• Πολιτισμός

    Τατιάνα Σπινάρη Πολλάλη: Οπτικό λεξικό στις Επαναλήψεις II

    Τατιάνα Σπινάρη Πολλάλη: Οπτικό λεξικό στις Επαναλήψεις II

    Η Τατιάνα Σπινάρη Πολλάλη στις Επαναλήψεις Ι στον Πόρο


    Ως νοητή και οργανική συνέχεια της έκθεσης Επαναλήψεις στη CITROΝΝΕ στον Πόρο παρουσιάζεται η έκθεση Επαναλήψεις ΙΙ που επιμελείται η Τατιάνα Σπινάρη Πολλάλη στην ομώνυμη γκαλερί στο Κολωνάκι.

    Συμμετέχουν έντεκα εικαστικοί: Νίκος Αλεξίου, Beppe Caturegli, Αλέκος Κυραρίνης, Χριστίνα Μήτρεντσε, Μυρτώ Ξανθοπούλου, Μαρία Οικονομόπουλου, Νίνα Παπακωνσταντίνου, Νίκος Ποδιάς, Έφη Σπύρου, Θάλεια Χιώτη, Πάνος Χαραλάμπους.

    Οι δυο εκθέσεις λειτουργούν ως συγκοινωνούντα δοχεία. Οι καλλιτέχνες τόσο με νέες, ad hoc δημιουργίες ή με επαναπροσδιορισμό παλαιότερων ιστορικών έργων συγκροτούν τη θεματική της έκθεσης.

    Ιδιωτική προσέγγιση

    Καθένας και καθεμία επινοεί καταρχήν το θέμα του. Εν συνεχεία, γύρω από αυτό επεξεργάζεται το στοιχείο της επανάληψης στο έργο του και της.

    «Ακολουθούν μια “ιδιωτική” προσέγγιση, ο καθένας με την δική του ταυτότητα, την δική του μεθοδολογία, το δικό του οπτικό λεξικό. Χρησιμοποιούν ποικιλόμορφα μέσα και υλικά και ακολουθούν διαφορετικές μεθόδους και τεχνικές», παρατήρησε η επιμελήτρια και ιδιοκτήτρια των γκαλερί Citronne Τατιάνα Σπινάρη Πολλάλη.

    Η επανάληψη στην καλλιτεχνική έκφραση αποτελεί ίσως μέρος του ασυνειδήτου του καλλιτέχνη. Έτσι, η προσπάθεια προσέγγισής του αποτελεί έναν τρόπο να πλαγιοκοπήσει κανείς ανεξερεύνητες φλέβες της ταυτότητάς του. Πίσω από κάθε πινελιά και σύνθεση, υπάρχει μια ηχό, κάτι το κυματιστό, που βρίσκεται στη βαθύτερη ύπαρξη κάθε δημιουργού και πασχίζει να το εντοπίσει.

    Άποψη έκθεσης Επαναλήψεις ΙΙ στη Citronne στο Κολωνάκι

    Εσωτερική ανάγκη αποτύπωσης

    Η επανάληψη της κίνησης, η εμμονική ιεροτελεστία ως πράξη, η τάξη-ταξινόμηση, η κοπιώδης εμβάθυνση, αποτελούν μερικά χαρακτηριστικά από τα έργα των δύο εκθέσεων. Και μέσα σε όλα αυτά διακρίνεται η αναφορά στην χειρωνακτική εργασία.

    «Μέσα από την επανάληψη καταγράφεται ένας εσωτερικός ρυθμικός κανόνας, που ανακλά μία εσωτερική δομή -εκεί που η μορφή του κόσμου, όπως τον κατανοούμε και όπως τον διαισθανόμαστε, μορφοποιείται σε δονούμενες βασικές γραμμές. Η εσωτερική ανάγκη αποτύπωσης εντάσσεται σε μία δίνη αφηγηματική, σε έναν ίλιγγο, στη βάση του οποίου οι δημιουργοί οργανώνουν την έκφρασή τους. Έτσι καταγράφεται η καλλιτεχνική αγωνία. Γίνεται πράξη μία διαδικασία ενωτική η οποία έχει διάρκεια πολύ πριν αλλά και πολύ μετά από τη δημιουργία ενός έργου. Έτσι αξιολογείται και συγκροτείται το τεκμήριο ενός στιβαρού εκφραστικού κέντρου».

    Ἐπὶ τύμβῳ

    Ένας από τους καλλιτέχνες των Επαναλήψεων, ο Αλέκος Κυραρίνης παρουσιάζει έργα του και στο Αρχαιολογικό Μουσείο του Πόρου. Πρόκειται για την ατομική έκθεση Ἐπὶ τύμβῳ, που πραγματοποιείται σε συνεργασία με την Τατιάνα Σπινάρη Πολλάλη.

    Ο Αλέκος Κυραρίνης περιγράφει την άρρηκτη συνέχεια του χρόνου μέσα από δεκαπέντε έργα που περιγράφουν την ανάγκη μιας αιώνιας, ζώσας μνήμης. Την επίπονη ανάγκη των ανθρώπων να κρατήσουν παρόντες τους κεκοιμημένους, να καταργήσουν το επέκεινα.

    Αυτή η ανάγκη διακρίνεται από τις απαρχές του κόσμου και εκφράζεται με επιγραφές, με σχέδια, με γλυπτά, με υπομνήματα. “Επί τύμβω“, ως και σήμερα, υπενθυμίζονται “κλέα ανδρών“, αλλά και ανώνυμα καθημερινά πρόσωπα, σε κάποιους οικεία και αγαπητά, στο πέρασμά τους από την ζωή.

    Ο Κυραρίνης περιγράφει λυρικά τη σχέση ανάμεσα σε ζώντες και νεκρούς, μνήμης και βιώματος ενώ συναισθάνεται και το βάρος του “μουσειακού” παρελθόντος. Ανάμεσα στα εκθέματα του Αρχαιολογικού Μουσείου του Πόρου και τον εικαστικό κόσμο του καλλιτέχνη επιβάλλεται διαμορφώνεται διάλογος ανάμεσα στο παρελθόν και το παρόν. Ο Αλέκος Κυραρίνης εντατικοποιεί τον διάλογο επεκτείνοντάς τον στην σχέση ανάμεσα στο βίωμα και τη μνήμη.

    Αλέκος Κυραρίνης, έργο στο Αρχαιολογικό Μουσείο Πόρου σε συνεργασία με την Citronne

    Πληροφορίες

    Citronne Αθήνα

    Επαναλήψεις ΙΙ

    Ομαδική έκθεση

    Διάρκεια: 5 Σεπτεμβρίου – 7 Οκτωβρίου 2023
    Επιμέλεια: Τατιάνα Σπινάρη-Πολλάλη

    Πατριάρχου Ιωακείμ 19
    4ος όροφος
    10675 Αθήνα
    Ελλάδα

    Τηλέφωνο
    (+30) 210 7235 226

    Πόρος

    Επαναλήψεις Ι

    Citronne Πόρος

    Έως 17 Σεπτεμβρίου

    Πλατεία Αφων Βιρβίλη
    18020 Πόρος
    Ελλάδα

    Τηλέφωνο
    (+30) 697 9989 684

    Email
    [email protected]

    Ώρες λειτουργίας
    (Μάιος-Σεπτέμβριος)
    Καθημερινά:
    11.00-13.00 & 19.00-23.00

    Αλέκος Κυραρίνης

    Ἐπὶ τύμβῳ

    Αρχαιολογικό Μουσείο Πόρου

    Έως 30 Σεπτεμβρίου

    Αρχαιολογικό Μουσείο Πόρου
    Πλατεία Κορυζή
    18020 Πόρος
    Ελλάδα

    (+30) 697 9989 684

    Ώρες λειτουργίας

    Δευ, Τετ-Κυρ:
    08.30-16.00

    Διαβάστε επίσης:

    Μαρίνα Φωκίδη: «Να επενδύσουμε σε αυτήν την εντοπιότητα»

    Ρεβέκκα Καμχή: «Έχει μεγάλο μομέντουμ η Αθήνα»

    Αμαλία Κορασίδου: Η Enny Monaco «πετάει» στο Σύνταγμα



    ΣΧΟΛΙΑ