• Real Estate

    Reuters: Γιατί οι Κινέζοι αγοράζουν μαζικά ακίνητα στην Ελλάδα

    • NewsRoom


    Τρεις φορές την εβδομάδα εκατοντάδες Κινέζοι επενδυτές φτάνουν στο αεροδρόμιο της Αθήνας, όπου τους περιμένουν Έλληνες κτηματομεσίτες και τους πηγαίνουν κατευθείαν να δουν διαμερίσματα προς πώληση στην ελληνική πρωτεύουσα. Αυτό υποστηρίζει σε ρεπορτάζ του με τίτλο «Ψάχνοντας ευκαιρίες και μια γεύση καλής ζωής, οι Κινέζοι αγοράζουν ελληνικά σπίτια» το διεθνές πρακτορείο ειδήσεων Reuters.

    Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, αυτό που προσελκύει τους Κινέζους είναι, κατά κύριο λόγο, οι πολύ χαμηλές τιμές των ακινήτων στην Ελλάδα. Τιμές που έχουν επηρεαστεί έντονα από την οικονομική κρίση, ενώ στα θετικά της αγοράς είναι και το γενναιόδωρο πρόγραμμα της «χρυσής βίζας», που προσφέρει πενταετή άδεια παραμονής για κάθε επένδυση άνω των 250.000 ευρώ σε ελληνικά ακίνητα.

    «Αυτά είναι αρκετά προκειμένου να αγοράσει κάποιος ένα διαμέρισμα με τρία δωμάτια στην πρωτεύουσα και με θέα τον λόφο της Ακρόπολης», αναφέρει το ρεπορτάζ.

    Ένας από τους κατοίκους που πούλησε σε Κινέζους το σπίτι του μίλησε στο πρακτορείο. Ο Βασίλης είπε ότι είχε σχεδόν εγκαταλείψει την προσπάθεια να βρει αγοραστή για το σπίτι του όταν τον επισκέφθηκε μία οικογένεια τεσσάρων Κινέζων.

    «Δεν είδαν ξανά το σπίτι. Πήγαμε και πήραμε την προκαταβολή και όλα τέθηκαν σε εφαρμογή», λέει ο Βασίλης, που πούλησε το σπίτι προς 220.000 ευρώ. Το σπίτι αυτό είχε αγοραστεί προς 320.000 ευρώ αλλά ο Βασίλης το πούλησε προκειμένου να αγοράσει δύο διαμερίσματα για τα παιδιά του.

    «Λαμβάνουμε πολύ περισσότερα τηλεφωνήματα τώρα. Στη συντριπτική πλειοψηφία τους είναι από ξένους και υπάρχουν ακόμη κάποιοι Έλληνες. Φυσικά οι Κινέζοι είναι με διαφορά μπροστά στο παιχνίδι», λέει ο επικεφαλής των Ένωσης Κτηματομεσιτών Αττικής, Λευτέρης Ποταμιάνος, ο οποίος εκπροσωπεί περίπου 3.000 κτηματομεσίτες.

    Ο ίδιος προβλέπει ότι οι τιμές των στεγαστικών ακινήτων στην ευρύτερη περιοχή των Αθηνών θα «τρέξουν» με ετήσιο ρυθμό 5% με 7% φέτος και του χρόνου.

    Πού οφείλεται η κινεζική μανία

    Το κινεζικό νόμισμα έχει υποχωρήσει πάνω από 6% έναντι του δολαρίου φέτος. Την ίδια στιγμή, το Πεκίνο περιορίζει τις επενδύσεις σε ξένες χώρες αλλά οι Κινέζοι επενδυτές αναζητούν ακόμη τρόπους να βγάλουν τα χρήματα τους εκτός χώρας.

    Η 29χρονη Λιαν Γουενμίν, πρώην λογίστρια, λέει στο πρακτορείο ότι δεν έλκεται μόνο από τις χαμηλές τιμές και το πρόγραμμα της «χρυσής βίζας». Το θερμό κλίμα της Ελλάδας είναι ένα ακόμη πλεονέκτημα.

    «Η Ελλάδα έχει πολύ καλό καιρό και μου αρέσουν οι άνθρωποι και το φαγητό», λέει η Λιαν που σχεδιάζει να ξοδέψει 250.000 ευρώ σε ένα ή δύο διαμερίσματα στο κέντρο της Αθήνας προκειμένου να τα ενοικιάζει μέσω Airbnb και άλλη μία κατοικία για την ίδια στα νότια προάστια.

    «Μπορώ να αγοράσω δύο ή τρία διαμερίσματα με 250.000 ευρώ αλλά αν ξοδέψω τα ίδια χρήματα στο Πεκίνο μπορώ να αγοράσω μόνο ένα διαμέρισμα 30 τμ σε μία γενικά καλή τοποθεσία. Είναι μεγάλη διαφορά», παραδέχεται η Λιάν.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Καζίνο Ελληνικού: Όλη η αλήθεια για τον διαγωνισμό – Τι συμβαίνει στο παρασκήνιο

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Διπλή κίνηση για την Dimand στην εξαγορά του κτηρίου της πτωχευμένης Χ.Κ. Τεγόπουλος («Ελευθεροτυπία»)



    ΣΧΟΛΙΑ