• Πολιτισμός

    Το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης και η Επανάσταση του ’21 στο Αεροδρόμιο Αθηνών

    «Αρχαιολατρία και Φιλελληνισμός. Συλλογή Θανάση και Μαρίνας Μαρτίνου», πρόγευση της έκθεσης του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης όπως παρουσιάζεται στον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών


    Προάγγελο της έκθεσης «Αρχαιολατρία και Φιλελληνισμός. Συλλογή Θανάση και Μαρίνας Μαρτίνου», που θα εγκαινιαστεί στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης μόλις επιτραπεί το άνοιγμα των μουσείων αποτελεί η παρουσίασή της στον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών, λειτουργώντας ως υπενθύμιση του φετινού εορτασμού των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση του 1821.

    Η έκθεση, που φιλοξενείται στον χώρο «Τέχνη και Πολιτισμός» στο επίπεδο Αφίξεων του Αεροδρομίου άρχισε στις 16 Δεκεμβρίου και θα διαρκέσει έως  τις 30 Απριλίου.  Είναι μάλιστα η μοναδική έκθεση που παρουσιάζεται αυτή τη στιγμή στην Αθήνα, λόγω των περιοριστικών μέτρων. Μέσα στον εκθεσιακό χώρο του Αεροδρομίου εξάλλου οι επισκέπτες μπορούν να παρακολουθήσουν βίντεο με μία σύντομη ξενάγηση σε επιλεγμένα εκθέματα της έκθεσης στο Μουσείο από τους επιμελητές της, την Δρα Φανή-Μαρία Τσιγκάκου και τον καθηγητή Νικόλαο Χρ. Σταμπολίδη.

    Η πανοραμική εικόνα που παρουσιάζεται στον εκθεσιακό χώρο του Αεροδρομίου αντιγράφει ένα Πανοραμικό Χαρτί Ταπετσαρίας που τυπώθηκε στη Γαλλία το 1828. Και σ΄αυτό οι παραστάσεις που απεικονίζονται αναπαριστούν διάσημες αρχαιοελληνικές τοποθεσίες (Θερμοπύλες, Δελφοί, Όρος Παρνασσός), καθώς και σκηνές από τον Αγώνα των Ελλήνων (1821-1828) για να απελευθερωθούν από τον τουρκικό ζυγό.

    «Αρχαιολατρία και Φιλελληνισμός. Συλλογή Θανάση και Μαρίνας Μαρτίνου», πρόγευση της έκθεσης του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης όπως παρουσιάζεται στον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών

    Η Ελληνική Επανάσταση, που είχε προκαλέσει, όπως είναι γνωστό τη συμπαράσταση του δυτικού κόσμου μεταβλήθηκε σε κίνημα «Υπέρ των Ελλήνων» με την επωνυμία Φιλελληνισμός. Η αρχαιολατρία των Ευρωπαίων αποτελεί έτσι τον μακροβιότερο σύνδεσμο της Ελλάδας με την υπόλοιπη Ευρώπη.  Κατά την Επανάσταση μετασχηματίστηκε σε φιλελληνισμό και αποτυπώθηκε εικαστικά σε ευρωπαϊκά έργα τέχνης. Μετά τη δημιουργία του ελληνικού κράτους εξάλλουυιοθετήθηκε από τους έλληνες νεοκλασικούς καλλιτέχνες με στόχο την ανάδειξη της αδιάρρηκτης συνέχειας της αρχαιοελληνικής κληρονομιάς.

    Το πρωτότυπο του Πανοραμικού Χαρτιού θα παρουσιάζεται και στην έκθεση, που είναι έτοιμη να ανοίξει μόλις το επιτρέψουν οι συνθήκες. Τα έργα προέρχονται από τη Συλλογή Θανάση και Μαρίνας Μαρτίνου, μία μοναδική Φιλελληνική Πινακοθήκη ευρωπαϊκών έργων του 19ου αιώνα και του ελληνικού Νεοκλασικισμού που εκτίθενται για πρώτη φορά στο κοινό και παρουσιάζονται δίπλα σε σημαντικές αρχαιότητες από μεγάλα μουσεία της Ελλάδας και της Ιταλίας. Η έκθεση στοχεύει στην ανάδειξη των αρχαιολατρικών πτυχών του φιλελληνικού κινήματος, πριν, κατά τη διάρκεια και μετά την Επανάσταση του 1821.



    ΣΧΟΛΙΑ