• Δελτία Τύπου

    Βραβεία Βιβλίου Public 2022: Οι μεγάλοι νικητές

    Βραβεία Βιβλίου Public 2022: Οι μεγάλοι νικητές

    Βραβεία Βιβλίου Public 2022


    Η μεγάλη στιγμή έφτασε και οι μεγάλοι νικητές των Βραβείων Βιβλίου Public 2022 είναι εδώ!  Με τις ψήφους 202.000 αναγνωστών στο www.publicbookawards.gr, ο αγαπημένος θεσμός για το βιβλίο γιόρτασε φέτος 9 συναρπαστικά χρόνια ζωής, θυμίζοντάς μας τη χαρά της ανάγνωσης και μαζί με αυτή όλες εκείνες τις στιγμές που βρεθήκαμε ν’ ανυπομονούμε για όσα θα συμβούν… «λίγες γραμμές παρακάτω»!

    Στα Βραβεία Βιβλίου Public 2022 συμμετείχαν 1.970 βιβλία, 1.648 συγγραφείς και 105 εκδότες.

    Πρωταγωνιστές και πρωταγωνίστριες της διαδικασίας ήταν και φέτος οι αναγνώστες κάθε ηλικίας, μαζί με αυτούς και η διάθεσή τους να ξεχωρίσουν τα βιβλία, τους συγγραφείς ή τους εκδότες που τους έδωσαν την ευκαιρία να συγκινηθούν, να προβληματιστούν ή να ξεχαστούν.

    Οι αναγνώστες τίμησαν με την ψήφο τους φέτος τα ακόλουθα βιβλία, που θα ντύσουν με τις λέξεις τους το καλοκαίρι μας, όπου και αν βρισκόμαστε, στο πλοίο, στο λεωφορείο, στο σπίτι ή στην παραλία:

    1. Ελληνικό Μυθιστόρημα: «Ακάκιε», Κώστας Κρομμύδας, Εκδόσεις Διόπτρα.
    2. Μεταφρασμένο Μυθιστόρημα: «Αβεσσαλώμ, Αβεσσαλώμ», William Faulkner, Μετάφραση Μαργαρίτα Ζαχαριάδου, Εκδόσεις Gutenberg.
    3. Ελληνικό Non-Fiction (δοκίμιο, έρευνα, βιογραφία, μαρτυρία, πολιτική, οικονομία): «Χωράει όλη η αρχαιότητα στο ασανσέρ;», Δρ. Θεόδωρος Παπακώστας, Εκδόσεις Key Books.
    4. Ελληνικό Διήγημα: «Αφαίας και Τελαμώνος», Κώστας Β. Κατσουλάρης, Εκδόσεις Μεταίχμιο.
    5. Σύγχρονη Ελληνική Ποίηση: «Τα κτήματα των κίτρινων ρόδων», Λέλη Μπέη, Εκδόσεις Ίκαρος.
    6. Ελληνική Παιδική Λογοτεχνία: «Τα πέντε αδέρφια», Γιάννης Σερβετάς, Εικονογράφηση Τόμεκ Γιοβάνης, Εκδόσεις Πατάκη.
    7. Ελληνική Εφηβική Λογοτεχνία: «Τα φτερωτά σανδάλια», Στέφανος Αλεξιάδης, Εκδόσεις Υδροπλάνο.
    8. Ευ ζην (ελληνικά βιβλία Μαγειρικής, Αυτοβελτίωσης, Χόμπι-Ελεύθερου Χρόνου): «Ακτίβιτι μπουκ για μεγάλους», Η γεωγραφία είναι πολύ κουλ!, Εκδόσεις Διόπτρα.

    Ειδικά  Βραβεία

    Έπειτα από ξεχωριστή ψηφοφορία, ειδική επιτροπή που αποτελείται από σημαντικές προσωπικότητες του ακαδημαϊκού και του δημοσιογραφικού χώρου που αγαπούν το βιβλίο και σχετίζονται με αυτό, ανέδειξε στην κατηγορία «Εκδοτικό Αποτύπωμα» τον εκδοτικό οίκο που, μέσα από την βιβλιοπαραγωγή του, έδωσε το δικό του εκδοτικό αποτύπωμα – στίγμα κατά τη χρονιά που μας πέρασε:

    1. Εκδοτικό Αποτύπωμα: Εκδόσεις Δώμα.

    Η επιτροπή ξεχώρισε τις εκδόσεις Δώμα για τη βιβλιοπαραγωγή τους κατά το έτος 2021, υπογραμμίζοντας  ότι κάνει «Εξαιρετική επιλογή τίτλων, πολύ καλή και δουλεμένη μετάφραση, καθώς και εξώφυλλα». Η επιτροπή επεσήμανε επίσης ότι πρόκειται για «Έναν μικρό, niche και διαρκώς on point εκδοτικός οίκο.» που προσφέρει «Πραγματικά ξεχωριστές επιλογές, λίγες κυκλοφορίες, με κάθε βιβλίο να είναι διαμάντι».

    Ταυτόχρονα, για 9η χρονιά οι Σύμβουλοι Πωλήσεων των βιβλιοπωλείων Public απένειμαν το «Βραβείο Βιβλιοπωλείων Public», που περιλαμβάνει δύο ξεχωριστές υποκατηγορίες:

    1. Βραβεία Βιβλιοπωλείων Public – Ελληνικό Μυθιστόρημα: «Περί της εαυτού ψυχής», Ισίδωρος Ζουργός, Εκδόσεις Πατάκη.
    2. Βραβεία Βιβλιοπωλείων Public – Ελληνικό Παιδικό βιβλίο: «Από μακριά», Αγγελική Δαρλάση, Εικονογράφηση Βασίλης Κουτσογιάννης, Εκδόσεις Μεταίχμιο.

    Συγχαρητήρια σε όλους τους νικητές και τις νικήτριες, που θα συντροφεύσουν με τις λέξεις τους το καλοκαίρι μας!



    ΣΧΟΛΙΑ