• Portraits.gr

    Μία θρυλική φιγούρα φέρνει τα Carrera της TAG Heuer πίσω στις ρίζες τους


    Τον Νοέμβριο του 2018 η TAG Heuer λάνσαρε ένα ρολόι Carrera σε περιορισμένη έκδοση, σχεδιασμένο από την Fragment Design, τη μάρκα του πολυτάλαντου Ιάπωνα Hiroshi Fujiwara, και εμπνευσμένο από ένα παλιό Carrera που είχε κυκλοφορήσει στα μέσα της δεκαετίας του ’60.

    Όχι, δεν είναι μία συνηθισμένη επανέκδοση ενός κλασικού κομματιού. Είναι κάτι παραπάνω, καθώς αντλεί τη σχεδιαστική λογική του από μία ασυνήθιστη πηγή, ενσωματώνοντας μέσα σε αυτήν τη λογική τη δική της καλίμπρα Heuer 02, χωρίς να μοιάζει ξένη ή αταίριαστη σε ένα vintage ρολόι.

    Το TAG Heuer Carrera Heuer 02 είναι βασισμένο στο Carrera Reference 2447 NT του 1967, με κάσα διαμέτρου 38 χιλιοστών και πάχους 14,5 χιλιοστών. Πρόκειται για έναν χρονογράφο στον οποίο κυριαρχεί το μαύρο χρώμα, με λευκές ενδείξεις και λεπτομέρειες, που δίνουν έναν vintage τόνο στο όλο εγχείρημα, θυμίζοντας και το κλασικό ρολόι στο οποίο βασίζεται.

    Η μεγάλη διαφορά του TAG Heuer Carrera Heuer 02 από άλλες επανεκδόσεις ρολογιών είναι η εντυπωσιακή δουλειά που έχει γίνει από την Fragment Design. Ο ίδιος ο Hiroshi Fujiwara, αυτή η ιδιοφυία που διαπρέπει ως σχεδιαστής streetwear, ως DJ, ως μουσικός, ως παραγωγός και ως πολλά άλλα πράγματα, επέλεξε το συγκεκριμένο παλιό ρολόι της TAG Heuer, ένα ρολόι όχι ιδιαίτερα γνωστό πέρα από τους συλλεκτικούς κύκλους. Ο Fujiwara πήρε το αρχικό σχέδιο, άλλαξε περίτεχνα τα βασικά του στοιχεία και παρουσιάζει ένα νέο, σύγχρονο Carrera που ενσωματώνει ό,τι καλύτερο είχαν να παρουσιάσουν εκείνα τα κλασικά Carrera της δεκαετίας του ’60.

    Στο νέο Carrera, τα “μίνι ρολόγια” είναι μεγαλύτερα σε μέγεθος απ’ ό,τι στη δεκαετία του ’60, αξιοποιώντας τον διαθέσιμο χώρο. Το όνομα Carrera και το έμβλημα της Heuer είναι επίσης μεγαλύτερα σε μέγεθος και πιο έντονα. Το καντράν δεν είναι καμπυλωτό, αλλά ίσιο. Και φυσικά, μεταξύ 4 και 5, βλέπουμε την ονομασία της Fragment.

    Όπως και κάθε καλό vintage ρολόι, έτσι και το νέο Carrera δεν είναι απλά όμορφο, αλλά σε μεταφέρει σε μία άλλη εποχή. Και καταφέρνει να είναι ελκυστικό παρά το προφανές του μειονέκτημα, που είναι το γεγονός ότι θεωρητικά υστερεί σε πρωτοτυπία, αφού βασίζεται σε παλιό μοντέλο. Το μειονέκτημα αυτό το αντιστρέφει με τις σχεδιαστικές παρεμβάσεις της Fragment, που εξασφαλίζουν τη μοναδικότητά του, δημιουργώντας, 55 χρόνια μετά την εμφάνιση των πρώτων Carrera, ένα νέο Carrera που δίνει νέα ώθηση σε ένα παλιό ρολόι.



    ΣΧΟΛΙΑ