• Real Estate

    Νέα επένδυση 30 εκατομμυρίων σε γραφεία από τη Dromeus Capital

    Αχιλλέας Ρισβάς, Επικεφαλής της Dromeus Capital


    Τη μετατροπή του πρώην Ευρωπαϊκού Κέντρου Εκθέσεων και Προβολής στη Μεταμόρφωση σε πράσινο κτίριο γραφείων δρομολογεί η Dromeus Capital, μέσω επένδυσης 30 εκατομμυρίων ευρώ.

    Το ακίνητο των 17.210 τ.μ. στο 12ο χιλιόμετρο της Εθνικής Οδού Αθηνών – Λαμίας αγοράστηκε από τη Dromeus Capital, πίσω από την οποία βρίσκονται και βρετανικά κεφάλαια. Το fund με επικεφαλής τον Αχιλλέα Ρισβά – με προϋπηρεσία σε τραπεζικά ιδρύματα όπως η Merill Lynch και η Lehman Brothers – απόκτησε μέσω πλειστηριασμού το ΕΚΕΠ, καταβάλοντας 11,57 εκατ. ευρώ. To ακίνητο ανήκε στην οικογένεια Αλεξόπουλου, αποτέλεσε από τα πρώτα μεγαλύτερα εκθεσιακά κέντρα της Αττικής, ενώ εσχάτως λειτούργησε ως family park, πριν από περίπου μία δεκαετία.

    Η αφετηρία της επιχείρησης, έγινε το 1993 και αρχικό πλάνο ήταν να στεγάσει εμπορικό κέντρο. Το ΕΚΕΠ βγήκε σε πλειστηριασμό πρώτη φορά τον Ιούλιο του 2020, με επισπεύδουσα τη Cepal. Έπειτα από αρκετές άγονες προσπάθειες αλλά και σκαμπανεβάσματα στην τιμή πρώτης προσφοράς, βρέθηκε αγοραστής που κατέβαλε μόλις 100 ευρώ παραπάνω από την τιμή εκκίνησης.

    Ως εκθεσιακό πληρούσε τα κριτήρια ενός ποιοτικού εμπορικού ακινήτου, καθώς διέθετε σε όλες τις αίθουσες κλιματισμό, κυλιόμενες σκάλες, περισσότερους από 8 ανελκυστήρες και 143 θέσεις στάθμευσης. Υπό την ιδιοκτησία του fund θα κατασκευαστούν χώροι γραφείων, με στόχο να αποκτήσουν τη πιστοποίηση LEED στη χρυσή βαθμίδα, αφού θα λειτουργούν με βάση τις αρχές βιωσιμότητας και θα ενσωματώνουν παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, έξυπνο φωτισμό και χρήση φιλικών στο περιβάλλον προϊόντων. Θα πρέπει να αναφέρουμε ότι στον άξονα της Εθνικής οδού Αθηνών – Λαμίας, όπου τοποθετείται το ακίνητο, τα μισθώματα για γραφεία αγγίζουν τα 16 ευρώ/τετραγωνικό μέτρο το μήνα και οι αποδόσεις διαμορφώνονται σε 7%.

    Χαρτοφυλάκιο 500 εκατ. στην Ελλάδα

    Η Dromeus Capital δραστηριοποιείται στην Ελλάδα από το 2017 και έχει αποκτήσει και αναβαθμίσει πολλά κτίρια γραφείων στην Αθήνα, ενώ τώρα εξετάζει έργα logistics, με δύναμη πυρός 200 εκατομμυρίων ευρώ. Πρόσφατη συναλλαγή της ήταν η πώληση κτιρίου που ήταν μισθωμένο στην Εθνική, στην ίδια την τράπεζα αντί 29,5 εκατ. ευρώ, επί της οδού Πειραιώς 74. Επίσης, μέσω κοινοπραξίας με την ελβετική Quilvest Capital Partners πρόκειται να υλοποιήσει έργα logistics ύψους 100 εκατ. ευρώ. Ήδη η κοινοπραξία βρίσκεται στη διαδικασία ανέγερσης του πρώτου της έργου -μιας αποθήκης 42.000 τ.μ. με πιστοποιητικό LEED Gold στην Ελευσίνα.

    Το 2019 είχε αποκτήσει τέσσερα κτίρια γραφείων της Prodea έναντι του τιμήματος των 93 εκατ. ευρώ. Μέχρι σήμερα έχει δημιουργήσει ένα χαρτοφυλάκιο από 27 επενδυτικά ακίνητα, κυρίως στον τομέα των γραφείων, η αξία του οποίου εκτιμάται ότι ανέρχεται σε 500 εκατομμύρια. Μεταξύ των γραφειακών ακινήτων που έχει αποκτήσει ανήκει το κτίριο επί της Όθωνος 6 στο Σύνταγμα, που μισθώνει στις McKinsey, Bloomberg και EBRD, κτίριο επί της Κηφισίας 66 (παλιότερα ήταν ιδιοκτησίας του Μπάμπη Βωβού) και χρησιμοποιείται από τις Qualco και Coca Cola 3Ε, καθώς και η έδρα της Deloitte στη Φραγκοκκλησιάς.



    ΣΧΟΛΙΑ