• Πολιτισμός

    Το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος έκλεισε 25 χρόνια ζωής – Μήνυμα από τον Ανδρέα Δρακόπουλο

    • NewsRoom

    Ανδρέας Δρακόπουλος, ΙΣΝ


    Το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ) συμπλήρωσε 25 χρόνια ζωής και ο πρόεδρός του, Ανδρέας K. Δρακόπουλος, απέστειλε το δικό του μήνυμα για την επέτειο, τονίζοντας ότι ειδικά τη χρονιά που μας πέρασε «οι μη κερδοσκοπικοί οργανισμοί που υλοποιούν τις δωρεές του ΙΣΝ παγκοσμίως, ξεπέρασαν κάθε εμπόδιο ώστε να προσφέρουν ζωτικές υπηρεσίες στα πιο ευάλωτα μέλη της κοινωνίας».

    Αναλυτικά, το μήνυμα του Ανδρέα Κ. Δρακόπουλου: «Πρωτοφανής. Αυτή είναι η λέξη-κλειδί για τη χρονιά που πέρασε, αλλά και για την υγειονομική και κοινωνικοοικονομική κρίση που επέφερε η πανδημία και τις καταστροφικές συνέπειές της σε όλο το φάσμα της κοινωνίας. Και όμως, για εμάς στο Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ), καθώς μπαίνουμε στον 25ο χρόνο της κοινωφελούς μας δράσης, ένα στοιχείο από όσα ζήσαμε την προηγούμενη χρονιά δεν είναι καθόλου πρωτοφανές αλλά, αντίθετα, ιδιαίτερα γνώριμο: Ο τρόπος με τον οποίο οι συνεργάτες μας, οι μη κερδοσκοπικοί οργανισμοί που υλοποιούν τις δωρεές του ΙΣΝ παγκοσμίως, ξεπέρασαν κάθε εμπόδιο ώστε να προσφέρουν ζωτικές υπηρεσίες στα πιο ευάλωτα μέλη της κοινωνίας. Με τον ίδιο ακριβώς τρόπο που λειτουργούν όλα αυτά τα χρόνια της κοινής μας πορείας.

    Αυτοί οι οργανισμοί αντλούν δύναμη από τις εμπειρίες που έχουν αποκτήσει, δουλεύοντας καθημερινά στην πρώτη γραμμή και από την ποικιλομορφία και πολυπολιτισμικότητα που καθορίζει το αδιάλειπτο φιλανθρωπικό τους έργο. Η δική τους, ξεχωριστή ματιά, η γνώση και εξειδίκευση αλλά και η πείρα τους, έχουν δώσει δύναμη και ώθηση και στη δική μας δράση, από την πρώτη κιόλας μέρα, το 1996. Το ξεχωριστό μας στοιχείο, ο πυρήνας, θα λέγαμε, του κοινωφελούς μας έργου είναι ο τρόπος που παραμένουμε πάντα προσβάσιμοι και έτοιμοι να βοηθήσουμε: Με την ηλεκτρονική φόρμα αίτησης που είναι διαθέσιμη από την ιστοσελίδα μας, 24 ώρες το 24ωρο, για κάθε μη κερδοσκοπικό οργανισμό που θέλει να μας στείλει την πρότασή του, όπου κι αν βρίσκεται σε όλο τον κόσμο.

    Αυτή η προσέγγιση, με τον φύσει ανοιχτό της χαρακτήρα, μας έχει βοηθήσει να διευρύνουμε και να εμβαθύνουμε τη δράση μας. Παρά τις διαφορές τους, οι σχεδόν 5.000 δωρεές που έχει πραγματοποιήσει το ΙΣΝ σε περισσότερες από 130 χώρες μοιράζονται ορισμένα σημαντικά κοινά χαρακτηριστικά.

    Όλες ξεκινούν από ένα όραμα, που δεν επιχειρεί απλώς να βελτιώσει τις συνθήκες που επικρατούν, αλλά να πάει ένα βήμα παραπέρα, επιδιώκοντας να αλλάξει τους “όρους του παιχνιδιού” και να πετύχει μια θετική αλλαγή με πολλαπλασιαστικό όφελος. Οι συνεργάτες που υλοποιούν τις δωρεές μας δουλεύουν μαζί, πλάι πλάι, αναζητούν ενεργά νέες συνέργειες, συζητούν μέσα και έξω από τον χώρο τους, την κοινότητά τους, ακόμη και πέρα από τα σύνορά τους ο καθένας. Και πιο σημαντικό από όλα, οι άνθρωποι που καθοδηγούν κάθε φορά ένα έργο έχουν ήθος, ακεραιότητα και λειτουργούν με διαφάνεια από την πρώτη ως την τελευταία στιγμή. Αυτές είναι οι αξίες που προσπαθούμε και εμείς να καλλιεργούμε στο δικό μας έργο.

    Στη διάρκεια αυτού του επετειακού χρόνου, ελπίζουμε πως θα είστε μαζί μας – διαδικτυακά και στη συνέχεια από κοντά – καθώς θα κάνουμε την αποτίμησή μας για όσα μάθαμε τα πρώτα 25 χρόνια και, χρησιμοποιώντας αυτή τη γνώση, θα σχεδιάσουμε τα επόμενα. Είναι φυσικό, καθώς βιώνουμε μια περίοδο ανατροπών που διατρέχει όλα τα επίπεδα της ζωής όπως την ξέραμε, να θέλουμε να γυρίσουμε πίσω σε μια “κανονικότητα”. Όμως, αν επιζητάμε πραγματική πρόοδο, αν επιθυμούμε να χτίσουμε μια κοινωνία με περισσότερη δικαιοσύνη, ισότητα, αποδοχή και, κατά συνέπεια, πιο ανθρώπινη, το να γυρίσουμε πίσω δεν συνιστά επιλογή.

    Σε όλους τους φίλους και συνεργάτες μας: Σας ευχαριστούμε που είστε μαζί μας σε αυτό το ταξίδι. Προχωράμε μπροστά!».

    Διαβάστε επίσης:

    Στην τελική ευθεία για την παραλαβή των νέων ιπτάμενων μέσων του ΕΚΑΒ

    Συνεργασία του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ) και του Lincoln Center for the Performing Arts

    Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος: Διαδικτυακές εκδηλώσεις για την παρουσίαση του Νέου Πανεπιστημιακού Παιδιατρικού Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης και των Νέων ΓΝ Κομοτηνής και Σπάρτης

    Ακολουθήστε το mononews.gr στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση



    ΣΧΟΛΙΑ