• Real Estate

    Μείωση των συντελεστών του ΕΝΦΙΑ φέρνει η κυβέρνηση

    WarningExclamation mark in a circleΑπαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
    • Βασίλης Τσεκούρας
    ΕΝΦΙΑ


    Αύξηση των αντικειμενικών αξιών στο μεγαλύτερο μέρος της επικράτειας δείχνουν τα πρώτα στοιχεία των εκτιμητών ακινήτων, που υπέβαλαν στο Υπουργείο Οικονομικών τις εισηγήσεις τους για τις νέες τιμές – ζώνης σε όλη τη χώρα.

    Με δεδομένο ότι οι τιμές ζώνης αποτελούν τη βάση για τον υπολογισμό του ΕΝΦΙΑ, τα στοιχεία από τις νέες αντικειμενικές δείχνουν αύξηση του φόρου ακινήτων για την πλειονότητα των ιδιοκτητών, στα εκκαθαριστικά σημειώματα που αναμένεται να έρθουν στο τέλος του καλοκαιριού.

    Ωστόσο, το Υπουργείο Οικονομικών «ποντάρει» σε 3.000 περιοχές που θα μπουν για πρώτη φορά στο σύστημα των αντικειμενικών αξιών, καθώς στόχος είναι να παραμείνουν τα έσοδα από τον ΕΝΦΙΑ στα 2,6 δις ευρώ. Πρόκειται για περιοχές σε όλη τη χώρα που, έως σήμερα, πληρώνουν πολύ χαμηλότερους φόρους, σε σχέση με την πραγματική τους αξία.

    Οι υπολογισμοί του οικονομικού επιτελείου κάνουν λόγο για επιπλέον έσοδα ύψους 500 εκατ. ευρώ απ’ αυτές τις περιοχές, τα οποία μπορούν θα «χρηματοδοτήσουν» μια νέα μείωση 8% στον ΕΝΦΙΑ του 2021 ή να καταργηθεί ο συμπληρωματικός φόρος, που επιβαρύνει περιουσίες άνω των 250.000 ευρώ, κάτι που αποτελεί και πρόταση της επιτροπής Πισσαρίδη.

    Υπενθυμίζεται πως ο συμπληρωματικός ανέρχεται στο ποσό των 630 εκατ. ευρώ και καταβάλλεται από 450.000 φυσικά πρόσωπα και περίπου 50.000 επιχειρήσεις.

    Για να μην προκύψει αύξηση και στο φόρο που πληρώνουν οι ιδιοκτήτες ακινήτων, η μόνη επιλογή που έχει πλέον το Υπουργείο Οικονομικών είναι να αλλάξει τους συντελεστές που υπολογίζεται ο ΕΝΦΙΑ, προκειμένου τα εκκαθαριστικά να έχουν – αν όχι τον ίδιο φόρο με πέρυσι – ελάχιστα μικρότερο, έχοντας την οικονομική ανάσα από τις 3.000 περιοχές που θα αποκτήσουν αντικειμενικό προσδιορισμό.

    Με αυτό τον τρόπο, θα επιτευχθεί η αναπροσαρμογή στις αντικειμενικές αξίες, που αποτελεί δέσμευση έναντι των δανειστών, δεν θα έρθουν «φουσκωμένα» τα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ, ενώ μπορεί να χρηματοδοτηθεί και μια μείωση στο φόρο των ακινήτων.

    Σύμφωνα με εκτιμητές ακινήτων, που συμμετείχαν στη διαδικασία συλλογής στοιχείων για τις νέες αντικειμενικές, τα δεδομένα για τον εντοπισμό των νέων αξιών κάθε περιοχής (με βάση τις αγοραπωλησίες κτλ) πραγματοποιήθηκαν πριν ξεσπάσει η πανδημία, δηλαδή στις αρχές του 2020.

    Στη συνέχεια- μετά το πρώτο lockdown – κλήθηκαν από το οικονομικό επιτελείο να υποβάλλουν ηλεκτρονικά τις προτάσεις τους, ενώ οι περισσότεροι εξ’ αυτών είχαν ολοκληρώσει το έργο τους από τις αρχές του έτους. Τελευταίο βήμα ήταν η καταχώρηση των προτάσεών τους , για τις νέες τιμές, στην ηλεκτρονική πλατφόρμα.

    Πιστοποιημένοι εκτιμητές τονίζουν πως είχαν εισηγηθεί το 90% των τιμών το Μάρτιο του 2020, λίγο πριν το πρώτο lockdown. Το εναπομείναν 10% υποβλήθηκε ηλεκτρονικά στις αρχές Οκτωβρίου, ωστόσο και αυτές οι εισηγήσεις είχαν ως ημερομηνία εκτίμησης… τον περασμένο Μάρτιο!

    Αυτό σημαίνει πως το Υπουργείο Οικονομικών θα κληθεί να αναπροσαρμόσει και τις εισηγήσεις των εκτιμητών, αφού μέσα στην κρίση, έγιναν ελάχιστες έως μηδαμινές αγοραπωλησίες, που μπορούν να προσδιορίσουν τις τιμές κάθε περιοχές, κυρίως στην επαρχία.

    Σύμφωνα με πληροφορίες, από τις εισηγήσεις των εκτιμητών ακινήτων προκύπτουν σημαντικές αυξήσεις σε περιοχές όπως είναι το κέντρο της Αθήνας, στις οποίες εκτοξεύτηκαν οι τιμές λόγω της άνθησης του Airbnb, στο παραλιακό μέτωπο της Αττικής, στις λεγόμενες λαϊκές γειτονιές του λεκανοπεδίου, όπως επίσης και σε δεκάδες ακόμα περιοχές της χώρας που εκμεταλλεύθηκαν τις βραχυχρόνιες μισθώσεις.

    Διαβάστε ακόμη:

    Κώστας Σκρέκας: Προκλήσεις και ευκαιρίες για το νέο υπουργό Ενέργειας

    Τα ανοικτά μέτωπα του υπουργείου Εργασίας – Νέες προκλήσεις για τον νέο υπουργό Κωστή Χατζηδάκη

    Σε… δόσεις η ορκωμοσία των νέων υπουργών και υφυπουργών λόγω κορονοϊού

    Ακολουθήστε το mononews.gr στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση



    ΣΧΟΛΙΑ