• Πολιτισμός

    Βραβεία Φιλελληνισμού Λόρδων Βύρων σε σύγχρονους φιλέλληνες

    Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου με τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και τους υπουργούς Χρήστο Σταϊκούρα, Νίκη Κεραμέως, Λίνα Μενδώνη, τους πρέσβεις Γαλλίας, Βρετανίας και ΗΠΑ και τον πρόεδρο της Εταιρείας Κωνσταντίνο Βελέντζα


    Ένας Γάλλος, ο πρώην υπουργός Πολιτισμού και Παιδείας της Γαλλίας Τζακ Λανγκ, παλιός και αγαπητός φίλος της  Ελλάδας, ένας Αμερικανός ο Τζων Κέρυ, πρώην υπουργός Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών και ο Ελβετός τραπεζίτης Σαρλ Πικέ τιμήθηκαν χθες σε πανηγυρική συνεδρία της Ακαδημίας Αθηνών με το διεθνές Βραβείο Φιλελληνισμού Lord Byron, παρουσία της Προέδρου της Δημοκρατίας κυρίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου και του Πρωθυπουργού κ. Κυριάκου Μητσοτάκη.

    Τον γερουσιαστή John Kerry, που είναι απόγονος του Thomas Winthrop, ο οποίος υπήρξε πρόεδρος της Φιλελληνικής Επιτροπής της Βοστώνης κατά τη διάρκεια της Ελληνικής Επανάστασης προσφώνησε ο Πρωθυπουργός κ. Μητσοτάκης.

    Ενώ η υπουργός Παιδείας κυρία Κεραμέως προσφώνησε τον Jack Lang, που με το έργο του έχει συμβάλλει ουσιαστικά στην προώθηση του ευρωπαϊκού πολιτισμού και της Ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης.

    Ο υπουργός Οικονομικών κ. Χρήστος Σταϊκούρας εξάλλου μίλησε για τον Charles Pictet, , πρόεδρος της ελβετικής τράπεζας Pictet και απόγονο της οικογένειας Pictet de Rochemont, η οποία σε συνεργασία με τον Jean Gabriel Eynard  υποστήριξε τον Ιωάννη Καποδίστρια και το φιλελληνικό κίνημα στην Ελβετία και σε όλη την Ευρώπη.

    Τα μετάλλια και τα διπλώματα απένειμε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, η οποία τα παρέδωσε στους πρέσβεις των χωρών καταγωγής των τριών βραβευθέντων προσωπικοτήτων και Φιλελλήνων, που συμμετείχαν στην εκδήλωση διαδικτυακά.

    «Το Βραβείο Λόρδου Βύρωνος θα παραμείνει ακρογωνιαίος λίθος για να τιμά τον διαρκή Φιλελληνισμό, να ανταμείβει όσους ακολουθούν τις φιλελληνικές αξίες και συμβάλουν διεθνώς στη συνεχή πρόοδο της ανθρωπότητας», όπως είπε στην σύντομη ομιλία του ο πρόεδρος της  Εταιρείας για τον Ελληνισμό και τον Φιλελληνισμό κ. Κωνσταντίνος Βελέντζας.

    Η Προέδρος της Δημοκρατίας κυρία Κατερίνα Σακελλαροπούλου στο βήμα της Ακαδημίας Αθηνών κατά την τελετή απονομής Βραβείων Φιλελληνισμού Lord Byron

    Αναφέρθηκε στη μεγάλη συμβολή του λόρδου Βύρωνα στον Αγώνα των Ελλήνων για την απελευθέρωσή τους από τον τουρκικό ζυγό, επισημαίνοντας ότι: «Χάρη  σ΄ αυτόν ο δυτικός κόσμος υιοθέτησε την αίσθηση του καθήκοντος απέναντι στην αρχαία Ελλάδα και εξέφρασε βαθιά συμπάθεια για την ελληνική επανάσταση, ταυτίζοντας τους Έλληνες μαχητές με τους δημοφιλείς ήρωες των έργων του Βύρωνα. Αυτό γέννησε μια ισχυρή και, από τη φύση της, μοναδική κίνηση. Τον Φιλελληνισμό».

    Όπως είπε μάλιστα ο κ. Βελέντζας η Εταιρεία για τον Ελληνισμό και τον Φιλελληνισμό πρόκειται να ανεγείρει μνημείο τον προσεχή Ιούνιο στο κέντρο της Αθήνας με τα ονόματα των φιλελλήνων εφαρμόζοντας ψήφισμα της 4ης Εθνικής Συνέλευσης που έλαβε χώρα στο Άργος της Ελλάδας, το 1829.

    Η αίθουσα τελετών της Ακαδημίας Αθηνών κατά την πανηγυρική συνεδρία

    Οι βραβευθέντες λαμβάνουν μετάλλιο και δίπλωμα, καθώς και επιχορήγηση 10.000 δολ. που η ΕΕΦ καταθέτει στο όνομά τους, σε ίδρυμα της επιλογής τους με δράση σε τομείς που υπηρετούν και προωθούν τις αξίες του Ελληνισμού και του Φιλελληνισμού.  Την εκδήλωση χαιρέτισαν επίσης  ο Γενικός Γραμματέας Ακαδημίας κ. Ζερεφός και ο υφυπουργός Εξωτερικών κ. Βλάσης, καθώς το βραβείο έχει τεθεί υπό την αιγίδα του ΥΠΕΞ ενώ παρούσα ήταν επίσης η υπουργός Πολιτισμού κυρία Λίνα Μενδώνη.

    Το μετάλλιο Λόρδος Βύρων



    ΣΧΟΛΙΑ