• Real Estate

    Άννα Αποστολίδου (Briq Properties): Τουλάχιστον στα 150 εκατ. ευρώ το χαρτοφυλάκιό μας το 2022 – Πού θα επενδύσει η εταιρεία την επόμενη τριετία

    WarningExclamation mark in a circleΑπαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
    Άννα Αποστολίδου

    Άννα Αποστολίδου, Διευθύνουσα Σύμβουλος της BriQ Properties ΑΕΕΑΠ


    «Τουλάχιστον στα 150 εκατ. ευρώ θα ανέρχεται η αξία του χαρτοφυλακίου της Briq Properties εντός του 2022, ενώ θα συνεχίσει να επενδύει στην «αγία τριάδα» των logistics, γραφείων και ξενοδοχείων την επόμενη τριετία» ανέφερε η Διευθύνουσα Σύμβουλος της ΑΕΕΑΠ, Άννα Αποστολίδου, κατά τη διάρκεια της ξενάγησης δημοσιογράφων στο νέο logisitics center που κατασκευάζεται στη θέση Ήμερος Τόπος στον Ασπρόπυργο και αποτελείται από δύο ακίνητα.

    Αρχικά, κατά το πρώτο δίμηνο του 2022 εκτιμάται πως θα έχει ολοκληρωθεί το πρώτο από εν λόγω logistics centers και θα παραδοθεί προς χρήση στην InfoQuest, η οποία θα είναι και ο μισθωτής του ακινήτου. Την ίδια περίοδο θα ξεκινήσει και η κατασκευή του δεύτερου logistics center σε όμορο οικόπεδο της ίδιας περιοχής.

    Συνολικά η αξία της επένδυσης ανέρχεται στα 13,5 εκατ. ευρώ μέχρι στιγμής και θα αυξάνεται όσο θα προχωρούν οι εργασίες για το δεύτερο logistics center. Πρόκειται για ένα νέο σύγχρονο και καινοτόμο εμπορευματικό κέντρο, στο οποίο θα χρησιμοποιούνται από τους χρήστες τεχνολογίες νέας γενιάς, όπως η μεταφορά και τοποθέτηση εμπορευμάτων με ρομποτικά συστήματα. Η συνολική έκταση του οικοπέδου θα ανέρχεται στα 102.813 τ.μ., ενώ η επιφάνεια κάλυψης εκτιμάται στα 40.000 τ.μ..

    Όσον αφορά στα γραφεία, η εταιρεία θα προχωρήσει στην ανακαίνιση του κτιρίου που βρίσκεται στη Λεωφόρο Ποσειδώνος 42. Στόχος είναι καταστεί εντός του 2022 ένα «πράσινο» κτίριο που θα λάβει πιστοποίηση κατά LEED και θα αποτελέσει το πρώτο της κατηγορίας στην περιοχή. Προς τούτου η Briq Properties θα επενδύσει 2,7 εκατ. Ευρώ.

    Η εταιρεία δραστηριοποιείται και στα ξενοδοχεία, διαθέτοντας τουριστικά ακίνητα συνολικής αξίας 13,7 εκατ. ευρώ και προτίθεται να προχωρήσει σε νέες επενδύσεις σε δύο εξ αυτών εντός του 2022.

    Συγκεκριμένα, η επιτυχία του τετράστερου ξενοδοχείου Mr and Mrs White Paros, αξίας 4,2 εκατ. ευρώ, το οποίο είναι μισθωμένο στην εταιρεία Hotel Keys και είναι συνεχώς full booked, έχει οδηγήσει την Briq Properties στην απόφαση για αύξηση των διαθέσιμων κλινών μέσω της αγοράς όμορων οικοπέδων.

    Το  ξενοδοχείο Plaza στη Σκιάθο, αξίας 4,1 εκατ. ευρώ, τελεί υπό ριζική ανακαίνιση με στόχο να γίνει τεσσάρων αστέρων με την Briq Properties να επενδύει περίπου 4,2 εκατ. ευρώ.

    Οι επενδύσεις της επόμενης τριετίας

    Η Άννα Αποστολίδου επισήμανε πως υπάρχει μία ειδοποιός διαφορά για τις ΑΕΕΑΠ στη χώρα μας σε σύγκριση με το εξωτερικό και αυτή έχει να κάνει με τα διαθέσιμα ακίνητα και τις δυνατότητες ανάπτυξης νέων κτιρίων.

    Αυτό σημαίνει πως οι ΑΕΕΑΠ που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα λόγω του «μικρού και κατακερματισμένου Real Estate» δεν είναι σε θέση να επικεντρώνουν σε έναν και μόνο κλάδο ακινήτων. Γεγονός και το οποίο έχει ως συνέπεια, οι εν λόγω εταιρείες να πρέπει να προχωρούν σε διασπορά του επενδυτικού ρίσκου και να «ανοίγονται» σε περισσότερους κλάδους ακινήτων.

    Για την Briq Properties πρωταγωνιστικό ρόλο στις επενδύσεις της τουλάχιστον για την επόμενη τριετία θα διαδραματίσουν τα Logistics, τα οποία προς το παρόν αποτελούν το 47,3% του συνόλου των ακινήτων της εισηγμένης, εάν λάβουμε υπόψη τις αποθήκες της SARMED και το mega-logistics στον Ασπρόπυργο. Τα Logistics χαρακτηρίζονται ως μία επικερδής επένδυση, ενώ η απόδοσή τους εκτιμάται στο 8% κατά μέσο όρο.

    Στη δεύτερη θέση ακολουθούν οι χώροι γραφείων, οι οποίοι αποτελούν το  30,1% των ακινήτων της εταιρείας. Ωστόσο, η Διευθύνουσα Σύμβουλος επισημαίνει πως οι όποιες επενδύσεις θα πρέπει να γίνουν με ιδιαίτερη προσοχή, καθώς είναι απαραίτητο τα κτίρια γραφείων να ανακαινιστούν, ώστε να γίνουν πιο «πράσινα», και να διατηρήσουν στο μέλλον τις αποδόσεις τους. Αυτό σημαίνει πως ο επενδυτής θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα επιλεκτικός ως προς τα ακίνητα που επιλέγει, καθώς μαζί με το κόστος της απόκτηση θα πρέπει να λάβει υπόψη και το κόστος των απαραίτητων ανακαινίσεων.

    Τέλος, όσον αφορά τα ξενοδοχεία, αυτά ανέρχονται στο 16,6% των ακινήτων που έχει στο χαρτοφυλάκιό της η Briq Properties. Ο τουρισμός θεωρείται στη χώρα μας ένας από τους πλέον προσοδοφόρους τομείς δραστηριότητας business και δεν είναι λίγες οι ΑΕΕΑΠ που επενδύουν στην απόκτηση ακινήτων στο συγκεκριμένο κλάδο του Real Estate.



    ΣΧΟΛΙΑ