• Δελτία Τύπου

    Alpha Trust: Στην κορυφή και το 2020

    • NewsRoom
    ALPHA TRUST: Συγκροτήθηκε σε σώμα το Διοικητικό Συμβούλιο

    Φαίδων Θεόδωρος Ταμβακάκης, συνιδρυτής και αντιπρόεδρος Alpha Trust, λογοτέχνης


    Η ALPHA TRUST-ΑΝΔΡΟΜΕΔΑ Α.Ε.Ε.Χ., η μοναδική πλέον Εταιρεία Επενδύσεων Χαρτοφυλακίου στο Χρηματιστήριο Αθηνών, έχει επιτύχει εντυπωσιακή επίδοση από την ίδρυσή της (25/07/2000), καθώς η εσωτερική της αξία έχει αυξηθεί κατά +89,37%, ενώ ο Δείκτης Συνολικής Απόδοσης του Γενικού Δείκτη Χ.Α. έχει σημειώσει σημαντική υποχώρηση -62,15%.

    Στη δύσκολη χρονιά του 2020 βρέθηκε και πάλι στην κορυφή, καθώς η απόδοση της εσωτερικής της αξίας κατάφερε να υπερβεί την απόδοση όλων των μετοχικών αμοιβαίων κεφαλαίων και των λοιπών οργανισμών συλλογικών επενδύσεων που επενδύουν στο ελληνικό χρηματιστήριο.

    Η επενδυτική της φιλοσοφία, εδράζεται στον εντοπισμό εταιρειών που είναι υποτιμημένες σε σχέση με την πραγματική τους αξία, έχοντας πάντα ως γνώμονα τις αντίστοιχες εταιρείες του διεθνούς ανταγωνισμού. Η προσήλωση στην εκμετάλλευση των επενδυτικών ευκαιριών, έχει επιτρέψει στο χαρτοφυλάκιό της να καταγράψει εξαίρετες αποδόσεις σε διαφορετικές χρονικές περιόδους και στάδια του οικονομικού κύκλου, αναδεικνύοντάς την σε κορυφαία επενδυτική επιλογή.

    Σημαντικές Υπεραξίες

    Η απόδοση της εσωτερικής αξίας της μετοχής το 2020 ήταν θετική +7,88% με τον Δείκτη Συνολικής Απόδοσης Γενικού Δείκτη Χ.Α. να είναι αρνητικός -9,03%. Ακόμα εντυπωσιακότερες είναι οι επιδόσεις δεκαετίας (31/12/2010-31/12/2020), καθώς η εσωτερική αξία της μετοχής προσέφερε απόδοση 79,98%, ενώ ο Δείκτης Συνολικής Απόδοσης Γενικού Δείκτη Χ.Α. κινήθηκε πτωτικά με απόδοση -29,21%.

    Επιβλητική είναι όμως και η υπεραπόδοση της τάξης του +147,30% που εμφάνισε την τελευταία εικοσαετία (31/12/2000-31/12/2020), με την απόδοση της εσωτερικής αξίας της μετοχής να ανέρχεται σε +87,68% έναντι της έντονα αρνητικής απόδοσης -59,61% του Δείκτη Συνολικής Απόδοσης Γενικού Δείκτη Χ.Α. Είναι δε αξιοσημείωτο ότι την εν λόγω περίοδο το σύνολο των ελληνικών μετοχικών αμοιβαίων κεφαλαίων κατέγραψε αρνητικές αποδόσεις.

    Όπως δήλωσε η διαχειρίστρια ALPHA TRUST: «Τo 2021 είναι το έτος που η παγκόσμια ανάκαμψη θα συνεχισθεί, δε θα είναι όμως γραμμική. Οι προκλήσεις δε θα λείψουν τόσο στην Ελλάδα όσο και διεθνώς, έχουμε βέβαια αποδείξει στο παρελθόν ότι μπορούμε να ανταπεξέλθουμε σε αυτές με μεγάλη επιτυχία. Για την Ελλάδα ειδικότερα, οι θετικές προοπτικές της οικονομίας ανακόπηκαν πέρυσι λόγω του ξεσπάσματος της πανδημίας. Ωστόσο, ένας συνδυασμός παραγόντων όπως η έλευση του εμβολίου, τα μέτρα στήριξης των επιχειρήσεων από την κυβέρνηση αλλά και οι πόροι που θα εισρεύσουν από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Ανάπτυξης, αναμένεται να τονώσουν σταδιακά την οικονομική δραστηριότητα και να επαναφέρουν τη χώρα σε τροχιά ανάπτυξης. Οι προσεκτικά επιλεγμένες εταιρείες που απαρτίζουν το χαρτοφυλάκιο της ALPHA TRUST-ΑΝΔΡΟΜΕΔΑ Α.Ε.Ε.Χ. αναμένεται να αποδώσουν ακόμα περισσότερο όσο οδεύουμε προς την κανονικότητα. Η διαδρομή αυτή δε θα είναι εύκολη, αλλά είναι βέβαιο πως θα γεννήσει νέες ευκαιρίες τις οποίες με μεθοδικότητα θα προσδιορίσουμε και θα εκμεταλλευθούμε».

    Στο τέλος του έτους, το χαρτοφυλάκιο ήταν κατά 95,33% επενδεδυμένο σε μετοχές ελληνικών εταιρειών, ενώ ποσοστό 2,09% ήταν τοποθετημένο σε ομόλογα και 2,58% σε διαθέσιμα. Μεγαλύτερες θέσεις του χαρτοφυλακίου αποτελούσαν την 31/12/2020 οι εταιρείες: QUEST ΣΥΜΜΕΤΟΧΩΝ, ΠΛΑΣΤΙΚΑ ΘΡΑΚΗΣ, ΕΛΒΕ, TITAN και ENTERSOFT.

    Η μετοχή διαπραγματεύεται με υψηλή έκπτωση (discount) -26,78% έναντι της εσωτερικής αξίας (στοιχεία 13/01/2021).

    Υψηλές μερισματικές αποδόσεις

    Διαχρονικά, η ALPHA TRUST-ΑΝΔΡΟΜΕΔΑ Α.Ε.Ε.Χ. έχει προσφέρει στους μετόχους της σημαντικά εισοδήματα υπό τη μορφή μερισμάτων, ενώ το 2020 προχώρησε σε διανομή μερίσματος 0,75 ευρώ ανά μετοχή, γεγονός που διαμορφώνει τη μερισματική της απόδοση σε 3,23% (με βάση το κλείσιμο 13/01/2021) κατατάσσοντάς την στις εταιρείες με τις αξιολογότερες μερισματικές αποδόσεις στο ελληνικό χρηματιστήριο.



    ΣΧΟΛΙΑ