• Πολιτισμός

    Σε κοντέινερ μεταφέρονται τα αρχαία του Μουσείου Καρδίτσας  

    Το Αρχαιολογικό Μουσείο Καρδίτσας πριν την καταστροφή


    Μέσα σε παχύ στρώμα λάσπης, ύψους 15 εκατοστών βρίσκονται αυτή τη στιγμή όλα τα κιβώτια με τα αρχαία, που φυλάσσονταν στην αποθήκη του Αρχαιολογικού Μουσείου Καρδίτσας.

    Μεγάλος αριθμός κιβωτίων εξάλλου παρασύρθηκαν από το νερό με αποτέλεσμα να διασκορπιστεί το περιεχόμενό τους σε ολόκληρη την έκταση της αποθήκης.  Αυτή είναι, μεταξύ άλλων, η πρώτη εικόνα, που αντίκρισαν οι αρχαιολόγοι της αρμόδιας Εφορείας Αρχαιοτήτων, που έκαναν την πρώτη αυτοψία στο μουσείο μετά από την καταστροφική πλημμύρα της 19ης Σεπτεμβρίου, η οποία έπληξε όλη την πόλη της Καρδίτσας. Άλλωστε, ολόκληρος ο υπόγειος χώρος του μουσείου γέμισε με νερά και λάσπη σε ύψος τουλάχιστον 2 μέτρων.

    Το Αρχαιολογικό Μουσείο Καρδίτσας έχει στο υπόγειό του, έκτασης περίπου 500 τ.μ. τις αποθήκες αλλά και  τον  μηχανολογικό του εξοπλισμό. Διαθέτει επίσης υπόγειες αντλίες σε τρία σημεία, οι οποίες όμως δεν δούλεψαν, καθώς είχε διακοπεί το ηλεκτρικό ρεύμα τρεις ώρες πριν την πλημμύρα. Η ηλεκτρογεννήτρια του μουσείου εξάλλου, δεν μπόρεσε να ανταπεξέλθει στη σφοδρότητα του φαινομένου. Ρεύμα δεν υπάρχει ούτε και σήμερα, αν και λειτουργούν πλέον οι γεννήτριες.

    Μαζί με τα αρχαία πάντως, έχουν βυθιστεί μέσα στη λάσπη έπιπλα, κιβώτια, εργαλεία και μηχανήματα, που παρασύρθηκαν από το νερό καθιστώντας δύσκολη και χρονοβόρα την προσέγγιση στο χώρο. Επίσης όλος ο μηχανολογικός εξοπλισμός του μουσείου _υπάρχουν μάλιστα φόβοι, ότι μπορεί να έχει καταστραφεί ολοσχερώς_, καθώς και ολόκληρος ο εξοπλισμός και τα μηχανήματα του ανελκυστήρα.

    Ήδη ωστόσο έχει δοθεί εντολή από το ΥΠΠΟ για την αγορά κοντέινερς, ώστε να αδειάσει ο υπόγειος χώρος του Μουσείου και να μπορέσουν να αρχίσουν άμεσα οι εργασίες. Το μουσείο θα επισκεφθεί την Παρασκευή η υπουργός Πολιτισμού.

    Κιβώτια με αρχαία μέσα στη λάσπη στο Αρχαιολογικό μουσείο Καρδίτσας

     

    Ακολουθήστε το mononews.gr στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση

     

     

     



    ΣΧΟΛΙΑ