• Real Estate

    Κτηματολόγιο: Ξεκίνησαν οι ηλεκτρονικές υποβολές – Βήμα βήμα η διαδικασία

    • NewsRoom
    κτηματολογιο

    Κτηματολόγιο


    Σε εφαρμογή τίθεται από σήμερα Δευτέρα 4 Φεβρουαρίου η νέα σελίδα του Κτηματολογίου, με την οποία οι πολίτες θα μπορούν να υποβάλουν τη δήλωση κτηματογράφησης. Οι ιδιοκτήτες που έχουν ακίνητη περιουσία θα πρέπει να υποβάλουν δήλωση κτηματογράφησης της ακίνητης περιουσίας τους στο Γραφείο Κτηματογράφησης της περιοχής όπου βρίσκεται το ακίνητό τους ή μέσω της ηλεκτρονικής διεύθυνσης www.ktimatologio.gr

    Σύμφωνα με τον φορέα, υπάρχει και η επιλογή στην εφαρμογή του Κτηματολογίου, η απεικόνιση να είναι τρισδιάστατη, βασισμένη σε αεροφωτογραφίες του 2016 με ευκρίνεια 25 εκατοστών, προκειμένου οι ιδιοκτήτες να μπορούν να εντοπίσουν την περιουσία τους, ακόμα και αν αυτή βρίσκεται σε μη προσβάσιμα σημεία. Παράλληλα, υπάρχει η δυνατότητα η διαδικασία να γίνεται και από κινητά τηλέφωνα.

    Πιο συγκεκριμένα, έχει προβλεφθεί σχετική εφαρμογή με την οποία ακολουθείται ο κάτοχος του τηλεφώνου και την ώρα που περπατάει πάνω στην ιδιοκτησία του μπορεί να επιλέξει την κορυφή και έπειτα το τέρμα της, στη συνέχεια να πατήσει «ολοκλήρωση και αποθήκευση» και σε e-mail να του έρθει όλη η ψηφιοποίηση που έκανε στο κτηματολόγιο μέσω της ηλελτρονικής εφαρμογής.

    Τα δύο γραφεία εξυπηρέτησης

    Μέσα στο επόμενο μήνα αναμένεται να ανοίξουν τα δύο μεγάλα γραφεία Κτηματογράφσης. Πρώτα πρόκειται να ανοίξει το γραφείο στη Θεσσαλονίκη στο κέντρο της πόλης, επί της οδού 26η Οκτωβρίου 90, στο Εμπορικό Κέντρο Porto Center. Στο γραφείο που θα ανοίξει το επόμενο διάστημα θα εξυπηρετούνται οι περιοχές Ξάνθη, Δράμα, Χαλκιδική, Καστοριά και Φλώρινα.

    Αμέσως μετά θα ανοίξει το γραφείο της Αθήνας, που θα λειτουργήσει στο Ολυμπιακό Κέντρο Γαλατσίου (επί της Λ. Βεΐκου 137) και θα εξυπηρετεί τις Περιφέρειες Ηπείρου, Θεσσαλίας, Ιονίων Νήσων, Δυτικής Ελλάδας, Στερεάς Ελλάδας, Πελοποννήσου, Βορείου και Νοτίου Αιγαίου, αλλά και Κρήτης. Εκτιμάται πως και τα δύο γραφεία θα λειτουργήσουν τουλάχιστον 6 μήνες.

    Βήμα – βήμα η διαδικασία

    Η καταχώρηση της δήλωσης γίνεται μέσω των κωδικών του TAXISnet, με τον εντοπισμό του ακινήτου να είναι υποχρεωτικός γατί σε διαφορετική περίπτωση επέρχονται οι κατά νόμο προβλεπόμενες κυρώσεις.

    Πιο συγκεκριμένα, ο πολίτης μπαίνει στη σελίδα www.ktimatologio.gr και επιλέγει το εικονίδιο e- ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ κάνοντας είσοδο στο σύστημα.

    Αφού έχει βάλει τους κωδικούς του TAXISnet, του εμφανίζεται η αρχική σελίδα που έχει τις εξής επιλογές: για την υποβολή της νέας δήλωσης να πατήσει εδώ για τις εκκρεμείς δηλώσεις να πατήσει εδώ για τις υποβληθείσες δηλώσεις να πατήσει εδώ για να τροποποιήσετε τα στοιχεία του δικαιούχου να πατήσετε εδώ Στην πρώτη φάση ο ιδιοκτήτης θα πρέπει να επιλέξει νομό και ΟΤΑ, στη συνέχεια να ελέγξει τα στοιχεία του και να επιλέξει τον τύπο ακινήτου. Στη συνέχεια γίνεται ο εντοπισμός ακινήτου ενώ δίνονται παράλληλα δυνατότητες στον πολίτη για να εντοπίσει επιτυχώς το ακίνητό του:

    Μέσω πληκτρολόγησης της διεύθυνσης, εφόσον υπάρχει Μέσω του αριθμού του αγροτεμαχίου διανομής/αναδασμού ή μέσω στοιχείων δήλωσης του ΟΠΕΚΕΠΕ Μέσω φόρτωσης αρχείου συντεταγμένων ή σχεδιαστικού αρχείου (DXF) Μέσω φόρτωσης αρχείου από εφαρμογή εντοπισμού κινητού τηλεφώνου .

    Υπάρχει η δυνατότητα σχεδιασμού πολυγώνου από τον χρήστη ή επιλογή πολυγώνου από το υπάρχον προκαταρκτικό διάγραμμα Υπάρχει η δυνατότητα τρισδιάστατης (3D) απεικόνισης και περιήγησης στην περιοχή ενδιαφέροντος του πολίτη.

    Αφού ο ιδιοκτήτης έχει ολοκληρώσει όλα τα παραπάνω, πρέπει να επισυνάψει τα σχετικά έγγραφα: Έντυπο δήλωσης (Δήλωση του ν. 2308/95) από τα γραφεία κτηματογράφησης ή από το www.ktimatologio.gr

    Απλό φωτοαντίγραφο του τίτλου ιδιοκτησίας και του πιστοποιητικού μετεγγραφής Στοιχεία για τον εντοπισμό του ακινήτου Απλό φωτοαντίγραφο δελτίου ταυτότητας ή διαβατηρίου Απλό φωτοαντίγραφο εγγράφου που να αποδεικνύει τον ΑΦΜ (π.χ απόσπασμα από εκκαθαριστικό σημείωμα εφορίας, αποδεικτικό απόδοσης ΑΦΜ ή λογαριασμό ΔΕΗ) Για την περίπτωση χρησικτησίας χρειάζονται Ε9, λογαριασμός ΔΕΗ, μισθωτήρια, αποδεικτικά ΟΣΔΕ, πράξη αναγνώρισης ορίων, ένορκες βεβαιώσεις κ.λπ, ώστε να αποδεικνύεται η 20ετής νόμιμη κατοχή ακινήτου.

    Εναλλακτικά, για την περίπτωση που δεν έχει γίνει αποδοχή κληρονομιάς:

    Τίτλοι του κληρονομούμενου (εφόσον υπάρχει) Ληξιαρχική πράξη θανάτου Αντίγραφο της δημοσιευμένης διαθήκης (εάν υπάρχει)

    Πιστοποιητικό πλησιέστερων συγγενών Πιστοποιητικό περί μη αποποιήσεως κληρονομιάς (όταν υπάρχει διαθήκη) Εmail, στοιχεία επικοινωνίας (τηλέφωνο, διεύθυνση κατοικίας).

    Με την οριστική υποβολή της δήλωσης γίνεται και η πληρωμή, στην οποία οι πολίτες θα κληθούν να καταβάλουν 35 ευρώ ανά ιδιοκτησιακό δικαίωμα και 20 ευρώ για τους βοηθητικούς χώρους, ενώ στις αγροτικές περιοχές αν το ίδιο άτομο έχει περισσότερα δικαιώματα στον ίδιο δήμο, τότε θα πληρώσει μόνο δύο φορές το «κτηματόσημο».

    Τα δικαιολογητικά

    Συνοπτικά τα απαιτούμενα έγγραφα που θα πρέπει να συγκεντρώσετε για την υποβολή της δήλωσης δικαιώματος στο Εθνικό Κτηματολόγιο είναι τα εξής:

    • Απλό αντίγραφο της Αστυνομικής Ταυτότητας/ Διαβατηρίου
    • Απλό αντίγραφο αποδεικτικού Ελληνικού Α.Φ.Μ. (μπορεί να είναι η απόδοση του Α.Φ.Μ., το Ε9, κάποιος λογαριασμός ΔΕΚΟ κλπ.)
    • Απλό φωτοαντίγραφο του συμβολαίου ιδιοκτησίας ή του τίτλου που τεκμηριώνει το δικαίωμα σε ακίνητο (συμβόλαιο αγοράς, γονικής παροχής, αποδοχή κληρονομιάς, χρησικτησία κλπ)
    • Απλό φωτοαντίγραφο της μεταγραφής/εγγραφής της συμβολαιογραφικής πράξης στο υποθηκοφυλακείο
    • Τοπογραφικό διάγραμμα και στοιχεία για τον εντοπισμό του ακινήτου.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Επιβράβευση της Ελλάδας με 85,3 εκατ. ευρώ για το Κτηματολόγιο

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Εμπλοκές με το Κτηματολόγιο: Προβλήματα και καθυστερήσεις με τις ενστάσεις του Δημοσίου

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Κτηματολόγιο: Ποιοι και πού πρέπει να δηλώσουν τα ακίνητά τους-Όσα δεν δηλωθούν θα πάνε στο Δημόσιο



    ΣΧΟΛΙΑ