• Πολιτισμός

    Πληροφοριακό κέντρο στο Τατόι για την ενημέρωση των επισκεπτών – Συνεχίζονται οι εργασίες

    Η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη


    Πληροφοριακό κέντρο πρόκειται να λειτουργήσει στην είσοδο του κτήματος Τατοΐου, για την ενημέρωση των επισκεπτών σχετικά με την ιστορία του, αλλά και την πορεία των εργασιών αποκατάστασης και ανάδειξης των κτισμάτων.

    Το πληροφοριακό κέντρο θα εγκατασταθεί στην Οικία Δασοφύλακα, που βρίσκεται ακριβώς σ΄αυτό το σημείο, ύστερα από την αποκατάστασή της και θα περιλαμβάνει αρχιτεκτονικά σχέδια, πλούσιο πληροφοριακό υλικό και έξυπνες εφαρμογές.

    Πρόκειται για μία μόνον από τη σειρά ενεργειών του υπουργείου Πολιτισμού, που άρχισαν ή πρόκειται να αρχίσουν σύντομα, για την διαμόρφωση και αξιοποίηση του κτήματος και των κτισμάτων του, ώστε να παραδοθούν στο κοινό.

    Από την τηλεδιάσκεψη μάλιστα, που έγινε την περασμένη Παρασκευή, υπό την υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού, κυρία Λίνα Μενδώνη, με τη συμμετοχή του γενικού γραμματέα Πολιτισμού, κ. Γιώργου Διδασκάλου και υπηρεσιακών παραγόντων του υπουργείου, έγιναν ακόμη γνωστά τα εξής:

    Αρχίζουν, αυτή την εβδομάδα, οι εργασίες της δημιουργίας των υποδομών για την εγκατάσταση των tolls, χορηγίας του κ. Αθανασίου Μαρτίνου, τα οποία πρόκειται να παραδοθούν στο πρώτο δεκαπενθήμερο του Απριλίου. Σε αυτά, προβλέπεται να εγκατασταθούν τα εργαστήρια συντήρησης και να μεταφερθούν τα αντικείμενα και τα κιβώτια, που δεν έχουν ανοιχθεί ποτέ ως τώρα, από τα κτήρια των Μαγειρείων και των Στάβλων, ώστε να προχωρήσει άμεσα η καταγραφή και η συντήρησή τους.

    Ήδη έχει αρχίσει από την Διεύθυνση Συντήρησης Αρχαίων και Νεωτέρων Μνημείων του ΥΠΠΟΑ η απομάκρυνση μεγάλου όγκου αντικειμένων από τα Μαγειρεία, μια εργασία, όμως, η οποία τελεί σε προσωρινή αναστολή, καθώς τηρούνται αυστηρά τα μέτρα προστασίας των εργαζομένων.

    Η μετακίνηση των υπόλοιπων κιβωτίων θα ολοκληρωθεί με εντατικούς ρυθμούς, μόλις αυτό καταστεί δυνατό. Στα τέλη Μαΐου με αρχές Ιουνίου, εξάλλου, πρόκειται να ολοκληρωθεί η Μελέτη Σκοπιμότητας και Βιωσιμότητας, που εκπονείται με χορηγία του Ιδρύματος Αθανασίου Λασκαρίδη.

    Όσο για την μικρή απόκλιση από το αρχικό χρονοδιάγραμμα, είναι κατανοητή, λόγω των συνθηκών.

    Κανονικά προχωρούν, στο μεταξύ, οι οριστικές μελέτες και οι μελέτες εφαρμογής για το κτήριο του Ανακτόρου -η ανάθεση έχει γίνει από την Διεύθυνση Προστασίας Νεώτερης Αρχιτεκτονικής Κληρονομιάς του ΥΠΠΟΑ- με ορίζοντα ολοκλήρωσής τους τον Μάιο 2021.

    Παράλληλα, αρχίζουν και οι εργασίες συντήρησης του χάρτινου υλικού από το αρχείο του Τατοΐου, η τακτοποίηση και η ψηφιοποίησή του. Εργασίες, που είναι απολύτως απαραίτητες, καθώς σε πολλές περιπτώσεις προσφέρουν τα αναγκαία ιστορικά τεκμήρια για την εκπόνηση των μελετών αποκατάστασης των κτηρίων.



    ΣΧΟΛΙΑ