• Real Estate

    Noval: Πράσινο φως για το city resort στο πρώτο εργοστάσιο της Βιοχάλκο – Οι λεπτομέρειες της επένδυσης

    Παναγιώτης Καπετανάκος, CEO της Noval Property


    Με το πράσινο φως αναμμένο από την Περιφέρεια Αττικής προχωρά η στρατηγική επένδυση της Noval Property στον Ταύρο, όπου τη θέση του πρώτου εργοστασίου της Βιοχάλκο θα πάρει ανάπτυξη real estate μεικτών χρήσεων.

    Το μεσημέρι της Μεγάλης Τετάρτης το Περιφερειακό Συμβούλιο Αττικής γνωμοδότησε θετικά υπέρ του έργου, που στοχεύει να γίνει ο νέος πόλος κατοικίας και πολιτιστικών χρήσεων στη δυτική Αττική. Σύμφωνα με τη Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (το σχέδιο αδειοδοτείται με ΕΣΧΑΣΕ), στο ακίνητο πρόκειται να αναπτυχθούν χρήσεις μουσείων και άλλων πολιτιστικών χρήσεων, χώρων συνάθροισης κοινού, καταστημάτων, εστίασης – αναψυχής, γραφείων/ κέντρων έρευνας/ θερμοκοιτίδων επιχειρήσεων, επαγγελματικών εργαστηρίων, μικρών αθλητικών εγκαταστάσεων, κατοικιών και ξενοδοχείου

    Ο προϋπολογισμός που αναφέρεται στη μελέτη είναι 117 εκατ. ευρώ, αν και έχει αναφερθεί πως θα ξεπεράσει τα 200 εκατομμύρια, ενώ θα δημιουργηθούν 800 νέες θέσεις εργασίας. Σύμφωνα με τη Noval, που, σημειωτέον είναι η δεύτερη σε αξία χαρτοφυλακίου μεγαλύτερη ΑΕΕΑΠ, με τη χωροθέτηση του σύνθετου πολιτιστικού, εμπορικού, επιχειρηματικού, οικιστικού και τουριστικού πόλου τίθενται τα θεμέλια για την ανάδυση ενός Πολιτιστικού Τετραγώνου μητροπολιτικής εμβέλειας («Art District»), συνολικού εμβαδού περίπου 222 στρεμμάτων.

    Από το master plan της Foster+Partners
    Από το master plan της Foster+Partners

    Εκεί θα λειτουργούν η Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών, το Κέντρο Πολιτισμού του Ιδρύματος Μείζονος Ελληνισμού, ο χώρος του Φεστιβάλ Αθηνών μαζί με τους δύο νέους μουσειακούς χώρους στην περιοχή επέμβασης και το σύνολο των μητροπολιτικής αλλά και τοπικής εμβέλειας χρήσεων του επενδυτικού σχεδίου. Μία από τις βασικές αρχές που διέπουν την επένδυση της Noval είναι, όπως αναφέρει, η δημιουργία city resort υπερτοπικής εμβέλειας στο κέντρο της Αθήνας, ενώ οι κατοικίες θα προσδώσουν την επιθυμητή για την πόλη 24ωρη λειτουργία. Περαιτέρω, αναμένεται να ενισχύσει την τουριστική ελκυστικότητα της Αττικής, ως προορισμού αστικού τουρισμού σύντομης διάρκειας (city break).

    Food hall, κατοικίες & ξενοδοχείο 600 κλινών

    Στον πυρήνα του ακινήτου, προτείνεται η λειτουργία ενός food hall, ενός ανοιχτού πολυχώρου με θέμα τη διατροφή και τη γαστρονομία. Επίσης, θα δημιουργηθεί μία πράσινη πλατεία: ο χώρος αυτός, ο οποίος είναι και ο μεγαλύτερος σε έκταση, προορίζεται για οργανικές καλλιέργειες τροφίμων και βοτάνων και τη δημιουργία ελαιώνα, με στόχο τη συμβολή στη δημιουργική υπαίθρια απασχόληση των κατοίκων του συγκροτήματος αλλά και ως στοιχείο μνήμης του αρχαίου Ελαιώνα των Αθηνών.

    Το ξενοδοχείο που προβλέπεται θα κατασκευαστεί στην πρόσοψη επί τους οδού Πειραιώς και θα έχει δυναμικότητα 600 κλινών. Οι χώροι εργασίας θα καταλαμβάνουν το 25% της νέας ανάπτυξης, οι κατοικίες το 25%, οι χώροι αναψυχής το 20%, οι πολιτιστικοί χώροι το 36% και το ξενοδοχείο το 14% αυτής.

    Από το master plan της Foster+Partners

    «Τα πολλαπλά παραδείγματα «Art Districts» σε υπάρχοντα «brownfields» σε μητροπόλεις του εξωτερικού, υποδεικνύουν ότι το εγχείρημα αυτό είναι ρεαλιστικό και δύναται να έχει ουσιαστική επιρροή στην αναβάθμιση ενός μεγάλου τμήματος της περιοχής του Ελαιώνα και μάλιστα στο τμήμα επί του ιστορικού άξονα της Πειραιώς», αναφέρει το σχέδιο της Noval. Να σημειωθεί ότι η έκτασ απέχει 35 λεπτά οδικώς από το αεροδρόμιο της Αθήνας και 16 λεπτά από το λιμάνι του Πειραιά.

    Ειδική μνεία γίνεται στη μελέτη για το ύψος των κτιρίων. Το κτίριο – τοπόσημο (άρα και το ψηλότερο) θα φτάσει τα 27 μέτρα, «το οποίο κρίνεται αναγκαίο για την αναγνώριση του νέου πολυ-λειτουργικού συγκροτήματος. Η μόνη διαφορά (σ.σ. με τα υπόλοιπα κτίρια της περιοχής) θα έγκειται στην υψηλή αρχιτεκτονική σχεδίαση του εν λόγω κτίσματος ως τοπόσημο της επιδιωκόμενης επένδυσης, καθώς η πλειονότητα των μεγάλου ύψους κτιρίων που εντοπίζονται είναι συμβατικές κατασκευές και πολυκατοικίες».

    Το master plan του έργου υπογράφει η Foster+Partners, το διεθνές αρχιτεκτονικό γραφείο που έγινε γνωστό στην Ελλάδα από το master plan του Ελληνικού, ενώ συνεργάζεται με τη Noval και για την ανακατασκευή του παλιού εργοστασίου της Kodak στο Μαρούσι. Με βάση τη μελέτη, μέσω του αρχιτεκτονικού σχεδιασμού αλλά και της εφαρμογής του ρυμοτομικού σχεδίου διαφυλάσσονται τα τοπικά χαρακτηριστικά και προωθείται η περιβαλλοντική αναβάθμιση με βάση και τις προδιαγραφές των προγραμμάτων LEED).

    Από την παραγωγή καλοριφέρ σε art district

    Η σημασία της επένδυσης για την ΑΕΕΑΠ έγκειται και στην ιστορική για τη Βιοχάλκο τοποθεσία.

    Το ακίνητο σήμερα

    Το εργοστάσιό της Χαλκόρ άρχισε να λειτουργεί στην Πειραιώς από τα τέλη του 1930 ως σιδηρουργείο. Το 1937 ξεκίνησε η λειτουργία της Ελληνικής Βιομηχανίας Χαλκού και εγκαινιάστηκε η παραγωγή στις νέες βιομηχανικές εγκαταστάσεις της Βιοχάλκο. Μετά το 1949 δραστηριοποιήθηκε στον τομέα της έλασης.

    Ενδεικτικά προϊόντα που παρήχθησαν από το εργοστάσιο στη διάρκεια αυτών των ετών ήταν οι σωλήνες χαλκού, φύλλα, ταινίες και δίσκοι χαλκού, αλουμινίου και ψευδαργύρου, κέρματα, κάλυκες σφαιρών, καλοριφέρ, σιδηροσωλήνες και καλώδια. Το 1964 το εργοστάσιο σταμάτησε να παράγει προϊόντα αλουμίνιου, ενώ το 1970 σταμάτησε να λειτουργεί και το χυτήριο. Από το 2008 η δραστηριότητα του εργοστασίου άρχισε να μειώνεται σταδιακά. Η μονάδα λειτουργούσε το 2010 για 240 ημέρες/έτος σε 3 οχτάωρες βάρδιες, απασχολώντας 56 άτομα.



    ΣΧΟΛΙΑ