• Real Estate

    Έως 5,5 φορές ακριβότερα των μέσων εξοχικών τα πολυτελή ακίνητα Mυκόνου και Σαντορίνης

    Real Estate: Ποια ακίνητα προτιμούν οι αγοραστές


    Ως μία εκτός ατζέντας επιλογή έχει εξελιχθεί για την πλειοψηφία των Ελλήνων η απόκτηση εξοχικής κατοικίας στα πιο περιζήτητα νησιά των Κυκλάδων. Η εξήγηση δίνεται και από τις τιμές ζήτησης των θερινών κατοικιών, οι οποίες έχουν γυρίσει στα επίπεδα του 2013 και φέτος αυξάνονται για τρίτη συνεχόμενη χρονιά.

    Σύμφωνα με το Παρατηρητήριο Τιμών της εκτιμητικής Geoaxis, η Μύκονος καταγράφει, όπως είναι αναμενόμενο, την υψηλότερη τιμή, στα 12.967 ευρώ ανά τετραγωνικό και ακολουθούν η Σαντορίνη με 10.800 ευρώ/τ.μ. και η Πάρος με 7.778 ευρώ/τ.μ.. Η Τζια καταγράφει 5.309 ευρώ και η Σέριφος 3.262 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο.

    Συγκριτικά με πέρσι, η μεγαλύτερη αύξηση, της τάξης του 7,3% στην τιμή, εμφανίζεται στη Τζιά (από 4.947 σε 5.309 ευρώ/τ.μ.). Οι πολυτελείς κατοικίες της Μυκόνου είναι φέτος, μια χρονιά που πλήττεται από ενεργειακή κρίση και υψηλό πληθωρισμό, ακριβότερες κατά 3,8%, στη Σαντορίνη κατά 4%, στην Πάρο κατά 3,9% και στη Σέριφο κατά 2,5%.

    Για να γίνει κατανοητή η αξία των ακινήτων, η έρευνα της Geoaxis κάνει λόγο για κατοικίες, οι μεγαλύτερες των οποίων βρίσκονται σε Μύκονο, Πάρο και Κέα – με διάμεση επιφάνεια περί τα 250 τ.μ. – 300 τ.μ. – και ακολουθούν η Σαντορίνη (112 τετραγωνικά) και η Σέριφος (103 τετραγωνικά). Από άποψη παλαιότητας, Μύκονος και Κέα έχουν τα νεότερα πολυτελή εξοχικά, ηλικίας 6 έως 9 ετών, όταν στα υπόλοιπα νησιά η διάμεση ηλικία των κατασκευών ξεπερνά τη δεκαετία.

    Ενδιαφέρον παρουσιάζει η διαφορά μεταξύ των τιμών μεταξύ πολυτελών και τυπικών κατοικιών αφού σε Μύκονο και Σαντορίνη μια πολυτελής κατοικία μπορεί να κοστίζει μέχρι και 5,5 φορές περισσότερο από μια τυπική θερινή κατοικία, ενώ στην Σέριφο ο αντίστοιχος δείκτης είναι 2,3 φορές, στην Πάρο 3,9 φορές και στην Κέα 2,8 φορές.

    Σε ξένους αγοραστές το 15% των πολυτελών εξοχικών

    Η αγορά των πολυτελών κατοικιών εκτιμάται ότι καταλαμβάνει περίπου το 10%-15% της συνολικής πίτας και απευθύνεται κυρίως σε αγοραστές εκτός Ελλάδος οι οποίοι αναζητώντας ιδιαίτερα ακίνητα είναι διατεθειμένοι να πληρώσουν σημαντικές υπεραξίες. Είναι γεγονός, εξάλλου, πως οι δυνατότητες αγοράς και ενοικίασης μία μέσης κατοικίας για εργαζόμενους ή δημοσίους υπαλλήλους έχουν συρρικνωθεί. Η πλειοψηφία των αγοραστών σε Μύκονο και Σαντορίνη προέρχεται από το εξωτερικό, ενώ ένα πολύ μικρό κομμάτι αφορά στην απόκτηση golden visa.

    Παρά ταύτα, ακόμα και οι τιμές των τυπικών εξοχικών στα πέντε αυτά νησιά έχουν αυξηθεί κατά μέσο όρο 2,6% σε σχέση με το 2021. Αναλυτικότερα, τη μεγαλύτερη αύξηση παρουσιάζει η Σαντορίνη (5,5%), έπεται η Πάρος (2,6%), η Κέα (2,2%), η Μύκονος (1,9%) και η Σέριφος (0,9%).

    Η Μύκονος βρίσκεται στην κορυφή και αυτής της λίστας, καθώς καταγράφει την υψηλότερη τιμή των 2.419 ευρώ το τετραγωνικό, πάνω από την Πάρο (1.985 ευρώ/τ.μ.), τη Σαντορίνη (1.950 ευρώ/τ.μ.), την Τζια (1.884 ευρώ/τ.μ.) και τη Σέριφο (1.432 ευρώ).

    Σε Μύκονο και Σαντορίνη εντοπίζονται τα μεγαλύτερα εξοχικά αυτής της μέσης κατηγορίας, επιφάνειας 233 τ.μ. και 140 τ.μ. αντίστοιχα, την ώρα που στα υπόλοιπα τρία νησιά, διατίθενται θερινές κατοικίες 100 έως 130 τετραγωνικών. Εκτός από την Κέα, όπου τα εξοχικά κατασκευάστηκαν τα τελευταία 4 χρόνια, σε όλα τα υπόλοιπα νησιά η μέση ηλικίας μιας τυπικής θερινής κατοικίας είναι 12 έτη.

    Διαβάστε επίσης:

    Τιμές στο ρεύμα: Καυτός Αύγουστος με πάνω από 500 ευρώ/Mwh

    Μυστήριο με τις επόμενες κινήσεις του Γουόρεν Μπάφετ για τη κινεζική BYD

    Κέρδη και ζημίες από την ιστορική πτώση του ευρώ – Τι σημαίνει για την Ελλάδα



    ΣΧΟΛΙΑ