Real Estate

Σε τροχιά βελτίωσης η Αθήνα ως προορισμός επενδύσεων στο real estate

WarningExclamation mark in a circleΑπαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη


Βελτίωση παρουσιάζει η Αθήνα ως επενδυτικός προορισμός στο real estate με σαφή προοπτική για αύξηση αξιών και μισθωμάτων το 2020 και με τις προσδοκίες να βασίζονται στις εξαγγελίες της κυβέρνησης, όσο αφορά τα ακίνητα και τις επενδύσεις, αλλά και την προοπτική να ξεκινήσει η μεγάλη ανάπτυξη στο παλιό αεροδρόμιο του Ελληνικού.

Τα παραπάνω αποτελούν βασικά συμπεράσματα της ετήσιας έρευνας για τις τάσεις στην ευρωπαϊκή αγορά ακινήτων «Emerging Trends in Real Estate® Europe 2020» την επόμενη χρονιά και η οποία πραγματοποιείται κάθε χρόνο από το Urban Land Institute (ULI) – διεθνές ινστιτούτο για τα ακίνητα και την PwC. Η εν λόγω έρευνα καταγράφει τις κορυφαίες επενδυτικές τάσεις για το επόμενο έτος και βασίζεται στις απόψεις περισσότερων από 900 επαγγελματιών περί τα ακίνητα σε όλη την Ευρώπη (επενδυτών, developers, τραπεζιτών και συμβούλων).

Ειδικότερα, οι επαγγελματίες που μίλησαν για την Αθήνα είναι αισιόδοξοι για την προοπτική της αγοράς το 2020, σημειώνοντας ότι σε εξέλιξη βρίσκεται μια «αργή ανάκαμψη». Συνολικά η προοπτική των επενδύσεων χαρακτηρίζεται «καλή» (το ανώτερο είναι ο χαρακτηρισμός εξαιρετική) ενώ η εκτίμηση είναι ότι κατά την επόμενη χρονιά θα υπάρξουν αυξητικές τάσεις σε αξίες και μισθώματα πολύ περισσότερο από κάθε άλλη ευρωπαϊκή πόλη.

«Στην Ελλάδα υπάρχουν εταιρείες που ενδιαφέρονται για ποιοτικές επενδύσεις στην Αθήνα και ευκαιριακά διεθνή κεφάλαια που κοιτούν κυρίως για εξαγορές γραφείων, καταστημάτων, ξενοδοχείων και για την αγορά και χαρτοφυλακίων συνδεδεμένων με κόκκινα δάνεια» σημειώνει αναλυτής.

Η έρευνα διαπιστώνει το θετικό κλίμα που δημιουργούν οι αποφάσεις της κυβέρνησης για τα ακίνητα όπως είναι η μείωση του ΕΝΦΙΑ, αν και όπως επίσης σημειώνεται η μείωση των φόρων και τα επενδυτικά κίνητρα δεν έχουν ακόμα συμφωνηθεί με τους πιστωτές. Ιδιαίτερη μνεία γίνεται στην προοπτική της επένδυσης στο Ελληνικό καθώς, όπως αναφέρεται, «θα προκαλέσει το ενδιαφέρον και από άλλους επενδυτές».

Οι επενδυτές εκτιμούν ότι οι γραφειακοί χώροι Α κατηγορίας προσφέρουν καλές προοπτικές λόγω της περιορισμένης διαθεσιμότητας καταγράφοντας ότι οι αποδόσεις έχουν συμπιεσθεί στο 7%. Περαιτέρω συμπίεση απόδοσης

αναμένεται στο κέντρο και στα βόρεια προάστια. Αντίθετα οι αποδόσεις των γραφειακών χώρων Β και Γ κατηγορίας θα επηρεαστούν σε μικρότερο βαθμό και επομένως η επιλεκτική τοποθέτηση σε αυτά «μπορεί να είναι ενδιαφέρουσα» σύμφωνα με εγχώριο επενδυτή.

Οι απόψεις για τον τουρισμό είναι μικτές. Οι μετατροπές ακινήτων σε ξενοδοχεία ή σε διαμερίσματα για βραχυχρόνιες μισθώσεις ήταν δημοφιλής την πρώτη περίοδο της ανάκαμψης, αλλά αρκετοί συνεντευξιαζόμενοι είπαν ότι οι αριθμοί των τουριστών μειώνονται εν μέρει λόγω της επιστροφής ανταγωνιστικών αγορών όπως της Τουρκίας. «Η αγορά της Ελλάδας φαίνεται να είναι κορεσμένη και οι περισσότερες ζητούμενες τιμές από τους πωλητές βρίσκονται σε υψηλά επίπεδα, υποθέτοντας ότι η ανάπτυξη θα είναι παρόμοια με τα τελευταία δύο χρόνια» προειδοποιεί ένας εκ των συμμετεχόντων στην έρευνα.

Ακόμη, ως ένα «άλλο ορόσημο» για την ελληνική αγορά ακινήτων χαρακτηρίζεται η διάθεση των τεσσάρων συστημικών τραπεζών να πουλήσουν τα μη εξυπηρετούμενα δάνειά τους μέχρι το τέλος του 2020.


ΣΧΟΛΙΑ