• Πολιτισμός

    Βασίλης, Μαρίνα Θεοχαράκη: «Εταίρος» η Jaeger-LeCoultre κ.α.

    Βασίλης, Μαρίνα Θεοχαράκη: «Εταίρος» η Jaeger LeCoultre κ.α.

    Artisan: Arturo Mora Trainee: Clara Martinez Muñoz Ceramics VALENCIA, Spain Education Youth Development Trainee to professional programme 2022


    Μια ασυνήθιστη συμφωνία κυρίων… Ο Βασίλης και η Μαρίνα Θεοχαράκη υπήρξαν φιλότεχνοι πολύ πριν ιδρύσουν το ομώνυμο Ίδρυμα. Έτσι, η επαφή τους με το περίφημο Michelangelo Foundation (Ίδρυμα Μικελάντζελο) δεν ξαφνιάζει. Με την ενεργό συμμετοχή Jaeger-LeCoultre, oι Ελβετοί ομοϊδεάτες στηρίζουν και αναβαθμίζουν τον επαγγελματισμό των πιο τεχνικών και χειρωνακτικών επαγγελμάτων -τυπικά λιγότερο «πνευματικών», ουσιωδώς όμως αρκετά συναφών με τις καλές τέχνες. Θεσπίζουν την Υποτροφία Homo Faber, που στα λατινικά σημαίνει κυριολεκτικά: Άνθρωπος κατασκευαστής, δημιουργός.

    Ο Βασίλης και η Μαρίνα Θεοχαράκη, το καταπληκτικό δίδυμο της τέχνης και της συλλογής, δεν άργησαν να εκτιμήσουν τη σημασία ενός τέτοιου ταμείου υποτροφιών. ‘

    Έτσι, «εισάγουν» την Υποτροφία Homo Faber στην ημέτερη πραγματικότητα. Η Ελλάδα εξάλλου, ανεξήγητο το γιατί, διαθέτει πλήθος εξαιρετικών αλλά αυτοδίδακτων τεχνιτών.

    Υποτροφία Homo Faber

    Τα Ιδρύματα ευελπιστούν ότι με την Υποτροφία Hobo Faber θα υποστηρίξουν τα πρώτα (και πιο δύσκολα) επαγγελματικά βήματα ικανών νέων που δραστηριοποιούνται στον τομέα της χειροτεχνίας.

    Πραγματοποιείται σε διάφορες ευρωπαϊκές πόλεις όπου το έχουν απορροφήσει τοπικά Ιδρύματα μέλη του δικτύου.

    Η μακροχρόνια συνεργασία συμβάλει στο σχηματισμό κοινού οράματος για το μέλλον της αριστοτεχνίας.

    Η υποτροφία Homo Faber οργανώνεται σε δυάδες, με έναν αρχιτεχνίτη για κάθε νέο ταλέντο που λαμβάνει την υποτροφία. Ούτως ώστε να διευκολύνεται η αμεσότερη μετάδοση δεξιοτήτων. Πέρα από τις δεξιότητες, να προωθείται και η επιχειρηματική εκπαίδευση και επαγγελματική καθοδήγησή τους.

    Το πρώτο μέρος του προγράμματος θα διαρκέσει από τον Σεπτέμβριο του 2023 έως τον Μάρτιο του 2024. Θα συμμετάσχουν σε αυτό είκοσι επιλεγμένες δυάδες συνολικά.

    Artisan: Arturo Mora
    Trainee: Clara Martinez Muñoz
    Ceramics
    VALENCIA, Spain
    Education
    Youth Development
    Trainee to professional programme 2022

    Κοινωνικό ήθος

    Η συμμετοχή της Jaeger-LeCoultre αντικατοπτρίζει το ήθος (αλλά και το ύψος) της κοινωνικής ευθύνης. Διότι το να συμβάλλει κανείς στην κοινωνία σημαίνει πρωτίστως να διευκολύνει την εκπαίδευση και τη μετάδοση της τεχνογνωσίας.

    Μοιάζει αναλογικά και το πρόγραμμα μεντόρων της Rolex.

    Το πρόγραμμα υποτροφιών αναδεικνύει επιτέλους την πολιτιστική, οικονομική και κοινωνική σημασία των επαγγελμάτων της χειροτεχνίας.

    Προέκυψε ύστερα από διεξοδική έρευνα στον τομέα της χειροτεχνίας.

    Οικονομικοί περιορισμοί

    Εντοπίστηκαν έτσι τα εμπόδια που συναντούν οι νέοι τεχνίτες στην προσπάθειά τους να καθιερωθούν επαγγελματικά στο χώρο. Επιπλέον, διέκριναν τους κύριους οικονομικούς περιορισμούς που αντιμετωπίζουν οι αρχιτεχνίτες όταν εκπαιδεύουν φέρελπεις τεχνίτες.

    Στη Γαλλία για παράδειγμα, μία χώρα με παράδοση στον τομέα (όπως και η Ισπανία), το 94% των αρχιτεχνιτών δεν εκπαιδεύει ούτε έναν μαθητευόμενο.

    Ο πραγματικός αριθμός των σπουδαστών που εκπαιδεύονται στη χειρωνακτική εργασία και τη χειροτεχνία δεν επαρκεί για να καλύψει τη ζήτηση.

    Χωρίς τη μετάδοση γνώσης στις νεότερες γενιές, πολλά εργαστήρια αρχιτεχνιτών, κινδυνεύουν να κλείσουν με αποτέλεσμα να χαθούν βασικές δεξιότητες.

    Σύμφωνα με μια πρόσφατη έρευνα που διεξάχθηκε στην κοινότητά μας, των 3.000 τεχνιτών της Homo Faber, πάνω από το 85% εργάζονται μόνοι τους.

    Στη Γαλλία και την Ιταλία

    Στην Ιταλία, το Ίδρυμα Altagamma για τη δημιουργία και τον πολιτισμό στην Ιταλία εκτιμά ότι τα επόμενα πέντε χρόνια, τα εργαστήρια μέλη θα έχουν ανάγκη από 346.000 νέους τεχνίτες και τεχνικούς.

    Σύμφωνα με μελέτη της Comité Colbert στη Γαλλία (του ιδρύματος που ασχολείται με τα είδη πολυτελείας), 20.000 θέσεις χειρωνακτικών εργασιών παραμένουν κενές ανάμεσα στα 93 εργαστήρια μέλη της.

    Προφανώς χρειάζεται η διάχυση των ευκαιριών στο ευρύ κοινό.

    Ιδιαιτέρως εφόσον κατά μέσο όρο χρειάζονται δέκα χρόνια συνεχούς κατάρτισης για την εκμάθηση μιας τέχνης,

    Η ελπίδα εδράζεται στη δημιουργία ακμαζουσών βιοτεχνικών επιχειρήσεων που θα συνεχίσουν να εξελίσσονται με τις απαιτήσεις της αγοράς. Ικανές να υποδέχονται εκπαιδευόμενους και να διασφαλίζουν το μέλλον των εργαστηρίων τους.

    Τα παραπάνω απαιτούν ανταλλαγές μεταξύ των γενεών, δια βίου μάθηση και επιχειρηματικές δεξιότητες.

    Artisan: Arturo Mora
    Trainee: Clara Martinez Muñoz
    Ceramics
    Keywords: same gesture
    VALENCIA, Spain
    Education
    Youth Development
    Trainee to professional programme 2022

    Πώς ευθυγραμμίζεται η Υποτροφία με το ήθος της Jaeger-LeCoultre;

    Η  Υποτροφία Homo Faber, ευθυγραμμίζεται απόλυτα με τις αξίες της Jaeger- LeCoultre.

    Οι αξίες της εταιρείας πηγάζουν από τη μακρά παράδοση στην ανταλλαγή γνώσεων ανάμεσα στον δάσκαλο και τον εκπαιδευόμενο.

    Το πρόγραμμα των υποτροφιών και η συνεργασία βασίζεται στα υφιστάμενα προγράμματα μαθητείας του οίκου Jaeger-LeCoultre.

    Για περισσότερα από τριάντα χρόνια, ο οίκος εφαρμόζει ειδικά προγράμματα για μαθητευόμενους, για να τους καλωσορίσει στα εργαστήρια.

    Το νέο Κέντρο Εκπαίδευσης της Jaeger- LeCoultre

    Το 2021, εγκαινιάστηκε νέο Κέντρο Εκπαίδευσης, αφιερωμένο στην εκπαίδευση νέων ταλέντων. Μάλιστα, όχι μόνο στην ωρολογοποιία αλλά και σε συναφή επαγγέλματα όπως η μικρομηχανική, ο έλεγχος ποιότητας, οι πωλήσεις και η εξυπηρέτηση πελατών.

    Επεκτείνει την υποστήριξή του στην ευρύτερη κοινότητα της χειροτεχνίας με στόχο να βοηθήσει νέους τεχνίτες από διαφορετικά υπόβαθρα, να βελτιώσουν τις προοπτικές του επαγγέλματός τους.

    Η αποστολή του οίκου Jaeger-LeCoultre, ορμώμενη από την ποιότητα και αξία της δουλειάς, είναι να προστατεύσει την παραδοσιακή της τεχνογνωσία και να διασφαλίσει ότι θα παραδοθεί στις νεότερες γενιές.

    Η επένδυση στην εκπαίδευση αποτελεί προτεραιότητα και το εταιρικό εκπαιδευτικό του πρόγραμμα είναι αφιερωμένο στην υποστήριξη των επόμενων γενεών μέσω της συνεργασίας με σχολεία και πανεπιστήμια σε όλο τον κόσμο.

    Ανταποκρίνεται στη δημιουργική αγορά εργασίας;

    Το πρόγραμμα αντιμετωπίζει αυτούς τους καίριους προβληματισμούς χρηματοδοτώντας αρχιτεχνίτες να εκπαιδεύσουν ταλαντούχους νέους απόφοιτους, μεταδίδοντάς τους, μέσω πρακτικών ανταλλαγών, τόσο τις γνώσεις όσο και τις δεξιότητές τους. Στόχος είναι να δημιουργηθεί ένα μοντέλο που θα ωθεί την αλλαγή και την ανάπτυξη στον τομέα της χειροτεχνίας, και το οποίο θα ανταποκρίνεται στις κενές θέσεις εργασίας.

    Η Yποτροφία αναπτύσσει την εργασιακή απασχόληση των αποφοίτων εφαρμοσμένων τεχνών και χειροτεχνίας. Υπό την έννοια ότι τους εξοπλίζει με τις απαραίτητες πρακτικές και επιχειρηματικές δεξιότητες για να ακολουθήσουν μια βιώσιμη σταδιοδρομία στον τομέα της χειροτεχνίας.

    Εργαστήριο Jaeger LeCoultre

    Σε ποιους απευθύνεται η Υποτροφία και τι προσφέρει;

    Η εκπαίδευση αποτελεί βασικό στόχο του Ιδρύματος Michelangelo από την ίδρυσή του.

    Τα προηγούμενα προγράμματά του άνοιξαν το δρόμο για την Υποτροφία, μια πρωτοβουλία ευρύτερης εμβέλειας. Πραγματοποιήθηκε μετά τις μελέτες και την καθοριστική συνεργασία με τη Jaeger-LeCoultre. Καθώς επίσης και με τοπικούς εταίρους και χορηγούς.

    Η Υποτροφία είναι ανοιχτή σε πτυχιούχους εφαρμοσμένων τεχνών και χειροτεχνίας που αναζητούν το επόμενο βήμα στην πορεία τους προς την επαγγελματική ενασχόληση με την τέχνη.

    Οι υπότροφοι πρέπει να επιδεικνύουν ταλέντο, πάθος και δημιουργικότητα.

    Οι συμμετέχοντες αρχιτεχνίτες πρέπει να επιδεικνύουν προθυμία να εκπαιδεύσουν τους επίδοξους τεχνίτες καθώς και την ανάγκη να προστατεύσουν τις δεξιότητές τους.

    Μεταξύ των υποψηφίων θα προτιμηθούν οι τεχνίτες των οποίων η τέχνη συνδέεται άρρηκτα με τον τόπο τους, στο πλαίσιο ενίσχυσης της πολιτιστικής κληρονομιάς.

    Στο πρώτο μέρος της, αυτή η μοναδική ευκαιρία θα ωφελήσει είκοσι δυάδες αρχιτεχνιτών και υπότροφων που εδρεύουν στην Ευρώπη. Στο μέλλον θα επεκταθεί και σε άλλες γωνιές του πλανήτη.

    Η επτάμηνη Υποτροφία περιλαμβάνει ένα επιχειρηματικό masterclass διάρκειας ενός μήνα, που υλοποιείται και πιστοποιείται από τη Σχολή Διοίκησης Επιχειρήσεων ESSEC στο ατελιέ Joana Vasconcelos.

    Συνδυάζεται με εξάμηνη πρακτική άσκηση για την απόκτηση πρακτικών δεξιοτήτων στο εργαστήριο ενός αρχιτεχνίτη.

    Διάφοροι ειδικοί στον τομέα τους, από σχεδιαστές ως ειδικοί σε θέματα επικοινωνίας, θα παρέχουν καθοδήγηση κατά τη διάρκεια της υποτροφίας στις δυάδες που θα επιλεγούν.

    Michelangelo Foundation for Creativity and Craftsmanship

    Το Michelangelo Foundation for Creativity and Craftsmanship εδράζει στη Γενεύη αλλά υποστηρίζει σύγχρονους τεχνίτες σε όλο τον κόσμο. Αποστολή του, η προώθηση ενός πιο ανθρώπινου, χωρίς αποκλεισμούς, πιο βιώσιμο μέλλον.

    Επιδιώκει να αναδείξει τη συνάφεια ανάμεσα στη χειροτεχνία και τις λοιπές τέχνες με τον κόσμο των σχεδιαστών και του σχεδίου.

    Επιδιώκει να τιμήσει και να συντηρήσει τη δεξιοτεχνία και την ποικιλομορφία κατασκευαστών, υλικών και τεχνικών. Βελτιώνει έτσι την αναγνώριση της χειροτεχνίας και τη βιωσιμότητά της ως επαγγελματικής πορείας για τις επόμενες γενιές.

    Με τα ελκυστικά εκπαιδευτικά προγράμματα του (το Θερινό Πρόγραμμα, το χαρακτηριστικό ψηφιακό έργο του Homo Faber Guide και τη διεθνή έκθεση Homo Faber Event), συστείνει ένα συνολικό πολιτιστικό κίνημα με επίκεντρο τους αρχιτεχνίτες και τα ανερχόμενα αστέρια.

    michelangelofoundation.org

    homofaber.com

    Ίδρυμα Εικαστικών Τεχνών και Μουσικής Β&Μ Θεοχαράκη

    Το Ίδρυμα Εικαστικών Τεχνών και Μουσικής Βασίλη και Μαρίνας Θεοχαράκη στοχεύει να ενθαρρύνει το κοινό να αναπτύξει πολυεπίπεδο και διεπιστημονικό διάλογο με τη μουσική και τις εικαστικές τέχνες.

    Ιδρύθηκε το 2004 και προβάλλει το έργο Ελλήνων δημιουργών στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.

    Όσον αφορά τη χειροτεχνία, το Ίδρυμα Εικαστικών Τεχνών και Μουσικής Β&Μ Θεοχαράκη υποστηρίζει τη δικτύωση και διατηρεί κατάλογο αρχιτεχνιτών.

    Το Ίδρυμα Β & Μ Θεοχαράκη χορηγεί την εκπαιδευτική και ακαδημαϊκή έρευνα.

    Στην έδρα του στο πολιτιστικό του κέντρο στην καρδιά της Αθήνας φιλοξενεί εκθέσεις, συναυλίες, διαλέξεις και εκπαιδευτικές δραστηριότητες.

    Εκεί διατηρεί καφέ και κατάστημα τέχνης.

    thf.gr

    Ίδρυμα Θεοχαράκη

    Jaeger-LeCoultre

    Εδράζει στην ιστορική ελβετική περιοχή ωρολογοποιίας Vallée de Joux (Κοιλάδα/Βαλέ ντε Ζου) από το 1833,

    Η Jaeger-LeCoultre αποτελεί το απαύγασμα της αριστείας, της παράδοσης αλλά και της εφευρετικότητας στον τομέα της υψηλής ωρολογοποιίας.

    Ολόκληρη η κοινότητα των τεχνιτών της συγκεντρώνεται κάτω από την ίδια στέγη, εμπνέουν και επηρεάζουν ο ένας τον άλλον κατά την εφαρμογή 180 διαφορετικών δεξιοτήτων για την κατασκευή κάθε ρολογιού.

    Με σεβασμό στην αξία καθεαυτή της εργασίας, ο οίκος προστατεύσει την παραδοσιακή του τεχνογνωσία και διασφαλίζει ότι θα παραδοθεί στις νεότερες γενιές: Τους εφευρέτες του αύριο.

    Ως εκ τούτου, η επένδυση στην εκπαίδευση αποτελεί προτεραιότητα.

    Το εταιρικό εκπαιδευτικό του πρόγραμμα αφιερώνεται στην υποστήριξη της επόμενης γενιάς μέσα από τη συνεργασία με είκοσι σχολεία και πανεπιστήμια παγκοσμίως, καθώς και την επένδυση σε μαθητευόμενους.

    Artisan: Arturo Mora, Trainee: Clara Martinez Muñoz Ceramics VALENCIA, Spain

    Άλλοι θεσμικοί εταίροι: Πορτογαλία, Ισπανία, Ιρλανδία

    Η ένωση Asociación Contemporanea de Artes y Oficios (ACAO) προωθεί τόσο την παραδοσιακή όσο και τη σύγχρονη ισπανική χειροτεχνία.

    Επιδιώκει να προστατεύσει την ισπανική χειροτεχνία και να την εκμεταλλευτεί με σκοπό να προωθήσει την ανάπτυξη του πολιτισμού, της ιστορίας και της τέχνης. Επίσης, να ενισχύσει τα οικονομικά οφέλη για το περιβάλλον και την τουριστική βιομηχανία.

    Οι κύριοι στόχοι της αφορούν την εξασφάλιση ενός περιβάλλοντος στο οποίο οι Ισπανοί τεχνίτες μπορούν να ευδοκιμήσουν και να την παροχή στήριξης ώστε οι τεχνίτες αυτοί να μπορέσουν να επεκτείνουν την εμπορική τους δύναμη στην Ισπανία και διεθνώς.

    Η ACAO συνεργάζεται με παρεμφερή ιδρύματα για να διαμορφώσει βέλτιστες πρακτικές. Συνεισφέρει επίσης στην ανάπτυξη εμπορικών πλατφορμών για τεχνίτες, διοργανώνει σεμινάρια, φόρουμ και ομιλίες.

    Το  κέντρο επαγγελματικής κατάρτισης στον τομέα της τέχνης Centro de Formação Profissional para o Artesanato e Património (CEARTE), ιδρύθηκε το 198 με έδρα την Κοΐμπρα.

    Το CEARTE διοργανώνει εκπαιδευτικά προγράμματα σε όλη την Πορτογαλία, υποστηρίζοντας τη δημιουργικότητα, τις δεξιότητες και την ανάπτυξη ταλέντων.

    Προσφέρει εξειδικευμένη εκπαίδευση σε διάφορες τέχνες, όπως κεραμική, υφάσματα, ξύλο, χαρτί, μέταλλο, γυαλί και καλαθοπλεκτική.

    Μέσα από τον σεβασμό στις ιστορικές τεχνικές και δεξιότητες και τη διατήρησή τους, ο οργανισμός δίνει επίσης έμφαση στην αποκατάσταση και την κληρονομιά, καθώς και στην καινοτομία.

    cearte.pt

    Το Design & Crafts Council Ireland (DCCI) πρωτοστατεί στη βιομηχανία σχεδιασμού και χειροτεχνίας στην Ιρλανδία.

    Ενισχύει την ανάπτυξη και την εμπορική ισχύ της χειροτεχνίας, προβάλλοντας τη μοναδική της ταυτότητα και ωθώντας τον ποιοτικό σχεδιασμό, την καινοτομία και την ανταγωνιστικότητα.

    Το DCCI παρέχει πλήθος προγραμμάτων, υπηρεσιών και στήριξη για τεχνίτες, μαθητές και δασκάλους, εμπόρους λιανικής και γκαλερίστες, αγοραστές και συλλέκτες, μέσα ενημέρωσης και συνεργαζόμενους οργανισμούς.

    Οι δραστηριότητές του χρηματοδοτούνται από το Υπουργείο Εργασίας, Επιχειρήσεων και Καινοτομίας (Department of Jobs, Enterprise and Innovation) μέσω της Enterprise Ireland.

    dcci.ie

    Ακαδημαϊκός εταίρος

    Η ESSEC, που ιδρύθηκε το 1907, είναι μία από τις κορυφαίες σχολές διοίκησης επιχειρήσεων στον κόσμο και κατέχει την τριπλή διαπίστευση (“triple crown”) από τα EQUIS, AACSB και AMBA.

    Με 7.221 φοιτητές, μια σχολή που αποτελείται από 169 καθηγητές πλήρους απασχόλησης, 23 εκ των οποίων είναι ομότιμοι καθηγητές, στη Γαλλία και τη Σιγκαπούρη, αναγνωρισμένους τόσο για την ποιότητα όσο και για την επιρροή που ασκεί η έρευνά τους, ένα ευρύ φάσμα προγραμμάτων κατάρτισης στη διοίκηση, συνεργασίες με τα καλύτερα πανεπιστήμια του κόσμου και ένα δίκτυο 65.000 αποφοίτων, η ESSEC συνεχίζει να προάγει μια παράδοση ακαδημαϊκής αριστείας και ένα πνεύμα διαφάνειας στους τομείς των οικονομικών, των κοινωνικών επιστημών και της καινοτομίας.

    Το 2005, η ESSEC ίδρυσε μια πανεπιστημιούπολη στην Ασία. Οι δραστηριότητες της ESSEC στην Ασία και τον Ειρηνικό Ωκεανό, από τη στρατηγική θέση της Σιγκαπούρης, αποτελούν την τέλεια βάση για την ESSEC, προκειμένου να συμμετέχει στη δυναμική ανάπτυξη της Ασίας και να προσφέρει την τεχνογνωσία της στην αναπτυσσόμενη περιοχή.

    Επιπλέον, το 2017 η ESSEC ίδρυσε μια νέα πανεπιστημιούπολη στο Ραμπάτ του Μαρόκου.

    Η διεθνής επέκταση της ESSEC επιτρέπει στους φοιτητές και τους καθηγητές να μελετήσουν και να κατανοήσουν τις οικονομικές δυνάμεις που δρουν στις διάφορες περιοχές του κόσμου.

    essec.edu

    Δημιουργική στέγη:

    Το Ίδρυμα Joana Vasconcelos (Τζοάνα Βασκονσέλος) ιδρύθηκε το 2012 με σκοπό τη διατήρηση του έργου της σύγχρονης Πορτογαλίδας καλλιτέχνιδας.

    Γνωστή για τα παιχνιδιάρικα γλυπτά και τις εγκαταστάσεις μεγάλης κλίμακας, τα έργα της συνυφαίνουν πορτογαλικές τέχνες όπως το πλέξιμο, το βελονάκι και η κεραμική.

    Παγκοσμίως αναγνωρισμένη, έργα τους έχουν φιλοξενηθεί στο Μουσείο Guggenheim του Μπιλμπάο, στο Παλάτι των Βερσαλλιών και στο Μουσείο Τέχνης MassArt της Βοστώνης.

    Στην Ελλάδα έχει παρουσιαστεί σε εκθέσεις μεγάλων συλλογών τέχνης.

    Εκτός από τη διατήρηση του έργου της καλλιτέχνιδας, το Ίδρυμα υποστηρίζει έργα που σχετίζονται με την προώθηση και την ανάπτυξη των τεχνών και της πολιτιστικής εκπαίδευσης.

    Το Ίδρυμα απονέμει ετησίως βραβεία σε σπουδαστές διαφόρων καλλιτεχνικών τομέων, ενώ παρέχονται επίσης δωρεάν ξεναγήσεις σε σχολεία.

    Το ατελιέ της Joana Vasconcelos διατηρεί τμήματα κλωστοϋφαντουργίας και αρχιτεκτονικής, με ομάδα πενήντα ατόμων.

    fundacaojoanavasconcelos.com

    Έργο της Vasconcelos

    Πληροφορίες

    Το πρώτο μέρος του προγράμματος θα διαρκέσει από τον Σεπτέμβριο του 2023 έως τον Μάρτιο του 2024.

    Οι υποψήφιοι, οι δυάδες αρχιτεχνίτη-υπότροφου μπορούν να βρουν περισσότερες πληροφορίες για το πρόγραμμα και να υποβάλουν την αίτηση τους από τον Απρίλιο έως τον Ιούνιο του 2023 στο michelangelofoundation.org.

    Επικοινωνία

    Παγκοσμίως
    GA | Guga + Anil
    [email protected]
    www.michelangelofoundation.org



    ΣΧΟΛΙΑ