• Πολιτισμός

    Πόσα εκατομμύρια κοστίζει αυτή η καρέκλα;

    Καρέκλα εκατομμυρίων από την Κίνα

    Καρέκλα εκατομμυρίων από την Κίνα


    Κάθεστε καλά; Αν όχι, πάρτε θέση. Γιατί αυτή η αναδιπλούμενη καρέκλα από την Κίνα πωλήθηκε για το  εκπληκτικό ποσό των 16 εκατομμυρίων δολαρίων!

    Η δημοπρασία έγινε από τον οίκο Sotheby’s του Χονγκ Κονγκ το περασμένο Σαββατοκύριακο με την τιμή της καρέκλας να εκτοξεύεται στα ύψη, συγκεκριμένα δέκα φορές περισσότερο από την χαμηλότερη εκτίμηση προπώλησης, που ήταν 1,2 εκατομμύρια δολάρια.

    Η πτυσσόμενη πολυθρόνα από την ύστερη δυναστεία Μινγκ (1368-1644) συγκέντρωσε περισσότερες από 60 προσφορές μέσα σε 15 λεπτά και τελικά κατακυρώθηκε σε έναν  αγνώστου ταυτότητας ιδιώτη συλλέκτη από την Ασία. Κέρδισε έτσι τον τίτλο της τρίτης  υψηλότερης τιμής, που έφθασε ποτέ για μια καρέκλα σε δημοπρασία.

    Υπερβολικά σπάνιες λόγω της ευθραυστότητάς τους οι πτυσσόμενες πολυθρόνες αυτού του τύπου συγκαταλέγονται σήμερα, μεταξύ των πιο πολύτιμων επίπλων της εποχής των Μινγκ.

    Κατασκευάζονταν από κινέζους ξυλουργούς τον 12ο αιώνα και συχνά προορίζονταν για επίσκεψη αξιωματούχων και άλλων υψηλών προσώπων. Η συγκεκριμένη που βγήκε στη δημοπρασία διαθέτει ένα περιστρεφόμενο υποπόδιο, βραχίονες σε σχήμα καμπυλωτού «S» από μπαμπού και πολυάριθμα σιδερένια στολίδια.

    «Αν δεν έκανα τη δημοπρασία, μπορεί να χρειαζόταν να καθίσω από την ταραχή μου, καθώς ήρθε η τελική τιμή!», δήλωσε μάλιστα έκπληκτος ο Henry Howard-Sneyd, πρόεδρος των ασιατικών τεχνών του Sotheby’s. «Το να παρακολουθείς τις προσφορές που  πετάγονται και να ρίχνεις το σφυρί γι΄αυτήν την εξαιρετικά σπάνια πτυσσόμενη πολυθρόνα ήταν ένα αποκορύφωμα καριέρας», πρόσθεσε ο ίδιος,  χαρακτηρίζοντας την πώληση «ένα εκπληκτικό, αλλά επάξιο αποτέλεσμα».

     Η καρέκλα προερχόταν από τη συλλογή του επιχειρηματία από το Χονγκ Κονγκ Τζόζεφ Χότουνγκ, η οποία βρήκε σε δημοπρασία μετά το θάνατό του.

    Διαβάστε επίσης:

    Μουσείο Μπενάκη: Η θεατή και αθέατη ιστορία της Ελευσίνας

    Στο ελληνικό κράτος η συλλογή Στερν αναφέρει δημοσίευμα των New York Times



    ΣΧΟΛΙΑ