• Δελτία Τύπου

    Crowdfunding: Ο νέος τρόπος χρηματοδότησης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων


    Ανοίγει ο δρόμος για τη χρηματοδότηση των ελληνικών μικρομεσαίων επιχειρήσεων μέσω του crowdfunding. Πρόκειται για μία μορφή χρηματοδότησης ευρέως γνωστή και διαδεδομένη στις αγορές του εξωτερικού, που αποτελεί πλέον πραγματικότητα και στη χώρα μας με στόχο να στηρίξει τα επενδυτικά σχέδια υφιστάμενων ή νεοσύστατων μεσαίων και μικρότερων εταιριών.

    Οι επιχειρήσεις θα μπορούν πλέον να απευθύνουν πρόσκληση στους επενδυτές για να τοποθετήσουν κεφάλαια και να στηρίξουν τις κινήσεις τους, χωρίς να υποβάλουν ενημερωτικό δελτίο, που αποτελούσε και τα βασικό εμπόδιο της διαδικασίας μέχρι πρότινος.

    Πως θα συγκεντρώνονται τα κεφάλαια

    Συγκεκριμένα θα προχωρούν σε δημόσια προσφορά, ενώ οι προϋποθέσεις για να απευθυνθούν στο επενδυτικό κοινό θα είναι οι εξής:

    1. Η προσφορά διενεργείται αποκλειστικά μέσω ηλεκτρονικού συστήματος, το οποίο διαχειρίζεται ΑΕΠΕΥ ή πιστωτικό ίδρυμα στο πλαίσιο της επενδυτικής υπηρεσίας της λήψης και διαβίβασης εντολών. Εν προκειμένω, διευκρινίζεται ότι ως ηλεκτρονικό σύστημα νοείται η ηλεκτρονική πλατφόρμα στην οποία παρουσιάζονται, μέσω του διαδικτύου, τα επενδυτικά σχέδια των εταιρειών που αναζητούν κεφάλαια και οι οποίες με τον ίδιο τρόπο δέχονται εντολές επενδυτών για συμμετοχή στο επενδυτικό τους σχέδιο και συνακόλουθα για την απόκτηση κινητών αξιών αυτών των εταιρειών.

    2. Προσφέρονται κινητές αξίες με συνολική αξία μικρότερη των 500.000 ευρώ, όριο το οποίο υπολογίζεται ανά εκδότη σε περίοδο 12 μηνών.

    3. Η συμμετοχή του ιδιώτη επενδυτή δεν μπορεί να υπερβαίνει το ποσό των 5.000 ευρώ ή το 10% του μέσου όρου των δηλωθέντων εισοδημάτων της προηγούμενης τριετίας ανά εκδότη, και των 30.000 ευρώ κατ’ έτος, ανά ΑΕΠΕΥ ή πιστωτικό ίδρυμα, προκειμένου να μειώνεται ή να γίνεται διασπορά του επενδυτικού κινδύνου για τα πρόσωπα που επενδύουν με τον συγκεκριμένο τρόπο στις κινητές αξίες των εν λόγω εταιρειών.

    Τι πρέπει να γνωρίζουν οι επενδυτές

    Στην υποχρεωτική και ελάχιστη πληροφόρηση που υποχρεούνται οι ΑΕΠΕΥ και τα πιστωτικά ιδρύματα να παρέχουν, περιλαμβάνονται:

    -Πληροφορίες για τον εκδότη.

    -Επισκόπηση της επιχειρηματικής δραστηριότητας.

    – Πληροφορίες για πιθανά επενδυτικά σχέδια.

    -Μέτοχοι/εταίροι με ποσοστό άνω του 5% και πληροφορίες για το κεφάλαιο. Περιγραφή κάθε γνωστής στον εκδότη συμφωνίας, της οποίας η εφαρμογή θα μπορούσε, σε μεταγενέστερη ημερομηνία, να επιφέρει αλλαγές όσον αφορά στον έλεγχο του εκδότη.

    -Πληροφορίες για τη διοίκηση της εταιρείας. Πληροφορίες για τυχόν συγκρούσεις συμφερόντων μεταξύ διοίκησης, μετόχων του εκδότη και ΑΕΠΕΥ ή πιστωτικού ιδρύματος που διαμεσολαβεί.

    -Πληροφορίες για τον τόπο δημοσίευσης των ετήσιων οικονομικών καταστάσεων του εκδότη. Πληροφορίες σχετικά με τις κινητές αξίες που προσφέρονται και τους όρους της προσφοράς.

    -Περιγραφή των δικαιωμάτων που αποκτά ο επενδυτής (ψήφου, πληροφόρησης). Διακριτή παράθεση των παραγόντων κινδύνου που συνδέονται με τον εκδότη, τον τομέα δραστηριότητάς τους και τις κινητές αξίες που προσφέρονται.

    -Προειδοποίηση ότι η επένδυση δεν είναι άμεσα ρευστοποιήσιμη.

    -Παράθεση των προσώπων που είναι υπεύθυνα για τις παραπάνω πληροφορίες.

    Τα πιστωτικά ιδρύματα και οι ΑΕΠΕΥ που προτίθενται να λειτουργήσουν πλατφόρμα crowdfunding πρέπει να γνωστοποιούν στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς ή την Τράπεζα της Ελλάδος, κατά περίπτωση, την πρόθεσή τους αυτή, υποβάλλοντας ταυτόχρονα τα σχετικά με τη δραστηριοποίηση αυτή στοιχεία και ιδίως την απόφαση του διοικητικού συμβουλίου τους με την οποία αποφασίστηκε η εν λόγω δραστηριότητα, το νέο οργανόγραμμα, τα πρόσωπα που θα απασχολούνται. Επίσης, θα πρέπει να γνωστοποιείται το αντίστοιχο τμήμα του εσωτερικού κανονισμού που περιγράφει τον τρόπο οργάνωσης, τα κριτήρια επιλογής των εκδοτών, οι κινητές αξίες των οποίων θα προσφέρονται μέσω των συστημάτων τους καθώς και τις διαδικασίες παρακολούθησης και συμμόρφωσης.

    Η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς ή η Τράπεζα της Ελλάδος κατά περίπτωση μπορεί να αντιταχθεί σε αυτή τους την πρόθεση, εάν κρίνει ότι δεν πληρούνται οι οργανωτικές προϋποθέσεις.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Capital controls: Οι πέντε νέες μεγάλες αλλαγές. Και άνοιγμα νέου λογαριασμού απ’όλους

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Διαπραγμάτευση: Πανωλεθρία για Αχτσιόγλου – Οι Δανειστές «τσακίζουν» κύριες, επικουρικές και εφάπαξ

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Γ. Περιστέρης : Tι θέλουν η Goldman Sachs και η HSBC και επενδύουν στην Τέρνα;



    ΣΧΟΛΙΑ