Επενδύσεις 50 εκατομμυρίων σε ξενοδοχεία και φοιτητικές εστίες σχεδιάζει να υλοποιήσει η Premia Properties, μέσω των κεφαλαίων ύψους 150 εκατομμυρίων που φιλοδοξεί να αντλήσει από το ομόλογο που πρόκειται να εκδώσει.

Η ΑΕΕΑΠ θα προχωρήσει στην έκδοση επταετούς ομολόγου έως τις αρχές Απριλίου, με την Premia να βρίσκεται σε συζητήσεις με τις τράπεζες και να προετοιμάζει την κατάθεση του ενημερωτικού δελτίου στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς. Από τα 150 εκατομμύρια που σκοπεύει να αντλήσει, τα 100 θα κατευθυνθούν στην αποπληρωμή ομολόγου 100 εκατομμυρίων, που έχει κουπόνι 2,8% και λήγει τον Ιανουάριο του 2027, ενώ τα υπόλοιπα 50 εκατομμύρια θα χρησιμοποιηθούν για νέες επενδύσεις στους τομείς που έχει εισέλθει πρόσφατα η επενδυτική ακινήτων και από τους οποίους καρπώνεται υπεραξίες.

1

Η Premia έχει ήδη εμπλουτίσει τη μετοχική βάση, μέσω της τελευταίας αύξησης μετοχικού κεφαλαίου ύψους περίπου 42 εκατομμυρίων ευρώ, στην οποία προχώρησε το προηγούμενο καλοκαίρι. Ο Γιάννης Αντετοκούνμπο συμμετείχε με 3,3 εκατομμύρια ευρώ μέσω της GFI Ltd, η οικογένεια Σκλαβενίτη μέσω της επενδυτικής τους εταιρείας ΑΝΙΚΑ Α.Ε. με 3 εκατομμύρια ευρώ και ο Γιώργος Δασκαλάκης, ιδρυτής της Stoiximan και επικεφαλής της Kaizen Gaming, με 5 εκατομμύρια ευρώ, ενώ οι υφιστάμενοι μέτοχοι, η Sterner Stenhus επένδυσαν 8 εκατομμύρια, η Fastighets AB Balder που ελέγχεται από τον επίσης σουηδικής καταγωγής Erik Selin 12 εκατομμύρια και ο Νορβηγός Petter Stordalen επικεφαλής του ομίλου Strawberry 6,5 εκατομμύρια ευρώ. Ο τελευταίος μπήκε το 2024 στο μετοχικό κεφάλαιο της ΑΕΕΑΠ μέσω της Nordic Leisure Travel Group με ποσοστό περίπου 10%. Στο πλαίσιο της συμφωνίας, ο όμιλος πούλησε στην Premia τα Sunwing σε Καλλιθέα Ρόδου και Κρήτη έναντι 112,5 εκατομμυρίων ευρώ, τα οποία μισθώνει πλέον από την AEEAΠ.

Πλέον, η Sterner Stenhus των Ηλία και Θωμά Γεωργιάδη ελέγχει περί το 33% της εισηγμένης. Αντετοκούνμπο και οικογένεια Σκλαβενίτη ελέγχουν περί το 2% και ο Γιώργος Δασκαλάκης το 3,5% της Premia.

Στόχος της Premia Properties είναι να διαθέτει στο τέλος του χρόνου χαρτοφυλάκιο 650 εκατομμυρίων, έτσι ώστε να μπορεί να χτίσει χαρτοφυλάκιο αξίας 1 δισεκατομμυρίου ευρώ, σε επόμενη φάση.

Τα κεφάλαια από την έκδοση ομολόγου θα χρηματοδοτήσουν τα σχέδια της Premia στον κλάδο των τουριστικών ακινήτων – τον τελευταίο που «ξεκλείδωσε». Τα τελευταία της αποκτήματα είναι τα Gaia Palace και Gaia Royal στην Κω, συνολικής δυναμικότητας 440 δωματίων, επενδύοντας 73 εκατομμύρια για την αγορά και την ανακατασκευή τους. Είχε προηγηθεί η εξαγορά ξενοδοχείου δυναμικότητας 270 δωματίων, έναντι τιμήματος 64 εκατομμυρίων ευρώ, στα Κανάρια Νησιά της Ισπανίας. Το ακίνητο ανήκε στον όμιλο NLGT του Stordalen, λειτουργεί από το 1972 και πωλήθηκε με κλειστή σύμβαση διάρκειας 20 ετών. Ενδεικτικά. η απόδοση του ακινήτου θα φτάσει κατά ελάχιστο το 7,3% και το ετήσιο μίσθωμα που θα καταβάλει η NLGT στην ελληνική ΑΕΕΑΠ διαμορφώνεται στα 4,65 εκατομμύρια ευρώ.

Σε ό,τι αφορά την επέκταση στις φοιτητικές εστίες, η Premia δημιουργεί φέτος 300 νέες εστίες, φτάνοντας έτσι στο χαρτοφυλάκιο των 900, μαζί με τις προηγούμενες επενδύσεις. Ανάμεσα σε αυτές είναι φοιτητική εστία 50 διαμερισμάτων στο Βόλο, 58 διαμερισμάτων στη Λάρισα και 43 νέων στην Ξάνθη. Τον φετινό Σεπτέμβριο άνοιξαν επιπλέον 35 εστίες σε συγκρότημα στη Ρόδο, 35 εστίες στην Ξάνθη, 80 νέες στον Βόλο, στη θέση δημόσιου ακινήτου, 140 νέες στην Πάτρα, ενώ έκλεισε συμφωνία για την αξιοποίηση μεγάλου ακινήτου στην Καισαριανή, όπου θα δημιουργηθούν 150 εστίες και θα λειτουργήσουν μετά το καλοκαίρι του 2026.

Διαβάστε επίσης

Premia Properties: Στις 26/1 η καταβολή των οφειλόμενων τόκων προς τους ομολογιούχους

Premia Properties: Αύξηση εσόδων 73% και προσαρμοσμένο EBITDA κατά 65% στο 9μηνο του 2025

Premia Properties: Επένδυση €73 εκατ. σε δύο ξενοδοχειακές στην Κω