• Δελτία Τύπου

    Η Μαρία Κάλλας «επιστρέφει» στη Λισαβόνα ως «Μήδεια» μέσα από την έκθεση του Νίκου Φλώρου

    • NewsRoom
    Φλώρος

    Ο καλλιτέχνης Νίκος Φλώρος


    Μια από τις πιο άβατες πόρτες της Λισαβόνας άνοιξε διάπλατα για το Νίκο Φλώρο και την μοντέρνα Τέχνη. Η νέα του έκθεσή με τίτλο «Μαρία Κάλλας – Μήδεια – Αργοναύτες» ξεκίνησε στις 30 Νοεμβρίου στο ιστορικό κτήριο της Γεωγραφικής Εταιρείας της Λισαβόνας, όπου στεγάζεται το Εθνογραφικό και Ιστορικό Μουσείο των Ανακαλύψεων της Πορτογαλίας.

    Φλώρος

    Στην συγκεκριμένη αίθουσα ήταν η πρώτη φορά που παρουσιάστηκε έκθεση μοντέρνας Τέχνης με αφορμή τα έργα του πολυβραβευμένου παγκοσμίως Έλληνα δημιουργού που εμπνεύστηκαν από την 40ή επέτειο από το θάνατο της Μαρία Κάλλας.

    Φλώρος
    Ο καλλιτέχνης Νίκος Φλώρος

    Ο Νίκος Φλώρος αντλεί έμπνευση από τον διάσημο ρόλο της σοπράνο ως Μήδειας, έναν από τους παλαιότερους μύθους της αναζήτησης ενός ήρωα. Η μεγάλη Ελληνίδα υψίφωνος ερμήνευσε τον ρόλο της Μήδειας στην ιταλική της εκδοχή για εννέα χρόνια από την Σκάλα του Μιλάνο μέχρι το Ντάλας του Τέξας, το Λονδίνο και την Επίδαυρο. Ένα μεγάλο μέρος της έμπνευσης του Νίκου Φλώρου βασίζεται στην γνωστή εμβληματική φράση «Ho dato tutto a te» («Έχω δώσει τα πάντα σε σένα»), που είπε η Κάλλας στο Μιλάνο γυρίζοντας προς το κοινό αντί προς τον Ιάσονα.

    Φλώρος

    Το πνεύμα, η ιστορία και η φαντασία των Ελλήνων δηλώνονται εμφανώς στην έκθεση των γλυπτών έργων τέχνης του Νίκου Φλώρου. Η Μήδεια ως ρόλος που αποκάλυπτε το πιο sui generis χαρακτήρα της Τέχνης της Κάλλας συναντά τους Αργοναύτες που τονίζουν την ανάλογη σχέση τους με τους Πορτογάλους εξερευνητές που, σαν άλλοι Αργοναύτες, δαμάζουν τα κύματα, αναζητώντας νέους και μακρινούς προορισμούς.

    Φλώρος
    Ο Νίκος Φλώρος δίνει ένα συμπαγή ασημένιο δίσκο από τον οίκο Badounas ως δώρο στον H.R.H. Dom Miguel de Braganaça για την ελληνοπορτογαλική φιλία

    Με αυτή την μεγαλειώδη έκθεση, η Μαρία Κάλλας επιστρέφει στη Λισαβόνα, 59 χρόνια μετά την παρουσία της στο Εθνικό Θέατρο του Αγίου Καρόλου, τον Μάρτιο του 1958. Η Περιφέρεια Πελοποννήσου ως υποστηρικτής της Έκθεσης του Νίκου Φλώρου, στηρίζει το καλλιτεχνικό έργο της Μαρίας Κάλλας και του γλύπτη Νίκου Φλώρου, ως πολιτών της Πελοποννήσου, προωθώντας έτσι την γνωστοποίηση της καταγωγής της Ελληνίδας Diva.

    Φλώρος
    Παρασημοφόρηση του Νίκου Φλώρου από την Ακαδημία Γραμμάτων και Τεχνών της Λισαβόνας με το χρυσό παράσημο από τον πρόεδρο António Sousa Lara

    Τη νύχτα των εγκαινίων της έκθεσης ο διεθνώς βραβευμένος και εκπαιδευμένος στην École des Beaux Arts του Παρισιού Νίκος Φλώρος έγινε επίτιμο Μέλος της Ακαδημίας Γραμμάτων και Τεχνών της Λισαβόνας και τιμήθηκε με το χρυσό παράσημο από τον Πρόεδρο της Γεωγραφικής Εταιρείας της Λισαβόνας, Καθηγ. Dr. Luis-Aires Barros και την Αυτού Υψηλότητα τον Πρίγκιπα της Πορτογαλίας H.R.H. Dom Miguel de Braganaça.

    Φλώρος
    Νίκος Φλώρος

    Μετά την λήξη της παρασημοφόρησης, ο πολυβραβευμένος δημιουργός προσέφερε από τον ελληνικό Οίκο Badounas watch-jewel έναν μοναδικό, συμπαγή ασημένιο δίσκο ως δώρο στον Πρίγκιπα H.R.H. Dom Miguel de Braganaça για την ελληνοπορτογαλική φιλία. Μια πραγματικά πολύ συγκινητική στιγμή για το κοινό.

    Φλώρος
    Νίκος Φλώρος, Άντα Ηλιοπούλου

    Την έκθεση επιμελήθηκαν ο Δρ Vítor Escudero, της Εθνικής Ακαδημίας Καλών Τεχνών και Σύμβουλος της Ακαδημίας Γραμμάτων και Τεχνών και ο κος. Αριστοτέλης Καράντης, ενώ τις δημόσιες σχέσεις της έκθεσης και όλο το worldwide media project ανέλαβε η γνωστή δημοσιογράφος Άντα Ηλιοπούλου, Πρέσβης Καλής Θελήσεως του Ελληνικού Ινστιτούτου Πολιτιστικής Διπλωματίας και γενική διευθύντρια pr του Méphistophélès Productions που έχει βάση στο Παρίσι.



    ΣΧΟΛΙΑ