Πολιτισμός

Κοινή χρήση των Γλυπτών του Παρθενώνα προτείνει ο διευθυντής του Βρετανικού Μουσείου

Τα Γλυπτά του Παρθενώνα στο Βρετανικό Μουσείο

Τα Γλυπτά του Παρθενώνα στο Βρετανικό Μουσείο


Κοινή χρήση των Γλυπτών του Παρθενώνα μεταξύ Αθήνας και Λονδίνου προτείνει ο διευθυντής του Βρετανικού Μουσείου Τζορτζ Όσμπορν. Μία καινοφανή και έξω από κάθε λογική, ιδέα, την οποία ανέπτυξε χθες σε συνέντευξή του στον ραδιοφωνικό σταθμό LBC.

Συγκεκριμένα  ο  Όσμπορν  είπε,  ότι «πρέπει να γίνει μια συμφωνία όπου θα μπορούμε να πούμε και τις δύο ιστορίες, στην Αθήνα και στο Λονδίνο, εφ΄όσον και οι δύο πλευρές προσεγγίσουμε το θέμα, χωρίς πολλές προϋποθέσεις, χωρίς κόκκινες γραμμές». Πρόσθεσε μάλιστα ότι «Οι λογικοί (!) άνθρωποι θα μπορούσαν να κανονίσουν κάτι, που να αξιοποιεί στο έπακρο τα Μάρμαρα του Παρθενώνα. Αν  όμως οποιαδήποτε πλευρά πει, ότι δεν υπάρχει καμία προσφορά, τότε δεν θα υπάρξει συμφωνία».

Στην ερώτηση μάλιστα του δημοσιογράφου  Άντριου  Μαρ, εάν μερικά από τα μάρμαρα θα μπορούσαν να μεταφερθούν στην Ελλάδα τουλάχιστον για λίγο και μετά να επιστρέψουν στο Λονδίνο, ο Όσμπορν είχε μία ακόμη «έκπληξη»:  «Αυτό το είδος της διευθέτησης μπορεί να είναι κατάλληλο»!  Κρατώντας πάντως την επιφύλαξη, ότι δεν μπορεί να μιλήσει για όλους τους διαχειριστές του Βρετανικού Μουσείου».

Οι δηλώσεις συνιστούν μία τεράστια αναδίπλωση του Βρετανικού Μουσείου υπό το βάρος της επιτακτικής πρόσκλησης που έχε λάβει από την ΟΥΝΕΣΚΟ για διάλογο με την Ελλάδα στο αίτημα για την επιστροφή των Γλυπτών. Αφού ματαίως κατά την τελευταία σύνοδο η βρετανική αντιπροσωπεία προσπάθησε να αναιρέσει την απόφαση της ΟΥΝΕΣΚΟ, περνά τώρα σε «προτάσεις», προκειμένου να θεωρηθεί ότι η Ελλάδα είναι εκείνη που αρνείται μια «συμβιβαστική», όπως την θεωρεί εκείνη, λύση.Τουλάχιστον ξέρει κανείς τι να περιμένει από την βρετανική πλευρά, από την επίσημη συνάντηση με το ελληνικό υπουργείο Πολιτισμού, η οποία όμως ακόμη δεν  έχει ορισθεί.

Η επανένωση των Γλυπτών του Παρθενώνα στο Μουσείο Ακρόπολης αποτελεί όμως σταθερό και αμετακίνητο αίτημα της ελληνικής  κυβέρνησης, όπως έχει τονίσει επανειλημμένως και ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. Αυτό το οποίο είχε διατυπώσει ο ίδιος και στον πρωθυπουργό του Ηνωμένου Βασιλείου, Μπόρις Τζόνσον κατά την περυσινή επίσκεψή του στο Λονδίνο.

Πέραν όλων των άλλων όμως, ανιστόρητων, που διατυπώνονται τις τελευταίες ημέρες, ότι δηλαδή ο Έλγιν «μάζεψε» τα Γλυπτά από τα χαλάσματα κι όχι ότι τα πριόνισε και τα έκοψε, πρόκειται και για μία φαιδρή πρόταση. Μπορεί να φανταστεί κανείς τα Γλυπτά του Παρθενώνα να πηγαίνουν και να έρχονται κάθε λίγο, διασχίζοντας ουρανούς και θάλασσες; Ίσως έχε ξεχάσει ο επικεφαλής του Βρετανικού Μουσείου τι έπαθε ο Έλγιν, όταν το πλοίο στο οποίο τα είχε φορτώσεις κλέβοντάς τα από την Ακρόπολη, βυθίστηκε στα Κύθηρα.

Απεικόνιση της καταστροφής των Γλυπτών από αυτόπτη μάρτυρα
Απεικόνιση της καταστροφής των Γλυπτών από αυτόπτη μάρτυραΣΧΟΛΙΑ