• Real Estate

    Ναταλί Λεονταράκη (Sotheby’s) στο mononews: Περιζήτητη η Μύκονος στους ξένους αγοραστές ακινήτων

    Νάταλι Λιονταράκη, γενική διευθύντρια της Sotheby’s International Realty στην Ελλάδα


    Σε ανοδική τροχιά και με προοπτική ικανή να προσελκύσει αγοραστές με κίνητρο την επένδυση έχει εισέλθει η ελληνική αγορά της πολυτελούς εξοχικής κατοικίας, κυρίως στη Μύκονο και σε ορισμένα άλλα νησιά.

    Όπως εξηγεί στο mononews.gr η Ναταλί Λεονταράκη, γενική διευθύντρια της Sotheby’s International Realty στην Ελλάδα (διεθνής εταιρεία που ασχολείται με πολυτελείς κατοικίες) η Μύκονος συγκρίνεται με τους υπόλοιπους προορισμούς της Μεσογείου και όχι με τα υπόλοιπα ελληνικά νησιά. Εξαιτίας της οικονομικής κρίσης οι τιμές μέχρι το 2016 μειώθηκαν σημαντικά, όταν σε άλλους προορισμούς της Μεσογείου οι τιμές ακολουθούσαν αντίθετη πορεία. Σήμερα, τουλάχιστον η αγορά αυτή έχει μπει σε ανοδικό κύκλο, κάτι που είναι ιδιαίτερα ορατό στη Μύκονο.

    «Πριν δύο χρόνια μπορούσε να βρει κανείς βίλα στην Μύκονο με 6.000 ευρώ το τ.μ., σήμερα η τιμές κινούνται στην περιοχή των 10.000 ευρώ το τ.μ. και άνω. Και πάλι η διαφορά με τις αγορές που συγκρίνεται το νησί είναι μεγάλες, π.χ. στη Μαγιόρκα το τ.μ. βρίσκεται στην περιοχή των 23.000 ευρώ» επισημαίνει η κα. Λιονταράκη, διευκρινίζοντας ότι μιλάμε για βίλες αξίας άνω του 1 εκατ. ευρώ και για ανθρώπους που μπορεί να αγοράζουν στην Ελλάδα το τρίτο, το τέταρτο, ή το πέμπτο εξοχικό τους σπίτι.

    Πρόκειται, σύμφωνα με την ίδια, για Ελληνοαμερικανούς που θέλουν να αγοράσουν εξοχική κατοικία στην ιδιαίτερή τους πατρίδα, Αμερικάνους, Ευρωπαίους, ακόμα και Αυστραλούς, που διαβλέπουν ότι το real estate στην Ελλάδα έχει προοπτική και άρα γι΄ αυτούς η απόκτηση ενός τέτοιου ακινήτου λειτουργεί και ως επένδυση.

    Δεύτερο νησί όσο αφορά την κινητικότητα στην αγορά εξοχικών κατοικιών είναι η Κέρκυρα η οποία έχει εντελώς διαφορετικά χαρακτηριστικά, οι εκτάσεις είναι μεγαλύτερες (εξοχικά με μεγάλο οικόπεδο) και έχει περισσότερο πράσινο. Οι τιμές αν τ.μ. ξεκινούν από τα 5.000 ευρώ. Ακολουθεί η Κρήτη, ενώ ανερχόμενο νησί θεωρείται η Πάρος και σε αυτό έχει διαδραματίσει σημαντικό ρόλο η αναβάθμιση του αεροδρομίου. Υπάρχουν επενδυτές που μπορεί να μην βρουν αυτό που επιθυμούν στην Μύκονο και να προσανατολιστούν σε αγορά κατοικίας στην Πάρο.

    Η κ. Λεονταράκη εκτιμά ότι βρισκόμαστε στην αρχή ενός ανοδικού κύκλου στην αγορά της εξοχικής κατοικίας σημειώνοντας ότι συνήθως οι κύκλοι που κάνει το real estate διαρκούν 7 έτη. «Όποιος προλάβει έρχεται» σημειώνει χαρακτηριστικά και συμπληρώνει ότι χαρακτηριστικό σημάδι είναι το γεγονός ότι μεταξύ των επενδυτών που εκδηλώνουν ενδιαφέρον το τελευταίο διάστημα για την αγορά κατοικίας στην Ελλάδα είναι Ελβετοί τραπεζίτες. «Αυτό από μόνο του υποδηλώνει πολλά…», επισημαίνει, ενώ ξεκαθαρίζει ότι σήμερα δεν μιλάμε για μια αγορά υπό πίεση – πάντα όσο αφορά την εξοχική κατοικία στα δημοφιλή νησιά – αλλά και για μια αγορά που οι αγοραπωλησίες γίνονται με δίκαιη αποτίμηση των αξιών (fair market value). «Η Ελλάδα δεν ξεπουλιέται» όπως κάποιοι ισχυρίζονται, προσθέτει, «είναι ικανοποιημένοι τόσο οι αγοραστές όσο και οι πωλητές».



    ΣΧΟΛΙΑ