• Πολιτισμός

    Στον Δημήτρη Τζιόβα το Μεγάλο Βραβείο Γραμμάτων

    Δημήτρης Τζιόβας

    Δημήτρης Τζιόβας


    Στον Δημήτρη Τζιόβα, καθηγητή Νεοελληνικών Σπουδών στο Πανεπιστήμιο του Birmingham της Αγγλίας απονέμεται το Μεγάλο Βραβείο Γραμμάτων 2021 για τη συνολική προσφορά του στα Γράμματα, όπως ανακοινώθηκε από το υπουργείο Πολιτισμού.

    Ταυτόχρονα ανακοινώθηκαν τα Κρατικά Βραβεία Λογοτεχνίας, Λογοτεχνικής Μετάφρασης και Παιδικού Βιβλίου.

    Ο Δημήτρης Τζιόβας γεννήθηκε στα Ιωάννινα το 1957 και πλην του Πανεπιστήμιο του Birmingham όπου διευθύνει τη μεταφραστική σειρά νεοελληνικής λογοτεχνίας που εκδίδεται από το Κέντρο Βυζαντινών, Οθωμανικών και Νεοελληνικών Σπουδών έχει διδάξει επίσης ως επισκέπτης καθηγητής σε πολλά πανεπιστήμια της Ευρώπης και της Αμερικής. Έχει διατελέσει Γραμματέας της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Νεοελληνικών Σπουδών (1995-1998) και μέλος της συντακτικής επιτροπής των περιοδικών Journal of Modern Greek Studies (1992-2007), Byzantine and Modern Greek Studies (1995-2009), Journal of Greek Media and Culture (Advisory Board 2014 μέχρι σήμερα) και Gramma, που εκδίδεται από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης (2003 μέχρι σήμερα). To 2011 του απονεμήθηκε το βραβείο του περιοδικού «Διαβάζω» για το βιβλίο του «Ο μύθος της Γενιάς του Τριάντα: Νεοτερικότητα, ελληνικότητα και πολιτισμική ιδεολογία» (Πόλις 2011).

    Επίσης:

    -Το Κρατικό Βραβείο Μυθιστορήματος απονέμεται κατά πλειοψηφία εξ ημισείας στον Νίκο Δαββέτα για το έργο του «Άντρες χωρίς άντρες», εκδόσεις Πατάκη, και στη Λουίζα Παπαλοΐζου για το έργο της «Το βουνί», εκδόσεις Το Ροδακιό.

    -Το Κρατικό Βραβείο Διηγήματος – Νουβέλας απονέμεται κατά πλειοψηφία εξ ημισείας στον Θανάση Χατζόπουλο για το έργο του «Ιστορικός ενεστώς», εκδόσεις Πόλις, και στον Χρήστο Χρηστίδη για το έργο του «Γυμνός», εκδόσεις Εντευκτηρίου.

    – Το Κρατικό Βραβείο Ποίησης απονέμεται κατά πλειοψηφία στον Διονύση Καψάλη για το έργο του «Σημειώσεις για τη μουσική του κόσμου», εκδόσεις Άγρα.

    – Το Κρατικό Βραβείο Δοκιμίου – Κριτικής απονέμεται κατά πλειοψηφία στη Χριστίνα Κουλούρη για το έργο της «Φουστανέλες και χλαμύδες. Ιστορική μνήμη και εθνική ταυτότητα 1821-1930», εκδόσεις Αλεξάνδρεια.

    – Το Κρατικό Βραβείο Μαρτυρίας – Bιογραφίας – Χρονικού – Ταξιδιωτικής Λογοτεχνίας απονέμεται κατά πλειοψηφία στους Στράτο Ν. Δορδανά και Βάιο Καλογρηά για το έργο τους «Οι ζωές των άλλων, Η Στάζι και οι Ελληνες πολιτικοί πρόσφυγες στην Ανατολική Γερμανία (1949-1989)» ,εκδόσεις Επίκεντρο.

    – Το Κρατικό Βραβείο Πρωτοεμφανιζόμενου Συγγραφέα, κατά πλειοψηφία εξ ημισείας στον Σπύρο Γούλα για το έργο του «Τα περσινά τους βάζουν για καλά», εκδόσεις Πόλις, και στον Φοίβο Οικονομίδη για το έργο του «Βορράς», εκδόσεις Βιβλιοπωλείον της Εστίας.

    – Το Ειδικό Κρατικό Βραβείο για βιβλίο που προάγει σημαντικά τον διάλογο πάνω σε ευαίσθητα κοινωνικά ζητήματα, απονέμεται κατά πλειοψηφία εξ ημισείας στον Παναγιώτη Χατζημωυσιάδη για το έργο του «Έξοδα νοσηλείας», εκδόσεις Ενύπνιο, και στον Δημήτρη Χριστόπουλο για το έργο του «Τζίντιλι», εκδόσεις Το Ροδακιό.

    Την Επιτροπή για τα βραβεία αποτέλεσαν οι: Άλκηστις Σοφού, αναπληρώτρια καθηγήτρια Νεοελληνικού Ινστιτούτου στο Τμήμα Κλασικών Σπουδών του Πανεπιστημίου της Σορβόννης, Μέλος ΔΕΠ, πρόεδρος. Σοφία Ντενίση, καθηγήτρια Ιστορίας και Κριτικής της Λογοτεχνίας στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών, μέλος ΔΕΠ, αντιπρόεδρος. Ελένη Παπαργυρίου, επίκουρη καθηγήτρια Νεοελληνικής Φιλολογίας στο Πανεπιστήμιο Πατρών, μέλος ΔΕΠ (συμμετοχή έως τον Δεκέμβριο 2021). Δημήτρης Νόλλας, συγγραφέας. Ηλίας Καφάογλου, συγγραφέας. Δημήτρης Αθηνάκης, συγγραφέας. Νίκος Βατόπουλος, κριτικός. Κωνσταντίνος Καραβίδας, διδάσκων στο Τμήμα Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, κριτικός. Ευτυχία Παναγιώτου, κριτικός. Όλα τα βραβεία αφορούν εκδόσεις του 2020.

    Κρατικά Βραβεία Λογοτεχνικής Μετάφρασης 2021

    – Το Κρατικό Βραβείο Μετάφρασης Έργου Ξένης Λογοτεχνίας στην Ελληνική Γλώσσα 2021, απονέμεται ομόφωνα στον Ευριπίδη Γαραντούδη, για τη μετάφραση του έργου του Σάντρο Πέννα, «Τα ποιήματα», εκδόσεις Gutenberg, Αθήνα.

    – Το Κρατικό Βραβείο Απόδοσης Έργου Της Αρχαίας Ελληνικής Γραμματείας στα Νέα Ελληνικά 2021 απονέμεται ομόφωνα στον Θανάση Βαλτινό, για τη μετάφραση του έργου του Ευριπίδη «Τρωάδες. Μήδεια», εκδόσεις Βιβλιοπωλείον της Εστίας, Αθήνα.

    – Το Κρατικό Βραβείο Μετάφρασης Έργου Ελληνικής Γλώσσας σε Ξένη Γλώσσα 2021 απονέμεται ομόφωνα στον Νικόλα Κροτσέτι (Nicola Crocetti) για τη μετάφραση του έργου του Νίκου Καζαντζάκη «Odissea», εκδόσεις Crocetti editore, Μιλάνο.

    Την Επιτροπή Βράβευσης αποτέλεσαν οι: Παύλος Καλλιγάς, καθηγητής στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών με γνωστικό αντικείμενο την Αρχαία Φιλοσοφία, διευθυντής του Ευρωπαϊκού Πολιτιστικού Κέντρου Δελφών, πρόεδρος. Ιωάννης Δημ. Τσόλκας, καθηγητής Ιστορίας της Ιταλικής Λογοτεχνίας και Ευρωπαϊκού Πολιτισμού στο Τμήμα Ιταλικής Γλώσσας και Φιλολογίας στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, αντιπρόεδρος. Δημήτρης Φίλιας, καθηγητής Λογοτεχνικής Μετάφρασης του Τμήματος Ξένων Γλωσσών, Μετάφρασης και Διερμηνείας του Ιονίου Πανεπιστημίου στην Κέρκυρα, μέλος. Μόσχος Μορφακίδης-Φυλακτός, καθηγητής Ελληνικής Φιλολογίας στο Πανεπιστήμιο της Γρανάδα, διευθυντής του Κέντρου Βυζαντινών, Νεοελληνικών και Κυπριακών Σπουδών, Νεοελληνιστής, μέλος. Βασίλης Σαμπατακάκης, πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Νεοελληνικών Σπουδών, διευθυντής Τμήματος Νεοελληνικών Σπουδών στο Πανεπιστήμιο Lund (Σουηδία), Κώστας Καλφόπουλος, κριτικός-συγγραφέας. Κωνσταντίνος Μπούρας, κριτικός-συγγραφέας. Ρίτα Κολαΐτη, μεταφράστρια. Ευρυβιάδης Σοφός, μεταφραστής.

    Κρατικά Βραβεία Παιδικού Βιβλίου 2021

    Βραβείο Παιδικού Λογοτεχνικού Βιβλίου στον Μιχάλη Μακρόπουλο, εικονογράφηση Κατερίνα Χαδουλού: «Η μαλαματένια βελανιδιά», εκδόσεις Καλειδοσκόπιο

    Βραβείο Εφηβικού-Νεανικού Λογοτεχνικού Βιβλίου στην Ελένη Πριοβόλου: «Φως σε μαύρο ουρανό», εκδόσεις Καστανιώτη.

    Βραβείο Εικονογραφημένου Παιδικού Βιβλίου στην Ίριδα Σαμαρτζή, εικονογράφηση της ίδιας, «Τάτα;;», εκδόσεις Ίκαρος

    Βραβείο Βιβλίου Γνώσεων για Παιδιά στην Στέλλα Κάσδαγλη, εικονογράφηση Φωτεινή Τίκκου: «30 γυναίκες που άλλαξαν τον κόσμο και πώς μπορείς να τον αλλάξεις κι εσύ», εκδόσεις Πατάκη.

    Η Επιτροπή για τα Κρατικά Βραβεία Παιδικού Βιβλίου έχει ως εξής: Μένη Κανατσούλη, καθηγήτρια του Τμήματος Επιστημών Προσχολικής Αγωγής και Εκπαίδευσης του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, πρόεδρος. Τασούλα Τσιλιμένη, καθηγήτρια του Παιδαγωγικού Τμήματος Προσχολικής Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, Συγγραφέας , αντιπρόεδρος. Αναστασία Οικονομίδου, αναπληρώτρια καθηγήτρια του Τμήματος Επιστημών της Εκπαίδευσης στην Προσχολική Ηλικία του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης. Γιάννης Σ. Παπαδάτος, αναπληρωτής καθηγητής του Τμήματος Επιστημών της Προσχολικής Αγωγής και του Εκπαιδευτικού Σχεδιασμού του Πανεπιστημίου Αιγαίου, κριτικός. Δημήτρης Πολίτης, αναπληρωτής καθηγητής του Τμήματος Επιστημών της Εκπαίδευσης και της Αγωγής στην Προσχολική Ηλικία του Πανεπιστημίου Πατρών. Ζωή Κοσκινίδου, κριτικός. Τέτη Σώλου, εικονογράφο . Λήδα Βαρβαρούση, εικονογράφος. Αγγελική Δαρλάση, συγγραφέας.

    Διαβάστε επίσης:

    Το μυστικό όπλο της Ρωσίας που γύρισε εναντίον της



    ΣΧΟΛΙΑ