• Real Estate

    Ενδιαφέρον από 200.000 Γερμανούς για αγορά εξοχικής κατοικίας στην Ελλάδα


    Μεγάλο είναι το ενδιαφέρον που καταγράφεται για την αγορά εξοχικής κατοικίας στην Ελλάδα από Γερμανούς, σύμφωνα με τα στοιχεία που επικαλείται ο Μάριος Χριστοδούλου, διευθύνων σύμβουλος της Ferimmo, Start Up ελληνικών συμφερόντων με έδρα το Βερολίνο, η οποία έχει αναπτύξει μια καινοτομική διαδικτυακή πλατφόρμα (ferimmo.de/en) για την προώθηση αποκλειστικά ελληνικών ακινήτων στο εξωτερικό με έμφαση στις εξοχικές κατοικίες.

    Όπως επισημαίνει, «με βάση τόσο τις δικές μας έρευνες, τα αποτελέσματα των οποίων επιβεβαιώνονται και από άλλες μελέτες, υπάρχουν άνω των 200.000 Γερμανών που ενδιαφέρονται αποκλειστικά για ελληνικά ακίνητα. Στην ετήσια μελέτη των εταιρειών Fewo-direkt (μέλος του ομίλου Expedia-Homeaway) και Engel &Völkers (διεθνές δίκτυο μεσιτικών γραφείων), η Ελλάδα συγκαταλέγεται πλέον μεταξύ των 10 κορυφαίων προτιμήσεων των Γερμανών που ενδιαφέρονται να αποκτήσουν εξοχικό εκτός Γερμανίας. Είναι μια αγορά, η οποία ξεπερνά τα 11 δισ ευρώ».

    Ο κ. Χριστοδούλου, ο οποίος είναι και δημιουργός της πλατφόρμας, προέρχεται από τον τραπεζικό χώρο με εμπειρία περίπου 19 ετών σε διευθυντικές θέσεις στη Γερμανία, από τα οποία τα τελευταία 10 ως Country Head. «Τα τελευταία χρόνια πριν την οικονομική κρίση (2005-2010) είχα παρατηρήσει μια αυξανόμενη ζήτηση από Γερμανούς σε στεγαστικά δάνεια για αγορές ακινήτων στην Ελλάδα» εξηγεί και προσθέτει:

    «Λόγω της οικονομικής κρίσης το ενδιαφέρον μειώθηκε το διάστημα 2011-2015, αλλά στην συνέχεια αυξήθηκε, ειδικά την τελευταία τριετία από 2016 μέχρι τώρα. Σημαντικό ρόλο έπαιξε σε αυτό και η έντονη προβολή εκ μέρους της γερμανικής κυβέρνησης και στην συνέχεια μέσω των ΜΜΕ της θετικής πορείας της ελληνικής οικονομίας καθώς και των ευκαιριών για επενδύσεις μεταξύ άλλων στην αγορά ακινήτων.

    Μετά από αυτή την εξέλιξη διεξήγαμε με την ομάδα μου διάφορες έρευνες αγοράς οι οποίες έδειξαν ότι ενώ υπάρχει ένα μεγάλο ενδιαφέρον από πολλούς Γερμανούς για ακίνητα στην Ελλάδα, δεν έχουν τη δυνατότητα πρόσβασης στην ελληνική αγορά ακινήτων.  Αυτό μας έδωσε την ιδέα για τη δημιουργία της πλατφόρμας, Ferimmo, με στόχο την προβολή – διαφήμιση, όχι μόνο απλών αγγελιών για πωλήσεις ακινήτων, αλλά και για την παροχή ενός συνόλου πληροφοριών, που θα αφορούν τόσο νομικά και διαδικαστικά θέματα μιας αγοραπωλησίας, όσο και γενικότερες πληροφορίες για την Ελλάδα, όπως ιστορία, παράδοση, πολιτισμός, ακόμη και για το φαγητό. Στόχος μας ήταν να παρέχουμε όλες τις δυνατές πληροφορίες και υπηρεσίες μέσω των συνεργαζόμενων μεσιτών και άλλων επαγγελματιών της αγοράς ακινήτων όπως πολιτικοί μηχανικοί, αρχιτέκτονες, δικηγόροι, κα.»

    Μάριος Χριστοδούλου, Ferimmo

    Η Ferimmo ως εταιρεία έχει συνάψει στρατηγική συνεργασία με το Ελληνογερμανικό Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο μέσω του οποίου υπάρχει η δυνατότητα παροχής πολλαπλών υπηρεσιών σε Γερμανούς ενδιαφερομένους για αγορά ακινήτων στην Ελλάδα, ώστε να διασφαλίζεται η συναλλαγή τους και να εξυπηρετούνται από πιστοποιημένες εταιρίες/μέλη του Επιμελητηρίου. Παράλληλα μέσω αυτής της συνεργασίας έχει πρόσβαση και προβολή στα περισσότερα Εμπορικά και Βιομηχανικά Επιμελητήρια στη Γερμανία.

    Σύμφωνα με τον διευθύνων σύμβουλο της πλατφόρμας «είμαστε ακόμη στην αρχή της αξιοποίησης μιας τεράστιας αγοράς, όπως η γερμανική, η οποία παρουσιάζει μια δυναμική που καθημερινά αυξάνει σε ένταση.  Ενδεικτικό είναι η αύξηση κατά 100% της επισκεψιμότητας της Ferimmo από Γερμανούς ενδιαφερόμενους μέσα στο τελευταίο τετράμηνο, μια τάση που αναμένουμε ότι θα συνεχιστεί και το 2020. Οι υψηλές αναμενόμενες αποδόσεις και οι χαμηλές τιμές των ακινήτων συγκριτικά με την υπόλοιπη Ευρώπη κάνουν ιδιαίτερα ελκυστική την Ελλάδα για τους περισσότερους ξένους επενδυτές, ανάμεσα τους και οι Γερμανοί, των οποίων η στάση έχει αλλάξει προς το θετικό απέναντι στην Ελλάδα τα τελευταία τρία χρόνια.»

    Σύμφωνα με τον ίδιο υπάρχουν τρία βασικά target groups στη γερμανική αγορά, στα οποία απευθύνεται η πλατφόρμα:

    1. Ιδιώτες που ενδιαφέρονται να αγοράσουν εξοχικά ακίνητα για ίδια χρήση.
    2. Ιδιώτες που ενδιαφέρονται να αγοράσουν ακίνητα για επενδυτικούς σκοπούς, ώστε να τα αξιοποιήσουν στην συνέχεια μέσω των πλατφορμών βραχυχρόνιας μίσθωσης (Airbnb, Booking, TripAvdisor, etc.).
    3. Εταιρείες και Funds τα οποία ενδιαφέρονται να επενδύσουν σε μεγαλύτερης κλίμακας ακίνητα, από πολυκατοικίες σε αστικά κέντρα μέχρι και ξενοδοχειακά συγκροτήματα.

    Ρωτήσαμε τον κ. Χριστοδούλου πως αντιμετωπίζουν οι Έλληνες μεσίτες την γερμανική αγορά με δεδομένο το ενδιαφέρον που καταγράφεται, καθώς και για το αν εκτιμά ότι η άνοδος των τιμών των ακινήτων στην Ελλάδα θα συνεχιστεί:

    «Σε περιοχές αγαπημένους προορισμούς των Γερμανών, όπως η Κρήτη, Πελοπόννησος, Πήλιο, οι μεσίτες δουλεύουν στην πλειοψηφία τους με Γερμανούς πελάτες.  Ένα μεγάλο μέρος όμως των Ελλήνων μεσιτών δεν γνωρίζει τη γερμανική αγορά ούτε τις δυνατότητες που τους προσφέρει με αποτέλεσμα να την υποεκτιμούν. Αυτό όμως είναι λάθος καθώς πρόκειται για τη μεγαλύτερη αγορά επενδυτών στην Ευρώπη με ιδιαίτερες σχέσεις με την Ελλάδα και μεγάλες δυνατότητες ανάπτυξης.

    Η γερμανική αγορά και οι στενές σχέσεις της με την Ελλάδα θα υπάρχουν και μετά από 10-20 χρόνια σε αντίθεση με την Golden Visa, η οποία είναι όμως ένα παροδικό φαινόμενο που δημιουργήθηκε μέσα από την οικονομική κρίση και θα αλλάξει ριζικά, αν δεν εξαφανισθεί εντελώς στο άμεσο μέλλον.

    Ενδεικτικά: Η Γερμανία είναι ο μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος της Ελλάδας διαχρονικά (7,9 δις ευρώ ο όγκος διμερούς εμπορίου το 2018). Η Γερμανία είναι η πρώτη χώρα προέλευσης των περισσότερων τουριστών ετησίως (άνω των 3,8 εκατ. το 2018). Η Γερμανία είναι η πρώτη χώρα με τις μεγαλύτερες σωρευτικές επενδύσεις στην Ελλάδα που ξεπερνούν τα 21 δις ευρώ.  Για την επόμενη τριετία είναι προγραμματισμένες επενδύσεις άνω των 3 δις ευρώ από γερμανικές εταιρίες (Fraport, κ.λ.π.).

    Η προτίμηση των Γερμανών για αγορά ακινήτων έχει επεκταθεί πλέον σε πολλές άλλες περιοχές όπως η Αθήνα/Αττική, Θεσσαλονίκη, Χαλκιδική, Κυκλάδες και  Δωδεκάνησα καθώς υπάρχει μεγάλη προβολή και από tour operators ως τουριστικοί προορισμοί, αλλά και από αναφορές στον γερμανικό Τύπο, ως περιοχές με μεγάλες δυνατότητες ανάπτυξης του real estate. Για τους πιο πάνω λόγους οι Έλληνες μεσίτες θα πρέπει να αντιμετωπίσουν θετικότερα τις αυξημένες δυνατότητες που τους παρέχει η γερμανική αγορά ως χώρα προέλευσης μεγάλων επενδύσεων στο ελληνικό real estate.

    H Ferimmo είναι αυτή την στιγμή το μοναδικό portal, που προσφέρει πρόσβαση σε όλους τους Έλληνες μεσίτες στη γερμανική αγορά. Άλλωστε οι τιμές των τοπικών portal στη Γερμανία είναι απαγορευτικές για κάθε ελληνικό μεσιτικό γραφείο.

    Η άνοδος των τιμών είναι επακόλουθο της αύξησης της ζήτησης, αλλά και της προοπτικής ανάπτυξης της αγοράς. Το πρόβλημα είναι ότι ο ρυθμός και το ύψος αύξησης των τιμών δεν δικαιολογείται σε σύγκριση με τα σημερινά δεδομένα της ελληνικής αγοράς ακινήτων, η οποία μόλις τώρα φαίνεται ότι αρχίζει να σταθεροποιείται, χωρίς να έχει εισέλθει σε κανονική φάση ανάπτυξης, για αυτό και χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή. Αν συνεχιστεί αλόγιστα, θα δημιουργήσει μεγαλύτερα προβλήματα στην αγορά από αυτά που έρχεται να λύσει ως φυσική οικονομική εξέλιξη.

    Γεγονός είναι ότι παρατηρείται πάγωμα της αγοράς τους τελευταίους μήνες λόγω αυτού του φαινομένου, που ευελπιστούμε όμως ότι θα λειτουργήσει ως μηχανισμός «συμμόρφωσης» και προσαρμογής των τιμών που ζητούνται σε πραγματικά πλαίσια χωρίς να δημιουργήσει περαιτέρω κραδασμούς στην αγορά. Η ουσιαστική ανάκαμψη της αγοράς μπορεί να επέλθει μέσα από: α) Την μείωση της γραφειοκρατίας και του χρόνου διεκπεραίωσης των αγοραπωλησιών ακινήτων. β) Τη δημιουργία ενός σταθερού φορολογικού πλαισίου που θα αφορά αυτές τις συναλλαγές αλλά και ευρύτερα την αγορά ακινήτων. Σε αυτό συμπεριλαμβάνεται και η παροχή αντίστοιχων κινήτρων, φορολογικά και μη. Γ) Δημιουργία των κατάλληλων συνθηκών για τη χρηματοδότηση αγοράς ακινήτων χωρίς τους περιορισμούς και τα υψηλά επιτόκια.»

    Η πλατφόρμα Ferimmo έχει ξεκινήσει επίσημα εδώ και έντεκα μήνες και ήδη φιλοξενεί περί τις 11.000 αγγελίες για ακίνητα στην Ελλάδα. Η εν λόγω πλατφόρμα βραβεύτηκε από το αμερικάνικο περιοδικό CIO Applications Europe. Το έγκυρο περιοδικό στην πρόσφατη έκδοσή του, έχει συμπεριλάβει την πλατφόρμα της Ferimmo ανάμεσα στις 10 καλύτερες εταιρίες διεθνώς στον χώρο της τεχνολογίας του real estate για το 2019 (PropTech). Με την χρήση τεχνολογιών όπως artificial intelligence & virtual reality, η Ferimmo επιδιώκει τον εμπλουτισμό των υπηρεσιών της σε κτηματομεσίτες και σε ενδιαφερόμενους για ακίνητα,  κάτι που θα αυξήσει σημαντικά τις αγοραπωλησίες ακινήτων.



    ΣΧΟΛΙΑ