• Portraits.gr

    Συγκρίνουμε τρία αυτόματα ρολόγια Grand Seiko, Omega και Rolex


    Τρία αυτόματα ρολόγια από τρεις μεγάλες εταιρείες, τα οποία κινούνται σε παρόμοιο εύρος τιμής, σας παρουσιάζουμε σήμερα, σε μία συγκριτική ανάλυση των χαρακτηριστικών τους. Όλα λειτουργούν με μηχανισμούς που κατασκευάζει αποκλειστικά η εκάστοτε εταιρεία, και μολονότι έχουν κάποια κοινά στοιχεία, οι ξεχωριστές “πινελιές” του κάθε κατασκευαστή είναι εμφανείς και τους προσδίδουν διαφορετικούς χαρακτήρες.

    Grand Seiko SBGR253

    Ένα από τα πιο απλά ρολόγια Grand Seiko που έχουμε δει, το SBGR253 είναι εξίσου ελκυστικό στην όψη και την αίσθηση στο χέρι με ακριβότερα ρολόγια της ίδιας μάρκας, μαρτυρώντας την υψηλή ποιότητα των υλικών που χρησιμοποιούνται για την κατασκευή του. Το καντράν είναι εξαιρετικά “καθαρό”, χωρίς τίποτα περιττό, εγκαταλείποντας τη λογική που βλέπαμε σε παλιότερα ρολόγια της Grand Seiko. Οι δείκτες και οι ενδείξεις του είναι συγκρίσιμες σε πολυτέλεια και λάμψη με αυτούς που βλέπουμε στα ακριβότερα ελβετικά ρολόγια, και το παιχνίδισμα του φωτός στο καντράν του ρολογιού είναι πραγματικά αξιοθαύμαστο.

    Ίσως το πιο αδύναμο σημείο του να είναι το μπρασελέ, που δε φαίνεται εξίσου πολυτελές και θα μπορούσε στη θέση του να υπάρχει ένα κομψό λουράκι.

    Το ρολόι λειτουργεί με καλίμπρα 9S65, που συνεχίζει την πολύ καλή παράδοση της Grand Seiko στους μηχανισμούς ρολογιών.

    Με τιμή στα 3.800 δολάρια, σίγουρα είναι ένα προσιτό ρολόι με πολύ καλά στοιχεία, που δεν υστερεί σε τίποτα από τους πιο ακριβούς “αντιπάλους” του.

    Omega Seamaster Aqua Terra 150M

    Ένα μάλλον ασυνήθιστο σπορ ρολόι, με έμπνευση από τη θάλασσα, μοιάζει ιδανικό για κάποιον που πηγαίνει ταξίδι με ιστιοπλοϊκό ή κρουαζιέρα με το σχετικά μικρό του μέγεθος (η κάσα είναι διαμέτρου 38 χιλιοστών και πάχους 12 χιλιοστών). Το καντράν είναι ευανάγνωστο και εντυπωσιακό, με μεταλλικές ενδείξεις και δείκτες να φωτίζουν το σκούρο μπλε καντράν με τις οριζόντιες γραμμές. Προσέξτε τη λεπτομέρεια του φωτισμού των δεικτών: Ο ωροδείκτης φωτίζεται στον κεντρικό του άξονα, ενώ ο λεπτοδείκτης στην άκρη του.

    Η καλίμπρα Omega Master Co-Axial 8800 είναι ορατή από το πίσω μέρος της κάσας, και είναι σίγουρα ένας μηχανισμός που θα περίμενε να δει κανείς σε ακριβότερα ρολόγια, καθώς είναι υψηλής ακρίβειας και απόδοσης.

    Στις φωτογραφίες που σας παρουσιάζουμε, το ρολόι έχει μπλε σκούρο ελαστικό λουράκι, το οποίο είναι άνετο και ταιριάζει με το ναυτικό στυλ του, όμως ίσως το μεταλλικό μπρασελέ να του πηγαίνει ακόμα καλύτερα. Η τιμή του είναι στα 5.400 δολάρια (5.500 δολάρια για την έκδοση με το μπρασελέ), και για αυτήν την τιμή οι δυνατότητες του ρολογιού είναι αναμφίβολα εξαιρετικές.

    Rolex Oyster Perpetual 36mm

    Οι περισσότεροι που επιλέγουν ρολόγια Rolex δεν το κάνουν για τις πρωτοποριακές καινοτομίες της εταιρείας, αλλά κυρίως επειδή γνωρίζουν τη δέσμευσή της στην κατασκευή πραγματικά καλών ρολογιών. Αυτό ισχύει και για το Rolex Oyster Perpetual, το οποίο σε κερδίζει από την πρώτη ματιά με την απλότητά του. Χωρίς αχρείαστες λεπτομέρειες ή “πινελιές”, χωρίς ημερομηνία, χωρίς τίποτα το περιττό. Ένα απολύτως λειτουργικό, πρακτικό ρολόι, που μοιάζει να εκπέμπει την τελειομανία των ανθρώπων και της εταιρείας που το κατασκεύασαν, χωρίς να θέλει να εντυπωσιάσει, αλλά μόνο να κάνει τη δουλειά του, και να την κάνει άψογα. Και “αθόρυβα”. Ακόμα και το γεγονός ότι οι ενδείξεις του ρολογιού είναι κατασκευασμένες από χρυσό 18 καρατίων, περνά απαρατήρητο, γιατί απλά δε “φωνάζουν” για να τις προσέξει κανείς.

    Τα χαρακτηριστικά του ρολογιού αναδεικνύονται καλύτερα όταν αυτό φοριέται, με το μέγεθός του (36 χιλιοστά διάμετρος) να δείχνει ιδανικό στο χέρι.

    Η καλίμπρα 3130 που τροφοδοτεί το ρολόι λανσαρίστηκε πριν από 20 χρόνια και είναι εξαιρετικά αξιόπιστη και ακριβής.

    Σε αντίθεση με τα άλλα δύο ρολόγια που αναλύσαμε, το Rolex Oyster Perpetual 36mm ξεχωρίζει περισσότερο με την ουσία του, παρά με την όψη του, και όσο το γνωρίζεις, τόσο περισσότερο το εκτιμάς. Η τιμή του είναι στα 5.400 δολάρια.



    ΣΧΟΛΙΑ