• Real Estate

    Θ. Δουζόγλου: Πώς έχτισε χαρτοφυλάκιο ακινήτων αξίας 300 εκατ. ευρώ

    WarningExclamation mark in a circleΑπαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
    Θεόδωρος Δουζόγλου

    Θεόδωρος Δουζόγλου


    Οι επενδύσεις της οικογένειας Θοδωρή Δουζόγλου σε ακίνητα στην Ελλάδα είναι της τάξεως των 180 εκατ. ευρώ με την εμπορική αξία τους να ξεπερνά τα 300 εκατ. ευρώ, σύμφωνα με την εκτίμηση του Λαυρέντη Αλβέρτη (γνωστό στέλεχος από την προηγούμενη πορεία του στον όμιλο Κοντομηνά) επικεφαλής του ομίλου του Έλληνα ομογενή από την Βενεζουέλα.

    Ο κ. Αλβέρτης έχει αναλάβει καθήκοντα διευθύνοντος συμβούλου του ομίλου, πλέον υπό την ονομασία SCD Holding, από τον περασμένο Μάιο και χθες σε επικοινωνία του με τον Τύπο αναφέρθηκε στον σχεδιασμό για την αξιοποίηση των τουριστικών ακινήτων καθώς και στον τρόπο που θα οργανωθεί ο όμιλος για να ανταπεξέλθει στις απαιτήσεις της νέας φάσης στην οποία εισέρχεται.

    Η οικογένεια Δουζόγλου ξεκίνησε να επενδύει στο ελληνικό real estate τη δεκαετία του 1990 και σήμερα έχει στην κατοχή της 70 ακίνητα.

    Σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλο της SCD εντός του 1ου εξαμήνου του 2020 η SCD Holding θα εισαχθεί στο Χρηματιστήριο της Κύπρου, για λόγους – όπως είπε – κυρίως διαφάνειας και όχι για την άντληση χρηματοδότησης. Υπό συζήτηση είναι και η δημιουργία ΑΕΕΑΠ (Ανώνυμη Εταιρεία Επενδύσεων Ακίνητης Περιουσίας) ή η συνεργασία με ΑΕΕΑΠ (εισφορά του χαρτοφυλακίου σε υφιστάμενη εταιρεία).

    Μέχρις στιγμής όλες οι αγορές ακινήτων έχουν πραγματοποιηθεί με ίδια κεφάλαια. Η αξιοποίηση θα γίνει με τραπεζικό δανεισμό. Όπως σημείωσε χαρακτηριστικά ο επικεφαλής του ομίλου «το χαρτοφυλάκιο είναι πλέον μεγάλο, θα πρέπει να παράγει χρήματα και να αυτοχρηματοδοτείται.» Συμπλήρωσε ότι ο κ. Δουζόγλου δεν έχει σκοπό να πουλήσει κάποιο από τα ακίνητα, παρότι έχει σχετικές προτάσεις. Ο κ. Αλβέρτης ωστόσο πιστεύει ότι στην κτηματαγορά είναι αναγκαίο κάποιος να ξέρει να αγοράζει, αλλά και να πουλά.

    Ο όμιλος έχει δανειστεί μέχρι σήμερα συνολικά περίπου 25,7 εκατ. ευρώ (15 εκατ. ευρώ από την Optima Bank για υφιστάμενες τρέχουσες υποχρεώσεις και νέες εξαγορές καθώς και από την AegeanBaltic) ενώ συζητά για ένα ακόμα δάνειο από την Εθνική Τράπεζα για νέες αγορές ακινήτων.

    Αναφορικά με τα τουριστικά ακίνητα της SCD Holding, σύμφωνα πάντα με τα όσα είπε απαντώντας σε ερωτήματα ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, το ξενοδοχείο Μιστράλ στον Πειραιά θα είναι το πρώτο που θα ανακαινιστεί με σχέδια του αρχιτεκτονικού γραφείου ΙSV. Θα ξεκινήσει να λειτουργεί τέλος 2020. Έχει εξασφαλιστεί η χρηματοδότηση της επένδυσης για την ανακατασκευή του, ύψους περίπου 5 εκατ. ευρώ.

    Για το ιστορικό Πεντελικό στην Κηφισιά το οποίο αγοράστηκε το 2015 εκτιμάται ότι θα χρειασθούν περί τα 12 εκατ. ευρώ και η προοπτική είναι να ανοίξει το 2021.

    Το ξενοδοχείο Λητώ στην Μύκονο το οποίο αγοράστηκε από το ΤΑΙΠΕΔ επίσης πρόκειται να ανακαινιστεί όμως υπάρχει αντιδικία με τον σημερινό εκμισθωτή και ο όμιλος βρίσκεται εν αναμονή απόφασης του δικαστηρίου.

    Τα πρώην γραφεία του ΟΤΕ στην οδό Σταδίου θα μετατραπούν σε ξενοδοχείο, πιθανότατα 80 δωματίων, επένδυση ύψους 10 εκατ. ευρώ, αν και το τελικό ποσό θα εξαρτηθεί από τον operator(διαχειριστής) που θα επιλεγεί. Θα είναι έτοιμο το 2021.

    Για το οικόπεδο στην περιοχή Ελιά της Μυκόνου έχουν βγει οι άδειες για την κατασκευή συγκροτήματος 140 υπόσκαφων μπανγκαλόου, επένδυση περί τα 40 εκατ. ευρώ. Η SCD μέχρι το τέλος του έτους θα έχει καταλήξει στον operator ο οποίος πιθανόν να είναι κοινός για το Πεντελικό και το Μιστράλ ή και για το ξενοδοχείο στην οδό Σταδίου.

    Ο όμιλος είναι ιδιοκτήτης του 4 αστέρων ξενοδοχείου Athenaeum Smart Hotel στη λεωφόρο Συγγρού το οποίο μισθώνει. Εισόδημα επίσης παρέχουν και οι 11 βίλες που αγοράστηκαν από την οικογένεια του Θεόδωρου και της Γιάννας Αγγελοπούλου στη Μύκονο και τουριστικό συγκρότημα στην Κεφαλλονιά.

    Όπως ειπώθηκε χθες ένας από τους λόγους που δεν είχε ξεκινήσει μέχρι τώρα η αξιοποίηση όλων των τουριστικών ακινήτων ήταν το γεγονός ότι οι δραστηριότητες της οικογένειας Δουζόγλου στην Ελλάδα υποστηρίζονταν από μια μικρή ομάδα στελεχών.

    Εκτός από τα τουριστικά ακίνητα η SCD έχει κτήρια γραφείων στο κέντρο της Αθήνας, το Μαρούσι το Χαλάνδρι και αλλού, τα οποία αποφέρουν ετησίως μισθώματα περί τα 3 εκατ. ευρώ. Ακόμη, έχει εξαγοράσει οικόπεδο 100.000 τ.μ. σε περιοχή της Αθήνας με σκοπό την ανέγερση αποθηκευτικών χώρων, επένδυση της τάξεως των 30 εκατ. ευρώ (κατασκευή) και κατοικίες στο Ψυχικό τις οποίες μισθώνει καθώς και γη στα Νότια Προάστια της Αττικής.

    Συνολικά στο χαρτοφυλάκιο του ομίλου το ποσοστό των μισθωμένων ακινήτων είναι 90%.

    Η SCD ενδιαφέρεται και για τον τομέα των τροφίμων, μεταξύ άλλων, για την αγορά του γιαουρτιού και του λαδιού (παραγωγή – εξαγωγές) εφόσον βρει την κατάλληλη ευκαιρία. Ο κ. Αλβέρτης εξηγώντας χθες γιατί τελικά ο όμιλος δεν επένδυσε στην Creta Farm είπε ότι αυτό συνέβη για μια σειρά από λόγους. Δεν θεωρήθηκε ικανοποιητική η διοικητική ομάδα και δεν κρίθηκαν επαρκή τα στοιχεία που εμφανίστηκαν στο data room αναφορικά με τις διεκδικήσεις του ενός μετόχου από τον άλλο.

    Η οικογένεια του Θοδωρή Δουζόγλου έφυγε από την Ρουμανία έπειτα από την επικράτηση του κομουνισμού και εγκαταστάθηκε στη Βενεζουέλα. Η επιχειρηματική δραστηριότητα που ανέπτυξε είχε ως βασικό αντικείμενο το εμπόριο τροφίμων και ξεκίνησε το 1949 με την ίδρυση της πρώτης εταιρείας. Η περιουσία της οικογένειας έχει «απαλλοτριωθεί» από το καθεστώς Μαδούρο. Ο ίδιος ο Θεόδωρος Δουζόγλου, ως Έλληνας του εξωτερικού, είχε απευθύνει αίτημα για συνδρομή της ελληνικής κυβέρνησης – όπως συνέβη και με άλλες επιχειρήσεις από την Ισπανία ή την Πορτογαλία που πέτυχαν τελικά να διασώσουν τις επιχειρήσεις τους. Διετέλεσε πρόεδρος της κοινότητας των Ελλήνων στην Βενεζουέλα, όπως και ο πατέρας του.

    Είναι συγγενής (ξάδερφός) του επίσης ομογενή από τη Βενεζουέλα Παναγιώτη Κωνσταντίνου στην οικογένεια του οποίου ανήκει το Athens Metro Mall το οποίο ξεκίνησε να λειτουργεί τέλη του 2010.



    ΣΧΟΛΙΑ