• Real Estate

    Lamda: «Μικραίνει» η δόμηση στο παράκτιο μέτωπο του Ελληνικού

    Lamda


    Σε τροποποιήσεις που αυξάνουν τους ανοιχτούς πράσινους χώρους στην περιοχή της Riviera Galleria και της μαρίνας Αγίου Κοσμά προχωρά η Lamda Development, έχοντας προς αποστολή στο υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας τη νέα μελέτη.

    Οι τροποποιήσεις αφορούν στον σχεδιασμό που ενέκρινε η Κοινή Υπουργική Απόφαση του 2019 και φέρνουν αλλαγές στον καθορισμό της διάταξης των κτιριακών ενοτήτων και των ανοιχτών χώρων, κυρίως λόγω της ωρίμανσης και της εξειδίκευσης των τεχνικών μελετών των υποδομών.

    Όπως αναφέρουν χαρακτηριστικά οι μελετητές της Enveco που εκπόνησε τη μελέτη για λογαριασμό της Lamda, αυτό που έλαβε υπόψη η παραχωρησιούχος του πρώην αεροδρομίου είναι «χωρικά και περιβαλλοντικά κριτήρια» και «στοχεύσεις αναπτυξιακού χαρακτήρα».

    Συγκεκριμένα, στη γειτονιά της μαρίνας του Αγίου Κοσμά (που αναφέρεται ως Ζώνη Εκμετάλλευσης ΠΜ-Α1.1) προστίθενται διάσπαρτοι ανοιχτοί χώροι, με αποτέλεσμα η προτεινόμενη επιφάνεια να αυξάνεται κατά 67,5 στρέμματα και να διαμορφώνεται σε 290.509 τ.μ. από 223.020 που είχε προηγουμένως εγκριθεί. Επίσης, οι επιμέρους ζώνες γίνονται πλέον τέσσερις, έτσι ώστε να διασφαλιστεί ότι το σχέδιο θα συμβάλει σε κάθε σχέδιο αξιοποίησης, όπως είναι τα εμπορικά και τα ξενοδοχεία εθνικής εμβέλειας.

    Αδόμητος χώρος 285 στρεμμάτων

    Αλλαγές προτείνει η Lamda και για τις κτιριακές αναπτύξεις, των οποίων η συνολική επιφάνεια μειώνεται κατά σχεδόν 5 στρέμματα τα οποία θα μετατραπούν σε ανοιχτούς χώρους. Επομένως, η επιφάνεια των κτιρίων φτάνει στα 207.553 τετραγωνικά από 212.460 που ήταν πριν, με αποτέλεσμα το σύνολο των χώρων που δεν θα «χτιστούν» στο παράκτιο μέτωπο να αυξάνεται κατά σχεδόν 50 στρέμματα. Μάλιστα, αν σε αυτή την επιφάνεια προστεθούν και όλοι οι ανοιχτοί χώροι του Ελληνικού, ο αδόμητος χώρος υπολογίζεται σε περισσότερα από 285 στρέμματα και αντιστοιχεί στο 85,16% της ανάπλασης.

    Επιπλέον, τροποποιήσεις προτείνονται και για τα όρια της περιοχής όπου θα αναπτυχθεί η Riviera Galleria και το ένα από τα δύο ξενοδοχεία της μαρίνας, σε συνεργασία με την ΤΕΜΕΣ. Η νέα επιφάνεια διαμορφώνεται σε 127.301 τ.μ., έναντι της προηγούμενης (122.394 τ.μ.), με σκοπό να ενισχυθεί η σύνδεση της περιοχή με το παράκτιο μέτωπο, να διασφαλιστεί η ελεύθερη πρόσβαση στην παραλία για κάθε κάτοικο και χρήστη της πόλης και το άνοιγμα της πόλης προς τη θάλασσα. Ταυτόχρονα, μέρος των ανοιχτών χώρων θα λειτουργούν και σαν μια αδόμητη ζώνη προστασίας από την ρύπανση και τον θόρυβο της λεωφόρου Ποσειδώνος.

    «Αναμφίβολα, το ποσοστό των ελεύθερων χώρων και των χώρων πρασίνου αποτελεί έναν σημαντικό παράγοντα και ένα επιπλέον ουσιαστικό μέτρο για τον καλό σχεδιασμό και το υψηλό επίπεδο ποιότητας ζωής μιας πόλης. Η έλλειψη χώρων πρασίνου στις πόλεις στερεί τους κατοίκους από την επαφή με το φυσικό περιβάλλον. Η ύπαρξη χώρων πρασίνου εντός του αστικού ιστού επηρεάζει θετικά όλους τους τομείς της αστικής διαβίωσης», τονίζει η μελέτη. Εξάλλου, στο πλαίσιο αυτό χρηματοδοτούνται και επενδύσεις σε πράσινη ενέργεια και εφαρμογές έξυπνης πόλης από τα κεφάλαια του πρώτου πράσινου ομολόγου της εταιρείας.

    Τέλος, με την Άβαξ να ξεκινά εργασίες για τις υποδομές εντός του Ελληνικού, η Lamda εξειδικεύει και οριστικοποιεί τον σχεδιασμό του οδικού δικτύου, στη νέα μελέτη. Το οδικό δίκτυο συμπληρώνεται, αφενός με ένα νέο οδικό εσωτερικό άξονα που προσφέρει εναλλακτική πρόσβαση στη μαρίνα Αγίου Κοσμά και αφετέρου με ένα νέο κυκλικό κόμβο, δυτικά και παράλληλα της Λεωφόρου Ποσειδώνος.

    Riviera Galleria: Αγορές με διαδραστικές βιτρίνες

    Στο παράκτιο μέτωπο η Lamda σχεδιάζει εγκαταστάσεις που αφορούν σε 19.000 τετραγωνικά μισθωμένου χώρου και θα περιλαμβάνουν 30 εστιατόρια και καφέ και εμπορικά καταστήματα 70 Ελλήνων και ξένων σχεδιαστών.

    Το συγκρότημα με χώρους μόδας, ψυχαγωγίας και γαστρονομίας που θα αναπτύσσεται σε δύο επίπεδα μπροστά από τη μαρίνα Αγίου Κοσμά και δίπλα στο Μητροπολιτικό Πάρκο του Ελληνικού, θα παρέχει augmented & virtual reality δυνατότητες στους retail χώρους, όπως διαδραστικές βιτρίνες, έξυπνους καθρέφτες και δοκιμαστήρια και εξατομικευμένες προτάσεις αγορών.

    Πρόσφατα, επισκέφθηκε την περιοχή ο διεθνούς φήμης Ιάπωνας αρχιτέκτονας Kengo Kuma, το γραφείο του οποίου έχει αναλάβει το σχεδιασμό της Riviera Galleria, με έμπνευση την ελληνική θάλασσα, τους γήινους χρωματικούς τόνους και τα πανιά των σκαφών.



    ΣΧΟΛΙΑ