• Πολιτισμός

    Πέθανε ο τραγουδιστής Νίκος Σπυρόπουλος του θρυλικού συγκροτήματος «Σπυριδούλα»


    Την τελευταία του πνοή άφησε σε ηλικία 63 ετών ο τραγουδιστής Νίκος Σπυρόπουλος, ο οποίος έγινε ιδιαίτερα γνωστός μέσα από το συγκρότημα «Σπυριδούλα», το οποίο ίδρυσε μαζί με τον αδελφό τους Βασίλη, με το οποίο αργότερα συνεργάστηκε ο Παύλος Σιδηρόπουλος.

    Την είδηση του θανάτου του, έκανε γνωστή μέσω Facebook, ο Δημήτρης Πουλικάκος.

    Οι Σπυριδούλα σχηματίστηκαν το Νοέμβριο του 1977 από τον Νίκο Σπυρόπουλο και τον αδελφό του Βασίλη, τον Αντρέα Μουζακίτη, τον Μάκη Μπλαζή και τους Κώστα Κουρεμένο και Γιώργο Κοτσμανίδη. Οι Σπυριδούλα ξεκίνησαν συναυλίες όπου έπαιζαν κατά κύριο λόγο διασκευές από Rolling Stones, Lou Reed, Velvet Underground καθώς και μπλουζ και γρήγορα τράβηξαν το ενδιαφέρον του σχετικού κοινού. Το 1978 είχαν ήδη αποχωρήσει οι Κουρεμένος, Κοτσμανίδης και Μπλαζής, με τον τελευταίο να αντικαθίσταται από τον Τόλη Μαστρόκαλο ενώ λίγο μετά ο Μουζακίτης αντικαταστάθηκε από τον Τάσο Φωτοδήμο.

    Στις 6 Νοεμβρίου του 1977 ο Δημήτρης Πουλικάκος είδε ζωντανά το συγκρότημα στο κινηματοθέατρο «Κνωσός». Γνωρίζοντας πως ο Παύλος Σιδηρόπουλος, με τον οποίο είχε συνεργαστεί πρόσφατα, έψαχνε μουσικούς για να ηχογραφήσει τις συνθέσεις του, του πρότεινε να τους συναντήσει. Ο Σιδηρόπουλος αρχικά συνεργάστηκε σε προσωρινή βάση με το συγκρότημα, ερμηνεύοντας δύο τραγούδια του Έλβις Πρίσλεϊ στις συναυλίες τους στην επαρχία. Η συνεργασία τους οριστικοποιήθηκε τον Ιούνιο του 1978 με σκοπό την ηχογράφηση του άλμπουμ Φλου. Το συγκρότημα και ο Σιδηρόπουλος ξεκίνησαν εντατικές πρόβες επάνω στα κομμάτια του δίσκου στο κλαμπ Hobby που τους είχε παραχωρηθεί.

    Ο δίσκος κυκλοφόρησε τον Μάιο του 1979. Παρά τις πολύ θετικές κριτικές του δίσκου από τον ειδικό τύπο οι πωλήσεις του άλμπουμ ήταν απογοητευτικές και δεν ξεπέρασαν τις 5.000. Τα επόμενα χρόνια όμως η δημοτικότητα του θα αυξανόταν θεαματικά, με διαρκείς επανεκδόσεις. Οι Σπυριδούλα με τον Σιδηρόπουλο έκαναν μια σειρά ζωντανών συναυλιών για την υποστήριξη του δίσκου όμως λίγους μήνες μετά οι δρόμοι τους χώρισαν.

    Μετά από μια σύντομη περίοδο ζωντανών εμφανίσεων, το συγκρότημα μπήκε στη περιπέτεια των ανακατατάξεων και απ’ τις τάξεις του πέρασαν αρκετοί μουσικοί. Το 1985, το σχήμα διάλυσε και οι Σπυρόπουλοι έφτιαξαν στα τέλη του ’86 την Συμμορία.

    Το 1994 οι Σπυριδούλα επανεμφανίστηκαν στο μουσικό προσκήνιο με το άλμπουμ Ταξίδι Στο Κέντρο Της Πόλης, με σύνθεση τους αδελφούς Βασίλη και Νίκο Σπυρόπουλο, τον Σωτήρη Θεοχάρη, τον Νίκο Δόικα  και τον Διονύση Στεφανόπουλο. Έκαναν αρκετές ζωντανές εμφανίσεις και τρία χρόνια μετά κυκλοφόρησαν σε ανεξάρτητη παραγωγή το άλμπουμ Σε Τροχιά Με Απόκλιση.

    Το 1999, μετά τον θάνατο του Ν.Δόικα, το συγκρότημα διαλύθηκε και πάλι για να επανασυνδεθεί το 2004, με τους αδελφούς Σπυρόπουλους τον Βαγγέλη Χάνο και τον Γιώργο Μανδηλά, την Αφροδίτη Ρήγα τον Βουρδουμπά. Με αυτή τη σύνθεση κυκλοφόρησαν το 2006 το άλμπουμ Το βλέμμα των ανθρώπων, που πήρε πολύ καλές κριτικές και θεωρείται από πολλούς η ωριμότερη δουλειά τους.

    Πληροφορίες: Βικιπαίδεια



    ΣΧΟΛΙΑ