• Real Estate

    Χτίζοντας τουριστικό χαρτοφυλάκιο 1 δισ. έρχεται στην Ελλάδα η Grivalia Hospitality

    Γιώργος Χρυσικός, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Grivalia Hospitality


    Ελληνική εταιρεία με μετοχικό κεφάλαιο 265 εκατομμυρίων και υφιστάμενο χαρτοφυλάκιο μισού δισεκατομμυρίου ευρώ αποτελεί πλέον η Grivalia Hospitality, τέσσερα χρόνια μετά τη συγχώνευση της μητρικής Grivalia με τη Eurobank, με τη διοίκηση της πρώτης να ποντάρει στην αύξηση του εισερχόμενου τουρισμού.

    Στα τέλη Σεπτεμβρίου εγκρίθηκε η μεταφορά της έδρας της εταιρείας που αποτελεί τον τουριστικό βραχίονα της Grivalia, από το Λουξεμβούργο στην Αθήνα, μία απόφαση που ελήφθη πριν από μία διετία κι επικυρώθηκε από τη γενική συνέλευση των μετόχων της Grivalia Hospitality στα μέσα Ιουλίου. Η Grivalia Hospitality συστάθηκε το 2015 ως θυγατρική της Grivaliaη οποία ήταν ακόμη ΑΕΕΑΠ και διαπραγματευόταν στο Χρηματιστήριο –, είχε έδρα το Λουξεμβούργο, ενώ στα τέλη του 2016 απέκτησε ελληνικό υποκατάστημα που εξυπηρετούσε τις λειτουργίες στην Ελλάδα.

    Μετοχικό κεφάλαιο 265 εκατομμυρίων – Στο 78% το ποσοστό της Fairfax 

    Κατά το χρόνο της μεταφοράς, το μετοχικό κεφάλαιο της Grivalia Hospitality ανερχόταν σε 265,4 εκατ. ευρώ. Σύμφωνα με το καταστατικό της, η Eurolife κατέχει μετοχές αξίας 95,6 εκατ. ευρώ, ακολουθεί η Eurobank με μετοχές 52,8 εκατ. ευρώ, η Odyssey Reinsurance Company (52,1 εκατ. ευρώ), η United States Fire Insurance Company και η Greystone Insurance Company (με 23,68 εκατ. ευρώ έκαστη), η Hudson Insurance Company (5,9 εκατ. ευρώ), η Zenith Insurance Company (4,14 εκατ. ευρώ) και η TIG Insurance Company (2,96 εκατ. ευρώ), όλες θυγατρικές της Fairfax, όπως και η Eurolife. Από αυτά προκύπτει ότι η Fairfax του Πρεμ Γουάτσα, με ποσοστό περί του 78% και ακολουθεί η Eurobank με 19,9%, ενώ ποσοστό της τάξης του 1,7% διατηρεί και η Grivalia Management.

    Στο διοικητικό συμβούλιο της ελληνικής, πλέον, α.ε. συμμετέχει ο Γιώργος Χρυσικός, ως πρόεδρος και CEO, ο Jamie Lowry, στέλεχος της Fairfax, ως αναπληρωτής του κ. Χρυσικού και οι lgnace Charles Rotman,Wolfgang Matthias Neumann και Σπύρος Αθανίτης ως μέλη δ.σ..

    Τη μεταφορά της έδρας στην Ελλάδα – η πρώτη που πραγματοποιείται από το εξωτερικό – είχε προαναγγείλει ήδη από την άνοιξη ο κ. Χρυσικός, μία κίνηση που αποτελεί «σήμα προς το εσωτερικό και το εξωτερικό της χώρας ότι τα πράγματα αλλάζουν στην Ελλάδα», όπως είχε δηλώσει χαρακτηριστικά, και βασίζεται στην αισιόδοξη πρόβλεψη πως η χώρα μπορεί να προσελκύσει έως και 50 εκατομμύρια τουρίστες. Εξάλλου και η χθεσινή ανακοίνωση κάνει λόγο για στρατηγική κίνηση που αποδεικνύει την εμπιστοσύνη στη μακροοικονομική σταθερότητα της χώρας.

    Tο Project Voula εισάγει στην Ελλάδα την έννοια του glamping

    Αυτό που μένει να φανεί είναι αν η Grivalia Hospitality επιστρέψει στο Χρηματιστήριο, με τον κ. Χρυσικό να έχει αφήσει ανοιχτό το «παράθυρο» της εισαγωγής, με την προϋπόθεση ότι θα το επιτρέψουν οι συνθήκες, αν δηλαδή, μεταξύ άλλων, υπάρξουν τροποποιήσεις, ανάλογες του θεσμικού πλαισίου των ΑΕΕΑΠ, που θα δώσουν κίνητρα στις ξενοδοχειακές εταιρείες να διαπραγματευτούν στο ταμπλό.

    Η Grivalia Hospitality είναι, πάντως, «στοχοπροσηλωμένη» στο πολυτελές ξενοδοχειακό real estate, κάτι που μεταφράζεται σε 15% απόδοση των επενδυμένων κεφαλαίων στα τουριστικά ακίνητα. Μέχρι στιγμής, το χαρτοφυλάκιό της έχει αξία 510 εκατομμυρίων, ενώ όταν τα έργα που έχει δρομολογήσει ολοκληρωθούν, η αξία αυτή θα φτάσει τα 1,1 δισ. ευρώ. Σημειωτέον ότι το σύνολο των υπό διαχείριση κεφαλαίων της Grivalia ξεπερνά τα 3 δισεκατομμύρια, συμπεριλαμβανομένων επενδυτικών ακινήτων (κυρίως γραφείων) αξίας 1,36 δισ. ευρώ.

    Τα εγκαίνια του 2023 & οι νέες επενδύσεις

    Επιδιώκοντας να επικεντρωθεί στην ελληνική αγορά, η Grivalia, δρομολογεί την αποεπένδυση από το Pearl Island του Παναμά (όπου κατέχει πλειοψηφικό ποσοστό), ένα έργο που περιλαμβάνει εξάστερο ξενοδοχείο, 1.000 κατοικίες και μαρίνα και αποτελεί τη μεγαλύτερη επένδυση σε ιδιωτικό νησί. Στον αντίποδα, έχει ανακοινωθεί ήδη νέα επένδυση 250 εκατομμυρίων επί ελληνικού εδάφους, η οποία θα βασίζεται στις αρχές της βιωσιμότητας και της αειφορίας και θα λειτουργήσει υπό την ομπρέλα γνωστής αλυσίδας hotel operator.

    Συντομότερα, το πρώτο εξάμηνο του 2023 θα εγκαινιαστεί το πολυτελές θέρετρο στα Αστέρια Γλυφάδας, το οποίο θα φέρει την επωνυμία One & Only Aesthesis, σήμα της Kerzner International. Πρόκειται για έργο που ξεκίνησε με προϋπολογισμό 60 εκατομμυρίων και τελικά θα φτάσει σε κόστος τα 145 εκατ. ευρώ για την ανάπτυξη 115 πολυτελών δωματίων, 14 τουριστικών κατοικιών, 12 σουιτών, εκθεσιακού χώρου, spa και δύο εστιατορίων. Η Grivalia Hospitality έχει μισθώσει το ακίνητο στο οποίο παλιά λειτουργούσε το θρυλικό ξενοδοχείο Αστέρια, από την ΕΤΑΔ, έως το 2081.

    Το 2023 θα προστεθεί επίσης στο χαρτοφυλάκιο της εταιρείας το Piperi στη Νάουσα της Πάρου, μία επένδυση 20 εκατομμυρίων για την ανακαίνιση του ξενοδοχείου 38 δωματίων, το οποίο θα συνοδεύεται από εγκαταστάσεις όπως εστιατόριο, εμπορικά καταστήματα, spa, γυμναστήριο, βιβλιοπωλείο με αναγνωστήριο και ένα ελληνικό ζαχαροπλαστείο.

    Το πρώτο εξάμηνο του 2023 θα εγκαινιαστεί το πολυτελές θέρετρο στα Αστέρια Γλυφάδας

    Υπό ανάπτυξη είναι και το Project Voula, ένα έργο που εισάγει στην Ελλάδα την έννοια του glamping, δηλαδή του πολυτελούς camping. Σε 45 στρέμματα γης στη Βούλα θα αναπτυχθούν 30 υπερπολυτελείς σκηνές με υδραυλικές εγκαταστάσεις, χώρους εστίασης, beach club, spa, γυμναστήριο, 8 γήπεδα τέννις, πισίνα και καταστήματα, επένδυση περί των 12 εκατ. ευρώ. Η εταιρεία επανεξετάζει το Project Blue στο Καλό Λιβάδι Μυκόνου, το οποίο έχει μπλοκάρει το ΣτΕ. Το αρχικό επενδυτικό σχέδιο αφορούσε στην ανάπτυξη εξάστερου ξενοδοχείου 150 κλειδιών, με πισίνες, εστιατόρια, χώρους ευεξίας και beach club.

    Εν λειτουργία είναι το Meli Palace στην Κρήτη, το πρώτο ξενοδοχείο σε λειτουργία που εντάχθηκε στο επενδυτικό χαρτοφυλάκιο της Grivalia Hospitality. Εξαγοράστηκε το 2018 από τη Grecotel του ομίλου Δασκαλαντωνάκη. Την ίδια χρονιά απέκτησε το πλειοψηφικό ποσοστό του Amanzoe, πολυτελές θέρετρο που ανέπτυξε η Dolphin Capital του Μίλτου Καμπουρίδη στην Ερμιονίδα. Εκτείνεται σε 1.000 στρέμματα και περιλαμβάνει το Amanzoe Hotel & Spa με 38 pavillions, το Beach Club και πάνω από 40 βίλες. Αναφορικά με τη συνεργασία με τη Dolphin Capital, σημειώνεται πως η Grivalia έχει επίσης συμφωνήσει στην αγορά 10 οικοπέδων έναντι 20 εκατ. ευρώ, στο υπό ανάπτυξη Kilada Hills, επίσης στην Ερμιονίδα, μία στρατηγική επένδυση 400 εκατομμυρίων ευρώ.

    Στην ομπρέλα της Grivalia Hospitality ανήκει το ON Residence, μία σύμπραξη με τον βορειοελλαδίτικο όμιλο TOR Hotel Group της οικογένειας Τορνιβούκα, έργο 20 εκατομμυρίων ευρώ που σηματοδοτεί την επιστροφή του ιστορικού εστιατορίου της Θεσσαλονίκης «Όλυμπος Νάουσα».

    Διαβάστε επίσης

    Grivalia Hospitality: Ολοκληρώθηκε η μεταφορά της έδρας της στην Ελλάδα



    ΣΧΟΛΙΑ