• Πολιτισμός

    Στο Βατικανό σήμερα το πρωί η Λίνα Μενδώνη – Δεκτή από τον Πάπα

    Ο Πάπας Φραγκίσκος με την υπουργό Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη και το ελληνικό δώρο, το «Προσφυγάκι»

    Ο Πάπας Φραγκίσκος με την υπουργό Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη και το ελληνικό δώρο, το «Προσφυγάκι»


    Κομίζοντας ως δώρο ένα αντίγραφο του γνωστού έργου  το «Προσφυγάκι» από τη Μικρά Ασία, η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη έγινε δεκτή σήμερα το πρωί από τον πάπα Φραγκίσκο στο Βατικανό.

    Η συνάντηση, διάρκειας  σαράντα πέντε λεπτών πραγματοποιήθηκε σε ιδιαίτερα θερμό κλίμα έπειτα από πρόσκληση του Ποντίφικα, σε συνέχεια της δωρεάς των τριών θραυσμάτων του Παρθενώνα από τα μουσεία του Βατικανού, τα οποία επανενώθηκαν στο Μουσείο της Ακρόπολης την περασμένη Παρασκευή.

    Η υπουργός επέδωσε στον Πάπα επιστολή του Πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, με την οποία τον ευχαριστεί για την σημαντική του απόφαση, να δωριθούν στον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο, τα τρία θραύσματα του Παρθενώνα.

    Η ίδια μάλιστα αναφέρθηκε ιδιαίτερα στην ξεχωριστή σημασία, που έχει η γενναιόδωρη κίνηση του Πάπα, για όλο τον ελληνικό λαό, καθώς και για το διαρκές αίτημα της Ελλάδας για την οριστική επανένωση των Γλυπτών του Παρθενώνα στην Ελλάδα και στο Μουσείο της Ακρόπολης.

    Ο Πάπας Φραγκίσκος και η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη
    Ο Πάπας Φραγκίσκος και η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη

    Το Προσφυγάκι

    Ο Ποντίφικας τόνισε τον ιδιαίτερο σεβασμό που τρέφει για την Ελλάδα, ως λίκνο του Δυτικού Πολιτισμού ενώ στη συνάντηση επισημάνθηκε η εξαιρετική, φιλάδελφη και ειλικρινής σχέση μεταξύ του Πάπα Φραγκίσκου και του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου.

    Ο Πάπας Φραγκίσκος, επίσης, από την πλευρά του, έκανε ιδιαίτερη αναφορά στον πόλεμο της Ουκρανίας και στη σημασία που έχουν οι προσπάθειες που βρίσκονται σε εξέλιξη, αποσκοπώντας στην αποκατάσταση της ειρήνης.

    Η Λίνα Μενδώνη δώρισε στον Πάπα το «Προσφυγάκι» αντίγραφο μαρμάρινου αγάλματος του 1ου αιώνα π.Χ.,  κατασκευασμένο από τον ΟΔΑΠ, ειδικά για τον Πάπα. Μια επιλογή που έγινε, λόγω της ιδιαίτερης αγάπης, που τρέφει ο πάπας Φραγκίσκο για τα παιδιά και της ευαισθησίας του για το προσφυγικό ζήτημα.

    Το πρωτότυπο άγαλμα αποκαλύφθηκε τον Αύγουστο του 1922 στο Γεροντικό της Νύσσας – κοντά στην Σμύρνη-  από τον σπουδαίο αρχαιολόγο Κωνσταντίνο Κουρουνιώτη επικεφαλής των ανασκαφών στην περιοχή από το Τμήμα Αρχαιοτήτων της Ελληνικής Διοίκησης Σμύρνης.

    Ήταν ένα από τα ελάχιστα ευρήματα των ελληνικών ανασκαφών που είχε την τύχη να φυγαδευθεί στην Αθήνα από τον ίδιο τον Κουρουνιώτη κατά τις πρώτες μέρες της καταστροφής της Σμύρνης, ενώ η πλειονότητα των υπολοίπων παρέμεινε στη Μ. Ασία, με την τύχη τους να αγνοείται…

    Διαβάστε επίσης:

    Στα μαύρα και τα ελβετικά μουσεία από την εξαγορά της Credit Suisse

    Επανένωση θραυσμάτων από το Βατικανό στο Μουσείο Ακρόπολης – Συγκινητική τελετή

     



    ΣΧΟΛΙΑ