εμπορικής στο επίκεντρο

    Στην ουσία, η Skyline θα λειτουργεί ως εταιρεία συμμετοχών. Ξεχωριστές εταιρείες ειδικού σκοπού, θυγατρικές του Skyline, θα αποτελέσουν εμβληματικά ακίνητα του project, όπως το συγκρότημα πέντε κτιρίων της πρώην Εμπορικής Τράπεζας επί της Σοφοκλέους, επιφάνειας 30.000 τ.μ.. Επιπλέον «φιλέτα» του Skyline αποτελούν το συγκρότημα της Κοραή – στο οποίο φιλοξενούνται τα κεντρικά της Alpha Bank και κατάστημα της Κωτσόβολος – επίσης ιδιοκτησίας της πρώην Εμπορικής, επιφάνειας 10.000 τ.μ., το κτίριο της Alpha Leasing στη Φιλελλήνων, το κτίριο της Alpha Finance στο Κολωνάκι, στην οδό Μέρλιν, όπως και υποκατάστημα της τράπεζας στην οδό Τσιμισκή. «Τα ακίνητα πωλούνται μέσω της συναλλαγής Skyline σε μία αρκετά καλή τιμή, πάνω από την αξία στα βιβλία, και είναι μια πολύ καλή ευκαιρία για τους μετόχους και την ευκαιρία να ρευστοποιήσουν και να πάρουν καλό τίμημα», ανέφερε στο πλαίσιο της γενικής συνέλευσης ο Γιάννης Γκάνος, διευθύνων σύμβουλος της Alpha Αστικά Ακίνητα

    Αφού ολοκληρωθεί η συμφωνία με τις Dimand και Premia, θα δρομολογηθεί η ανακατασκευή των ακινήτων που χρήζουν εργασιών, για διάστημα τριών έως πέντε ετών. Εν συνεχεία, η εταιρεία θα «ξεσκαρτάρει» τα ακίνητα και θα εισπράττει μισθώματα, αποδίδοντας μερίσματα στους μετόχους.

    Τέλος σημαίνει και για τη δραστηριότητα της εταιρείας στη Βουλγαρία, αφού οι μέτοχοι ενέκριναν την πώληση της θυγατρικής στη συγγενή Alpha Real Estate Management έναντι 19,6 εκατομμυρίων. Το ακίνητο που διαχειριζόταν η θυγατρική στη Σόφια συνοδευόταν από πολύκροτη υπόθεση, που χρονολογείται από το 2017, καθώς η θυγατρική της τράπεζας είχε δικαστική εκκρεμότητα µε την Ακαδημία Επιστημών Σόφιας για το ιδιοκτησιακό καθεστώς ενός ακινήτου, κάτι που έχει επιλυθεί.

    Έργα για την Alpha Αστικά Ακίνητα με μοχλό συναλλαγές 1 δισ.

    Παράλληλα, η επόμενη μέρα για την – έως τώρα εισηγμένη – Alpha Αστικά Ακίνητα προβλέπει το μετασχηματισμό της σε εταιρεία υπηρεσιών, ενώ ερώτημα παραμένει αν θα συνεχίσει να διαπραγματεύεται στο ταμπλό, αφού η έξοδος από το Χρηματιστήριο δεν είναι ακόμα στην ατζέντα της τράπεζας.

    «Βλέπουμε μία ξεκάθαρη ευκαιρία στην αγορά ακινήτων, μετά από 11 χρόνια ύφεσης. Η ευκαιρία αυτή έχει να κάνει και με τη διαχείριση ακινήτων, από τη στιγμή που οι συναλλαγές έφτασαν τα 2 δισ. το 2021 και φέτος κινούνται σε επίπεδα μεγαλύτερα του 1 δισεκατομμυρίου. Περισσότερες συναλλαγές σημαίνουν μεγαλύτερη ανάγκη για διαχείριση», είπε ενώπιον των μετόχων ο κ. Γκάνος, προσθέτοντας πως «με την υλοποίηση του προγράμματος Ηρακλής και τις τιτλοποιήσεις άνω των 50 δισ. που έγιναν τα τελευταία τρία χρόνια, επιταχύνεται ο ρυθμός ρευστοποίησης των εμπράγματων εξασφαλίσεων, που σημαίνει ότι αυξάνονται οι συναλλαγές σε ακίνητα» και κατ΄ επέκταση το έργο της διαχείρισης, όπως είναι οι εκτιμήσεις και οι πιστοποιήσεις έργων.

    «Επίσης, αρκετά δισ. χρηματοδοτήσεων έρχονται από το Ταμείο Ανάκαμψης και περνούν μέσα από τις τράπεζες, που θα έχουν επίσης εμπράγματες εξασφαλίσεις σε ακίνητα. Οι κινήσεις αυτές συνοδεύονται από ένα τεράστιο έργο που περιμένει εξειδικευμένες εταιρείες να το αντιμετωπίσουν.

    Παράλληλα, εισρέουν επενδυτές στην ελληνική αγορά, έχουν αφιχθεί equity funds, νέες ΑΕΕΑΠ, έχει μεγαλώσει η πίτα των ακινήτων υπό διαχείριση και ταυτόχρονα, οι servicers των ακινήτων έχουν μείνει πίσω». Η εταιρεία διαχειρίζεται ήδη σχεδόν 5.000 ακίνητα κι ενώ το Skyline δεν έχει ολοκληρωθεί και αναμένεται να φέρει σημαντικό έργο για τη «νέα» Alpha Αστικά Ακίνητα, καθώς ορισμένες εργασίες προβλέπεται να τις αναλάβει κατ’ αποκλειστικότητα.

    «Συνεπώς, αξιοποιώντας την τεχνογνωσία και την υποδομή της Alpha Αστικά Ακίνητα ενώνει τις δυνάμεις της με την Alpha Real Estate Management, για να αυξήσει τη δυνατότητα διαχείρισης ακινήτων». Στόχος της Alpha Αστικά Ακίνητα είναι να γίνει ο leader της αγοράς, εφόσον πλέον θα θα επικεντρωθεί ξεκάθαρα στις υπηρεσίες διαχείρισης.



    ΣΧΟΛΙΑ