array(0) {
}
        
    
Menu
1.1%
Τζίρος: 176.48 εκατ.

Ντόναλντ Τραμπ: Το Κατάρ είναι πολύ καλός σύμμαχος – Το Ισραήλ κι όλοι οι άλλοι πρέπει να προσέχουν

Media

Project CALYPSO: Οι αναγνώστες στη μάχη κατά της παραπληροφόρησης και των fake news

Comments

Το CALYPSO (Collaborative AnaLYsis, and exPosure of diSinfOrmation) είναι μια ευρωπαϊκή συνεργασία που στοχεύει στη δημιουργία μιας διαδικτυακής κοινότητας χρηστών με στόχο την καταπολέμηση της παραπληροφόρησης. Οι αναγνώστες των ειδήσεων μπορούν άμεσα να στείλουν στην ειδική πλατφόρμα του CALYPSO την είδηση που θεωρούν ότι ενδέχεται να είναι ψευδής με ένα κλικ από τον υπολογιστή τους ή το κινητό τους τηλέφωνο, ενώ συγχρόνως κερδίζουν πόντους και αποκτούν αναγνωρισιμότητα μέσα στην κοινότητα.

Η πρωτοποριακή πλατφόρμα του CALYPSO αξιοποιεί τις δεξιότητες των αναγνωστών, των δημοσιογράφων, των επιστημόνων και των fact-checkers. Οι επαγγελματίες δημοσιογράφοι αναλαμβάνουν να διασταυρώσουν τις ειδήσεις που έχουν στείλει οι χρήστες με σειρά προτεραιότητας, σύμφωνα με τον αριθμό των επισημάνσεων που έχει λάβει το κάθε άρθρο.

1

Οι χρήστες που έχουν επισημάνει σωστά μια ψευδή είδηση αναφέρονται επίσης στο τελικό κείμενο επαλήθευσης που δημοσιεύεται στην πλατφόρμα, καθώς αποτελούν το κλειδί της επιτυχίας του εγχειρήματος. Η συνεργασία μεταξύ αναγνωστών, δημοσιογράφων και επιστημόνων για τον άμεσο εντοπισμό και την επαλήθευση της παραπληροφόρησης σε πραγματικό χρόνο θα βοηθήσει να αποκατασταθεί γρήγορα η αλήθεια και να ελαχιστοποιηθούν όσο το δυνατόν περισσότερο οι αρνητικές επιπτώσεις των ψευδών ειδήσεων στην κοινωνία.

Η εργαλειοθήκη του CALYPSO αποτελείται από τη διαδικτυακή πλατφόρμα, που σχεδιάστηκε και αναπτύχθηκε για τους σκοπούς του έργου, το browser plugin και την mobile εφαρμογή. Το έργο CALYPSO στην Ελλάδα πραγματοποιείται από το Εργαστήριο Νέων Τεχνολογιών του Τμήματος Επικοινωνίας και Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, με επιστημονικό υπεύθυνο τον αναπληρωτή καθηγητή, Κωνσταντίνο Μουρλά σε συνεργασία με τέσσερις ειδησεογραφικούς οργανισμούς, NewsIT, Press Project, Mononews, και AthensLive.

Οι εταίροι από το εξωτερικό είναι το πανεπιστήμιο της Λωραίνης στη Γαλλία, το Οικονομικό πανεπιστήμιο του Κατοβίτσε στην Πολωνία και δύο ειδησεογραφικές ιστοσελίδες στην Πολωνία Chorzowianin.pl και Tubachorzowa.pl.

Η πλατφόρμα CALYPSO δοκιμάζεται πιλοτικά αυτό το διάστημα στην Ελλάδα και την Πολωνία. Γίνε και εσύ μέλος αυτής της κοινότητας για τον άμεσο εντοπισμό και την επαλήθευση της παραπληροφόρησης, δημιουργώντας έναν λογαριασμό στην ιστοσελίδα και εγκαθιστώντας το plugin στον Chrome ακολουθώντας τις οδηγίες που θα βρεις εδώ και εδώ.

Το CALYPSO είναι ένα πιλοτικό έργο που χρηματοδοτήθηκε από την πρόσκληση DG Connect/2020/5464403 Επιδοτήσεις της ΕΕ για μικρής κλίμακας διαδικτυακά μέσα: υποστήριξη προϊόντων ειδήσεων υψηλής ποιότητας και αντιμετώπιση ψευδών ειδήσεων.

Ακολουθήστε το mononews.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΣΚΑΙ σε νευρική κρίση: Tο «Rosebud» του Γιάννη Αλαφούζου, ο πόλεμος εξωδίκων με Ρέβη-Κουρδή και στο βάθος Ζούλας και Μαραγκουδάκη σε σύγχυση ρόλων
Τετραπλός εορτασμός στο Πόρτο Χέλι, ένα βιβλίο για τις Δυνατές Γυναίκες, η Έλενα Σύρακα στη Βενετία, ο Μιχάλης Μανιάτης και η νέα του συλλογή ρούχων και η Βάσω Τρίγκα στην Ύδρα
Το δράμα του Αλαφούζου, τραγικά ποσοστά για Τσουρό και Τατιάνα, ανατροπή στην ΕΡΤ, εκτός ΑΠΕ ο Περδικάρης και τα παρατράγουδα του Alpha 98.9
Buongiorno με τη Φαίη Σκορδά: Πρεμιέρα τη Δευτέρα στο MEGA
Patrico στην Πάρο: Επανερμηνεύοντας τη μνήμη του τόπου
Πόλεμος στον Σκάι: Η έγκυος Ρέβη, ο Κουρδής, ο Τσιμιτσέλης και το «Όπου υπάρχει Ελλάδα» που χάνεται στη… Ζούλα
Η εταιρεία ΒΙΚΟΣ δεν παράγει λευκό τυρί
Το Neo-Cycladic Manifesto των Omniview Design
Ελληνικά Κολλέγια: Τα δικαιώματα των πτυχιούχων δεν επηρεάζονται από την ίδρυση μη κρατικών πανεπιστημίων
Η Μεγάλη Εικόνα ανοίγει τον φάκελο των πολιτικών εξελίξεων απόψε στο MEGA