• Πολιτισμός

    Sotheby’s: Η «χρυσή μούσα» Femme à la montre του Πικάσο πωλήθηκε έναντι 139,4 εκατ. δολαρίων

    • NewsRoom

    La Femme à la montre de Pablo Picasso. BENJAMIN KELLERMAN / REUTERS


    Ο πίνακας του Πάμπλο Πικάσο, ελαιογραφία σε καμβά, υπό τον τίτλο Femme à la montre («Γυναίκα με ρολόι»), που είχε φιλοτεχνήσει τον Αύγουστο του 1932, πωλήθηκε χθες, Τετάρτη, σε δημοπρασία του οίκου Sotheby’s στη Νέα Υόρκη έναντι τιμήματος 139,4 εκατομμυρίων δολαρίων. Με άλλα λόγια για το δεύτερο υψηλότερο ποσό που έχει καταβληθεί ποτέ για πίνακα του δημιουργού, που πέθανε πριν από πενήντα χρόνια.

    Η ελαιογραφία (130 x 97 εκατ.) είχε θέμα στην πραγματικότητα μία από τις μούσες κι ερωμένες του εμβληματικού ισπανού καλλιτέχνη, τη γαλλίδα ζωγράφο Μαρί-Τερέζ Βαλτέρ.

    Η αξία του πίνακα εκτιμήθηκε πως ξεπερνούσε τα 120 εκατ. δολάρια, σημείωσε ο οίκος Sotheby’s.

    Ανήκε στη βαθύπλουτη νεοϋορκέζα συλλέκτρια Έμιλι Φίσερ Λάνταου, η οποία απεβίωσε νωρίτερα φέτος στα 102 της χρόνια. Η συλλογή έργων τέχνης που είχε στην κατοχή της συμπεριλαμβάνει έργα υπογεγραμμένα κι από άλλα «ιερά τέρατα» (Τζονς, Κούνινγκ, Ρόθκο, Γουόρχολ…) κι εκποιείται σε δημοπρασία που μοιράστηκε σε δυο χωριστές ειδικές βραδιές, χθες Τετάρτη και απόψε, στην έδρα του οίκου στη Νέα Υόρκη.

    Ο πίνακας ήταν κρεμασμένος στο σαλόνι της εκλιπούσας στο διαμέρισμά της στο Μανχάταν, διευκρίνισε ο οίκος, ο οποίος προβλέπει η αξία των πωλήσεων της συλλογής Λαντάου να ξεπεράσει συνολικά τα 400 εκατομμύρια δολάρια.

    Το υψηλότερο ποσό που έχει καταβληθεί ποτέ για πίνακα του Πάμπλο Πικάσο –και την εποχή για πίνακα ζωγραφικής γενικά– ήταν τα 179,4 εκατομμύρια δολάρια που δόθηκαν για τον πίνακα Les femmes d’Alger — Version O («Γυναίκες του Αλγερίου — εκδοχή Ο»), τον οποίο είχε φιλοτεχνήσει το 1955.

    Πάμπλο Πικάσο Les femmes d’Alger (έκδοση ‘O’), 1955

    Τουλάχιστον έξι πίνακες του καλλιτέχνη έχουν αλλάξει χέρια για πάνω από 100 εκατ. δολάρια.

    Οι «Γυναίκες του Αλγερίου» πουλήθηκαν το 2015 έναντι του υψηλότερου τιμήματος που είχε δοθεί ποτέ για έργο τέχνης μέχρι τότε.

    Το ρεκόρ εκείνο όμως συνέτριψε το ποσό των 450 εκατ. δολαρίων που καταβλήθηκε το 2017 για την ελαιογραφία Salvator Mundi, έργο αποδιδόμενο στον Λεονάρντο ντα Βίντσι.

    Salvator Mundi (Leonardo)

    Απτόητη παρά τους πολέμους στην Ουκρανία και στη Μέση Ανατολή, αλώβητη από την κρίση του πληθωρισμού και του κόστους ζωής, η διεθνής αγορά τέχνης συνεχίζει να χαίρει άκρας υγείας.

    Η φθινοπωρινή περίοδος δημοπρασιών που οργανώνονται από τους γνωστότερους οίκους της Νέας Υόρκης άρχισε προχθές Τρίτη και μόνο μέσα στην τρέχουσα εβδομάδα αναμένονται πωλήσεις δισεκατομμυρίων δολαρίων, καθώς εκποιούνται, μεταξύ άλλων, κι άλλα έργα Πικάσο.

    Διαβάστε επίσης

    Η συλλέκτρια που αντικατέστησε τα διαμάντια με πίνακες – Ανταγωνισμός για τη δημοπρασία 500 εκατ. δολαρίων

    Πριν τέσσερα χρόνια έκλεψαν μία… τουαλέτα. Τώρα δεν τους ξεπλένει τίποτα!

    M&J Apartment: Ένα διαμέρισμα για τρεις (και μία γάτα)

    Ο «τελευταίος» πίνακας βυζαντινής τεχνοτροπίας στη Δύση – Από την κουζίνα ενός σπιτιού στα σαλόνια του Λούβρου



    ΣΧΟΛΙΑ