• Real Estate

    Πενιχρά αποτελέσματα στην αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας των Ταμείων

    • Αργυρώ Μαυρούλη
    ΕΦΚΑ

    Έφη Αχτσιόγλου. Υπουργός Εργασίας


    Πολύμηνη καθυστέρηση παρουσιάζει η αξιοποίηση των ακινήτων των ασφαλιστικών ταμείων από την ηγεσία του υπουργείου Εργασίας Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης.

    Παρά το γεγονός ότι στο τέλος του 2017 είχε ανακοινωθεί από την αρμόδια υπουργό Εργασίας Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Έφη Αχτσιόγλου, η διενέργεια πλειοδοτικών διαγωνισμών για την εκμίσθωση, αρχικά, εμβληματικών κτιρίων στο κέντρο της Αθήνας και του Πειραιά, μέχρι σήμερα τα δείγματα γραφής είναι ελάχιστα.

    Αυτό έχει ως αποτέλεσμα, παρά το ενδιαφέρον ιδιωτών επενδυτών, να μην υπάρχει πρόοδος τόσο στην βελτίωση της εικόνας της πρωτεύουσας, όσο και στα έσοδα των δυο ασφαλιστικών φορέων, του Ενιαίου Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης και του Ενιαίου Ταμείου Επικουρικής Ασφάλισης και Εφάπαξ Παροχών.

    Σύμφωνα με πληροφορίες, υπάρχουν ιδιώτες και funds που έχουν υποβάλει προτάσεις και κοστολογημένες προσφορές για την αξιοποίηση συγκεκριμένων ακινήτων, όμως το υπουργείο Εργασίας δεν έχει προχωρήσει στη διενέργεια διαγωνισμών για να την εκμίσθωσή τους.

    Μάλιστα σύμφωνα με στοιχεία που έχει στη διάθεσή του το mononews, ενώ έχει εκδηλωθεί ενδιαφέρον για ακίνητα προς τουριστική αξιοποίηση, το υπουργείο Εργασίας προχώρησε τελικά στην παραχώρησή τους σε φορείς του Δημοσίου. Η ενέργεια αυτή έχει προκαλέσει αντιδράσεις, γκρίνια και προβληματισμό γιατί κτίρια που μπορούν να αξιοποιηθούν για τον τουρισμό ή το εμπόριο αυξάνοντας τις θέσεις εργασίας και τα κρατικά έσοδα, παραχωρούνται στον δημόσιο τομέα για να στεγάσει και να συγκεντρώσει στο κέντρο της Αθήνας τις υπηρεσίες του δημοσίου, αντί να επιλεγεί η αποκέντρωση.

    Από την πλευρά τους, υψηλόβαθμα στελέχη του υπουργείου Εργασίας αναφέρουν ότι όλες οι διαδικασίες γίνονται με απόλυτη διαφάνεια και υπέρ του δημοσίου συμφέροντος και ότι η καθυστέρηση οφείλεται στην αλλαγή του οργανογράμματος του Ενιαίου Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης, αλλά και στην επιλογή να διοχετεύονται σταδιακά στην αγορά τα ακίνητα.

    Ποια ακίνητα συγκεντρώνουν το ενδιαφέρον

    Σύμφωνα με πληροφορίες, ιδιαίτερο ενδιαφέρον συγκεντρώνουν 12 ακίνητα στο κέντρο της Αθήνας για τα οποία έχουν κατατεθεί αιτήσεις αξιοποίησης και μετατροπής τους σε ξενοδοχεία 4 και 5 αστέρων.

    Συγκεκριμένα, στην οδό Βουλής 10 για τα καταστήματα στην «Στοά Εμπόρων», στην οδό Ομήρου 120 ένα πολυόροφο κτίριο, στην οδό Ζαλοκώστα για το 4όροφο διατηρητέο κτίριο με 2 ημιυπόγεια καταστήματα, το οποίο έχει σχεδιαστεί από τον Ανδριανό Ζαλαρίμο την περίοδο του μεσοπολέμου, στην οδό Πανεπιστημίου 46 για το τετράωρο διατηρητέο κτίριο με ισόγεια καταστήματα, εστιατόριο και κινηματογράφο ένα από τα ωραιότερα νεοκλασικά κτίρια της Αθήνας σχεδιασμένο από τον Τσίλερ με επιφάνεια 7.935 τ.μ., στην οδό Σωκράτους 65-67 για το επταώροφο ξενοδοχείο «Ambassandeur», στην Αξαρλιάν 7 τριώροφο κτίριο με καταστήματα μοναδικής αρχιτεκτονικής, στην οδό Βουκουρεστίου 30 για το εξαώροφο κτίριο γραφείων, στην οδό Βουλής 6 ένα διώροφο κτίριο, στην οδό Διδότου και Κολοκοτρώνη 4 δυο πενταόροφα κτίρια, ένα διαμπερές οικόπεδο στην οδό Ναυάρχου Νικοδήμου 35, αλλά και στην οδό Σταδίου 28 ένα πενταόροφο κτίριο με καταστήματα στο ισόγειο και το κινηματογράφο Αστορ.

    Πέρα από τα παραπάνω, για κτίριο του ΕΤΕΑΕΠ στην οδό Πανεπιστημίου 58 έχει κατατεθεί αίτημα από πολύ γνωστή ελληνική εταιρεία για την μετατροπή του σε εμπορικό κέντρο, ωστόσο μέχρι σήμερα δεν έχει προχωρήσει ο πλειοδοτικός διαγωνισμός.

    Στον «αέρα» οι νέοι πλειοδοτικοί διαγωνισμοί

    Το υπουργείο Εργασίας, με καθυστέρηση τουλάχιστον 6 μηνών, δεσμεύεται ότι θα προχωρήσει στην εκπόνηση νέων πλειοδοτικών διαγωνισμών εντός Ιουνίου ακόμη και με ανοικτή χρήση για το 4όροφο κτίριο στην οδό Ζαλοκώστα 7-9, αλλά και για το πρώην ξενοδοχείο AMBASSANDEUR στον οδό Σωκράτους 65-67. Ωστόσο, κάτι τέτοιο δεν είναι βέβαιο ότι θα γίνει, καθώς η χώρα από σήμερα βρίσκεται σε προεκλογική περίοδο.

    Οι προηγούμενοι διαγωνισμοί κρίθηκαν άγονοι, καθώς σύμφωνα με τους επενδυτές τα κριτήρια ήταν ιδιαίτερα αυστηρά όπως για παράδειγμα η δημιουργία στην οδό Ζαλοκώστα ξενοδοχείου αποκλειστικά 5 αστέρων ή τα κριτήρια για το προφίλ του επενδυτή όπως αποδεδειγμένη εμπειρία στη λειτουργία και διαχείριση ξενοδοχειακών υποδομών οι οποίες να έχουν μέσο όρο του συνολικού κύκλου εργασιών τους άνω των 10.000.000 ευρώ.

    Εντός Ιουνίου, σύμφωνα με το υπουργείο, θα πραγματοποιούνταν και ο πλειοδοτικός διαγωνισμός, που αρχικά θα γίνονταν τον Απρίλιο, για την αξιοποίηση του εξαώροφο διατηρητέου κτιρίου στην οδό Σταδίου 41 (πρώην Fokas), απέναντι από το Αρσάκειο Μέγαρο και την πλατεία Δικαιοσύνης με στόχο την αναβάθμιση της περιοχής της Ομόνοιας και των Χαυτείων. Πρόκειται για διατηρητέο κτίριο με στοά, εμπορικά καταστήματα στο ισόγειο και γραφεία στους ορόφους, ιδιοκτησίας του ΕΤΕΑΕΠ. Το κτίριο λειτούργησε μετά το 2000 ως πολυκατάστημα «Φωκάς» και η συνολική του επιφάνεια ανέρχεται σε 8.453 τ.μ. Η πρόσοψη του και το εσωτερικό του είναι επενδεδυμένο με λευκό μάρμαρο.

    Στα αζήτητα παραμένει και η αξιοποίηση 30 πολυώροφων και εμβληματικών νεοκλασικών κτιρίων στην καρδιά του Πειραιά, όπως μεταξύ άλλων το Μέγαρο του ΝΑΤ, το Μέγαρο της Ακτής Μιαούλη, αλλά και η έπαυλη Αξελού στην Καστέλα. Το υπουργείο Εργασίας έχει έτοιμη την λίστα από τον περασμένο Οκτώβριο, όμως μέχρι σήμερα δεν έχει γίνει πρόσκληση ενδιαφέροντος ούτε για τους φορείς του δημοσίου, Ν.Π.Δ.Δ., Ν.Π.Ι.Δ. του ευρύτερου δημόσιου τομέα, Ο.Τ.Α., Α.Ε.Ι. κλπ., καθώς και λοιπά νομικά πρόσωπα κοινωφελούς ή ανθρωπιστικού χαρακτήρα, αλλά ούτε και για ιδιώτες.



    ΣΧΟΛΙΑ