• Real Estate

    ΧΡΩΠΕΙ: Ανατροπή στον διαγωνισμό για την ελληνική Silicon Valley


    Μέσω Ταμείου Ανάκαμψης θα μετατραπεί στην πρώτη ελληνική Πολιτείας Καινοτομίας το εγκαταλελειμμένο εργοστάσιο της ΧΡΩΠΕΙ στο Νέο Φάληρο, με το υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων να σχεδιάζει την επαναπροκήρυξη του διαγωνισμού για το έργο.

    Η διαγωνιστική διαδικασία διακόπηκε ενόσω βρισκόταν στο στάδιο εξέτασης των μη δεσμευτικών προσφορών, προκειμένου το έργο να ενταχθεί στο Ταμείο Ανάκαμψης, όπως πληροφορείται το mononews. Το Κέντρο Καινοτομίας της Πειραιώς δεν προβλεπόταν να χρηματοδοτηθεί από κοινοτικά κονδύλια, ωστόσο τώρα στόχος είναι να απορροφηθούν πόροι του Ταμείου Ανάκαμψης κατά ποσοστό που φέρεται ότι θα ξεπεράσει το 60% του συνολικού προϋπολογισμού του έργου. Ανακοινώσεις για τον νέο διαγωνισμό αναμένονται εντός των επόμενων δύο εβδομάδων, αλλά προς το παρόν, το υπουργείο Ανάπτυξης ενέκρινε χθες τη διενέργεια νέου ανοιχτού δημόσιου διεθνούς διαγωνισμού.

    Το project έτρεχε μέσω ΣΔΙΤ – και επαναπροκηρύσσεται ως σύμπραξη δημόσιου – ιδιωτικού τομέα και η διάρκεια της σύμβασης είχε οριστεί σε 45 χρόνια, ενώ ο προϋπολογισμός έφτανε τα 100 εκατ. ευρώ. Πριν την αλλαγή του χρόνου, το υπουργείο είχε εγκρίνει τροποποιήσεις της σύμβασης ως προς τη χρηματοδοτική συμβολή του δημοσίου και το συνολικό κόστος επένδυσης, αλλά και ως προς τη δόμηση του ακινήτου, με την επιφάνεια των κτιρίων να αυξάνεται. Η μεταμόρφωση της ΧΡΩΠΕΙ σε Πολιτεία Καινοτομίας προσέλκυσε το ενδιαφέρον επενδυτών, καθώς στο πρώτο στάδιο εκδήλωσαν ενδιαφέρον τέσσερα σχήματα, τα οποία δεν είναι γνωστό αν προτίθενται να συνεχίσουν στην κούρσα για το έργο: η κοινοπραξία Dimand – Μυτιληναίου, η ΓΕΚ Τέρνα, η Άκτωρ και η Intrakat, με τη συμμετοχή φορέων καινοτομίας, το Τεχνολογικό Πάρκο Βαρκελώνης, τη Mantis – Found.ation, το Επιστημονικό Πάρκο Πατρών και τη Factory International με έδρα το Λουξεμβούργο, αντίστοιχα, σύμφωνα με τους όρους του διαγωνισμού. 

    Αγώνας δρόμου για την υλοποίηση

    Πάντως, αν και η φάση εκδήλωσης ενδιαφέροντος ολοκληρώθηκε πριν από περίπου δύο χρόνια, με τις μη δεσμευτικές προσφορές να αποσφραγίζονται τον Απρίλιο του 2021, τα επόμενα ουσιαστικά βήματα για την επιλογή αναδόχου φέρεται να καθυστέρησαν. Γεγονός είναι ότι το Ταμείο Ανάκαμψης πρέπει να ολοκληρώσει όλα τα έργα και επενδύσεις μέχρι το τέλος του 2026, συμπεριλαμβανόμενου και του project της ΧΡΩΠΕΙ.

    Η Πολιτεία Καινοτομίας είναι ένα σχέδιο που κατάρτισαν από κοινού η Γενική Γραμματεία Έρευνας και Καινοτομίας και το υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων, επιλέγοντας τις εγκαταστάσεις της ΧΡΩΠΕΙ επί της Πειραιώς, επειδή εξασφαλίζει εύκολη πρόσβαση από το κέντρο του Πειραιά και από το κέντρο της Αθήνας. Το ακίνητο περιήλθε στη χρήση του υπουργείου τον Δεκέμβριο του 2019. Καταλαμβάνει συνολική έκταση 17,9 στρεμμάτων, στην οποία περιλαμβάνεται βιομηχανικό συγκρότημα διατηρητέων κτιρίων.

    Η Χρωματουργεία Πειραιώς, δημιούργημα των αδελφών Οικονομίδη ξεκίνησε την πορεία της από την παραγωγή χρωμάτων και χημικών και επεκτάθηκε στην παρασκευή φαρμάκων, όπως το Αλγκόν, από τη δεκαετία του 1950. Στην προσπάθεια διάσωσής της, έπεσε στο τραπέζι η μετατροπή της σε βιομηχανία όπλων, σχέδιο που δεν ευοδώθηκε, με αποτέλεσμα οι εγκαταστάσεις της να μένουν ρημαγμένες από τη δεκαετία του 1980.

    Σύμφωνα με το αρχικό σχέδιο, θα αναπτυχθούν κτίρια 35.700 τ.μ., όπου στις ανακαινισμένες εγκαταστάσεις υπολογίζεται πως θα απασχολούνται περισσότεροι από 2.400 εργαζόμενοι, καθώς θα φιλοξενηθούν τμήματα Έρευνας & Ανάπτυξης μεγάλων επιχειρήσεων, start ups, spin offs (επιταχυντές), incubators, accelerators και ερευνητικά κέντρα. Μάλιστα, στην αρχή του εγχειρήματος, ο υφυπουργός Έρευνας & Τεχνολογίας, Χρίστος Δήμας είχε συναντηθεί με εκπροσώπους της Amazon, με θέμα συζήτησης το ενδεχόμενο συμμετοχής στο έργο του Κέντρου Καινοτομίας.



    ΣΧΟΛΙΑ