• Portraits.gr

    Γνωριμία με το Bulgari Octo Grande Sonnerie Perpetual Calendar


    Την τελευταία δεκαετία, η Bulgari έχει γίνει ίσως διασημότερη στην ωρολογοποιία για την πρωτοποριακή της δουλειά σε εξαιρετικά λεπτούς μηχανισμούς και ρολόγια.

    Παρόλο που η εταιρεία λέει ότι δεν ενδιαφέρεται για τα ρεκόρ καθαυτά, είναι επίσης αλήθεια ότι το να έχεις άφθονα θετικά σχόλια δε βλάπτει. Τα πιο πρόσφατα ρολόγια που σπάνε ρεκόρ και κυκλοφορεί η Bulgari είναι το Octo Finissimo Minute Repeater Carbon και το Octo Finissimo Tourbillon Automatic. Το πρώτο κατέχει το παγκόσμιο ρεκόρ για τον λεπτότερο επαναλήπτη και το τελευταίο κατέχει τρία ρεκόρ: το λεπτότερο τουρμπιγιόν, το λεπτότερο αυτόματο τουρμπιγιόν, και το λεπτότερο αυτόματο ρολόι στον κόσμο.

    Αν και τα υπερβολικά λεπτά ρολόγια έχουν ταυτιστεί πολύ με την Bulgari τα τελευταία χρόνια – και δικαίως – υπήρξαν άλλες και πολύ διαφορετικές εκφράσεις της τεχνολογίας ωρολογοποιίας, οι οποίες περιλαμβάνουν μερικά από τα πιο εντυπωσιακά ρολόγια-κοσμήματα στον κόσμο (αυτά της οικογένειας Serpenti είναι ιδιαίτερα ακαταμάχητα) και επίσης, σπάνια αλλά πάντα γοητευτικά περίπλοκα ρολόγια.

    H Bulgari απέκτησε το 2000 τις Daniel Roth και Gerald Genta από την The Hour Glass της Σιγκαπούρης – την εποχή εκείνη, μία από τις πιο συζητημένες εξαγορές μεταξύ των οπαδών της haute horlogerie. Η Bulgari απέκτησε σημαντική τεχνογνωσία και στην περίπλοκη ωρολογοποιία την εποχή εκείνη, και έκτοτε έχει σημειώσει μεγάλη πρόοδο στην προσθήκη της δικής της εμπειρίας στον τομέα της έρευνας και ανάπτυξης στις συλλογές ρολογιών της, κάτι που είναι περισσότερο εμφανές στα εξαιρετικά λεπτά της ρολόγια.

    Παρόλο που στο παρελθόν αυτά τα ρολόγια κατασκευάζονταν σε κάσες που προέρχονταν από το τροποποιημένο ελλειψοειδές προφίλ που χρησιμοποιείτο από τον ωρολογοποιό Ντάνιελ Ροθ στα ρολόγια που έφτιαχνε με το δικό του όνομα, το Octo Grand Sonnerie Perpetual Calendar είναι σε κάσα της οικογένειας Octo – ούτε στρογγυλή, ούτε τετράγωνη, όπως την περιγράφει η Bulgari – που μοιράζεται κάτι από το πνεύμα των αρχικών σχεδίων του Daniel Roth. Και σε αντίθεση με μερικά από τα προηγμένα πολύπλοκα ρολόγια της Bulgari, που τείνουν προς ένα κάπως μπαρόκ οπτικό στυλ που συνδέεται σαφέστερα με την οπτική γλώσσα της εταιρείας ως κοσμηματοποιίας, τo Octo Grand Sonnerie Perpetual Calendar υιοθετεί την πιο αφηρημένη γεωμετρία και το λιτό τελείωμα που χαρακτηρίζει τα εξαιρετικά λεπτά ρολόγια Octo.

    Το να κοιτάζεις ένα περίπλοκο ρολόι Bulgari είναι πάντα μια άσκηση νοσταλγίας, από εκείνη την περίοδο που η εταιρεία αγόρασε τις Daniel Roth και Gerald Genta. Υπήρχε εκείνη τη στιγμή σημαντική ανησυχία σε μερικούς κύκλους για την απώλεια δύο τέτοιων μοναδικών επιχειρήσεων ωρολογοποιίας. Όπως αποδείχθηκε τα τελευταία 18 χρόνια, αυτοί που ανησυχούσαν είχαν δίκιο, αλλά και άδικο. Σίγουρα, οι δύο εταιρείες δεν υπάρχουν πλέον ως ανεξάρτητες μάρκες, ωστόσο, καθώς τα χρόνια έχουν περάσει και η ωρολογοποιία της Bulgari έχει συνεχίσει να εξελίσσεται, είναι σαφές ότι πολλά από τα βασικά στοιχεία των δύο εταιρειών είναι σώα και αβλαβή, αλλά επανασχεδιασμένα με τρόπους που οι ιδρυτές τους πιθανώς δεν θα μπορούσαν ποτέ να φανταστούν. Το Octo Grand Sonnerie Perpetual Calendar είναι ένα τέλειο παράδειγμα – ο μηχανισμός φαίνεται να είναι κατά το μάλλον ή ήττον πανομοιότυπος σε γενικές γραμμές με το διαμέτρημα 5307 που χρησιμοποιήθηκε στο Bulgari Daniel Roth Grande Sonnerie Quantieme Perpetual Watch του 2011, και η Bulgari αναγνωρίζει τον μηχανισμό με τον ίδιο αριθμό αναφοράς (τώρα με το πρόθεμα κίνησης Bulgari, BVL 5307), αλλά το εξωτερικό συνιστά μια δραματική αλλαγή από το μοντέλο του 2011.

    Πρόκειται για μια ενδιαφέρουσα νέα κατεύθυνση για την παραγωγή αυτών των εξαιρετικά δαπανηρών, σπάνιων και εξωτικών ρολογιών. Η σχεδίαση ρολογιών γενικά, ειδικά πολυτελών, τείνει να είναι εξαιρετικά συντηρητική. Ειδικά για πολύ σύνθετα ρολόγια, τείνει κανείς να βρίσκει πολλά στολίδια απλά για το θεαθήναι. Εδώ, η Bulgari παίζει, όπως έκανε και με το Octo Finissimo Repeater Carbon, με αντιθέσεις και μπλέκεται σε ένα πείραμα, που είναι να αντιπαραβάλλει την πολύ παραδοσιακή ωρολογοποιία με ένα σχετικά απλό, σχεδόν αντι-διακοσμητικό εξωτερικό.

    Από καθαρά τεχνική άποψη, πολλά συμβαίνουν. Η Bulgari έχει πειραματιστεί προηγουμένως με την κατασκευή κάσας και υλικών υψηλής τεχνολογίας – κυρίως στο Magsonic – και η περίπτωση του Octo Grande Sonnerie Perpetual Calendar ακολουθεί τη λογική αυτή, με τον μηχανισμό που περιέχεται σε μια εσωτερική κάσα που λειτουργεί ως θάλαμος αντήχησης, και μια εξωτερική κάσα με διαμήκεις σχισμές που επιτρέπουν την πιο εύκολη ανάδυση του ήχου.

    Εκτός από το χρόνο, υπάρχουν ενδείξεις για την ημέρα, την εβδομάδα, τον μήνα, τα δίσεκτα έτη και φυσικά την ημερομηνία. Είναι αυτοκουρδιζόμενο και διαθέτει τουρμπιγιόν ενός λεπτού. Υπάρχουν επίσης αρκετά χαρακτηριστικά ασφαλείας.

    Με πολλούς τρόπους, αυτό είναι ένα εξαιρετικά ασυνήθιστο ρολόι – είναι ένα μοναδικό κομμάτι, παρεμπιπτόντως, και παρουσιάστηκε αρχικά στη Ρώμη τον Ιούλιο. Την περασμένη εβδομάδα είχε ήδη πωληθεί. Η τιμή πώλησης του τελευταίου ρολογιού όπου χρησιμοποιήθηκε αυτή η κίνηση ήταν πολύ κοντά στο 1 εκατ. δολάρια, και ενώ η Bulgari δεν έχει αποκαλύψει την τιμή, φαίνεται εύλογο να υποθέσουμε ότι το Perpetual Calendar Octo Grande Sonnerie βρίσκεται στα ίδια επίπεδα. Είναι ένα ρολόι που μάλλον θα απευθυνόταν σε πολύ συγκεκριμένους ανθρώπους.Ο ιδιοκτήτης είναι, λογικά, κάποιος με όχι μόνο σημαντικούς οικονομικούς πόρους (προφανώς), αλλά και με προτίμηση για το ασυνήθιστο και εξωτικό.

    Τα βασικά

    Μάρκα: Bulgari

    Μοντέλο: Octo Finissimo Grande Sonnerie Perpetual Calendar

    Κωδικός αναφοράς: OCP44GSKLTBGSQP

    Διάμετρος: 44 χιλιοστά

    Υλικό περιβλήματος : Χρυσό 18 καρατίων

    Χρώμα καντράν: διαφανές

    Αντοχή στο νερό: 30 μέτρα

    Λουρί / Μπρασελέ: μαύρο κροκοδειλέ με αγκράφα από χρυσό 18 καρατίων

    Ο μηχανισμός

    Καλίμπρα: BVL 5307

    Λειτουργίες: Grande et petite sonnerie, διαρκές ημερολόγιο με τουρμπιγιόν, ένδειξη του δίσεκτου έτους, ημέρα, εβδομάδα, ημερομηνία, φάση του φεγγαριού. Διάφορα συστήματα ασφαλείας για την αποφυγή βλάβης του μηχανισμού.

    Αποθεματικό ισχύος: 48 ώρες (28 ώρες σε λειτουργία petite sonnerie)

    Κούρδισμα: αυτόματο κούρδισμα.

    Τιμολόγηση & Διαθεσιμότητα

    Μοναδικό κομμάτι. Έχει ήδη πωληθεί.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Τι αυτοκίνητα αγόρασαν οι Έλληνες τον Σεπτέμβριο

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Η νέα επένδυση, αξίας 20 εκατ. δολ., της H&M δεν έχει καμία σχέση με τη μόδα

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ:  NOMADS – Mαδαγασκάρη: Γνωρίστε τους παίκτες που θα διεκδικήσουν 150.000 ευρώ (pics)



    ΣΧΟΛΙΑ