• Πολιτισμός

    Σωκράτης Σωκράτους στην Breeder: Επιστροφή στις ρίζες του

    Σωκράτης Σωκράτους στην Breeder: Επιστροφή στις ρίζες του

    Σωκράτης Σωκράτους


    Ο Σωκράτης Σωκράτους δημιουργεί το προσωπικό του ημερολόγιο. Και η Breeder κρατάει σημειώσεις.
    H Breeder βέβαια επινοεί διαρκώς νέους τρόπους αισθητικής, καλλιτεχνικής εξέλιξης. Και αυτή τη φορά η σύζευξη με τον γνωστό καλλιτέχνη δεν μπορεί παρά να προκαλεί ενδιαφέρον.

    Ειδικά επειδή η παρουσίαση πραγματοποιείται στο Studyroom. Πρόκειται για έναν ειδικά διαμορφωμένο χώρο μέσα στο κτίριο της γκαλερί The Breeder, αφιερωμένο στο σκοπό που προδίδει αγγλιστί το όνομά του. Ένα work in progress που ο καλλιτέχνης μοιράζεται με το κοινό. Μια προσωπική αίθουσα μελέτης, που ο θεατής μπορεί να παρακολουθήσει με ηδονοβλεπτική απόλαυση. Η επεξεργασία του έργου τέχνης παρουσιάζεται στο κοινό ως καθεαυτό έκθεμα. Ο καλλιτέχνης δεν εργάζεται κεκλεισμένων των θηρών. Η διανοητική του διεργασία και ο καλλιτεχνικός του μόχθος αποτελούν μέρος της συλλογικής παρουσίασης.

    Ιδιότυπη αναδρομή

    Το The Breeder Studyroom φιλοξενεί αυτή τη φορά τον γνωστό καλλιτέχνη Σωκράτη Σωκράτους. Συνθέτει μία ιδιότυπη εγκατάσταση εν είδη αναδρομής στις κορυφογραμμές της ποικιλόμορφης καριέρας του.

    Ιστορικά έργα, φωτογραφικό υλικό, αντικείμενα, δημοσιεύσεις, έγγραφα από το προσωπικό του αρχείο συνθέτουν το ψηφιδωτό της ύπαρξής του.

    Δημιουργεί ουσιαστικά μια εικαστική διάλεξη ενεργοποιώντας εκφραστικά μέσα όπως εγκαταστάσεις, περφόρμανς και γλυπτική συνδυάζονται με μεθόδους κοινωνιολογικής έρευνας, επιτόπια εργασία και αρχειακή ταξινόμηση.

    Έτσι διατρέχει θέματα όπως το συλλογικό τραύμα, την απώλεια, τον εκτοπισμός και την καταστροφή σε μεγάλη κλίμακα. Επίσης, εκθέτει τα δύσκολα θέματα που αγγίζουν την Κύπρο, από όπου κατάγεται: Τη βίαιη διχοτόμηση, την εσωτερική μετανάστευση. Προβληματίζεται για την κρίση στη Μέση Ανατολή και τις πολιτικές αναταραχές στις διάφορες πρωτεύουσες του δυτικού κόσμου.

    Socratis Socratous, Blue Beret Camp, 2011, c-print, 30 x 22cm

    Πολιτικά ευαίσθητος

    Το έργο του Σωκράτη Σωκράτους παραμένει βαθιά πολιτικό και πολυεπίπεδο, αισθητικά ευαίσθητο και καίριο.

    Στην εγκατάσταση που θα παρουσιάσει στο The Breeder Studyroom, ο Σωκράτους εμφανίζεται πιο εξωστρεφής. Για πρώτη φορά μοιράζεται προσωπικό αρχειακό υλικό που αποτυπώνει αδημοσίευτες στιγμές της πορείας του, της έρευνας και της προετοιμασίας γύρω από την παραγωγή των μεγάλων έργων του.

    Όπως την εγκατάσταση Rumors, με την οποία εκπροσώπησε την Κύπρο στην 53η Μπιενάλε της Βενετίας το 2009 προσπαθώντας να συλλάβει την έννοια του ξένου. Ή και το έργο Blue Beret Camp (2011), μια σειρά φωτογραφιών από το κατεχόμενο τμήμα της Κύπρου που κατέγραψε την καθημερινότητα των στρατιωτών.

    Περιλαμβάνει επίσης υλικό από το έργο του A Cave in Dhariya (2012), που προέκυψε ύστερα από τη δίμηνη παραμονή του στην Παλαιστίνη και υλικό από το φορτισμένο κοινωνικοπολιτικό κλίμα στην Αθήνα μετά το ξέσπασμα της οικονομικής κρίσης το 2007.

    Υπάρχουν αναφορές στη σειρά Stolen Garden (2014) όπου εξερευνά την ιδέα του κήπου ως μεταίχμιο ανάμεσα στο ιδιωτικό και το δημόσιο. Υπάρχουν επίσης άγνωστες πτυχές από τα έργα Newspaper show (2012), Auction Lots (2017) και το Salvage/FOVOS Handbook (2019-2013).

    Πληροφορίες

    THE BREEDER STUDYROOM

    Socratis Socratous

    See it with your own ears

    Ιάσονος 45

    Αθήνα
    10436

    Διάρκεια έκθεσης: 14  Μαρτίου – 13 Απριλίου 2024
    [email protected]

    tel: +30 210 3317527



    ΣΧΟΛΙΑ