• Πολιτισμός

    Ο ωραίος αθλητής της Τήνου βρήκε τη θέση του στο Μουσείο – Ανακαλύφθηκε στο Ξώμπουργο

    Η μαρμάρινη ανάγλυφη στήλη με τον αθλητή όπως εκτίθεται στο Αρχαιολογικό Μουσείο Τήνου


    Στο Αρχαιολογικό Μουσείο της Τήνου ο ωραίος αθλητής, που είχε βρεθεί πέρυσι στο Ξώμπουργο.

    Γυμνός, γενειοφόρος με την στλεγγίδα στο χέρι (είναι το μεταλλικό αντικείμενο που χρησιμοποιούσαν οι αθλητές για την απόξεση του δέρματος) απεικονίζεται σε ανάγλυφη επιτύμβια στήλη, που εκτίθεται σε περίοπτη θέση πλέον στο μουσείο, μετά την ολοκλήρωση των εργασιών συντήρησης και στήριξής της σε βάση. Πρόκειται άλλωστε για ένα από τα ωραιότερα έργα κλασικής γλυπτικής, που έχουν βρεθεί στις Κυκλάδες.  Θεωρείται μάλιστα ότι είναι δημιούργημα πιθανότατα Τήνιου γλύπτη, όπως υποδεικνύει το ντόπιο μάρμαρο από το οποίο είναι κατασκευασμένη.

    Η μαρμάρινη στήλη είχε βρεθεί τον Ιούλιο του 2019 στο αρχαίο νεκροταφείο των κλασικών χρόνων στη θέση Βαρδαλάκος στη ΝΑ πλευρά του λόφου του Ξώμπουργου. Εκεί, όπου διενεργείται η συστηματική ανασκαφή του Πανεπιστημίου Αθηνών, υπό τη διεύθυνση της ομ. καθηγήτριας Κλασικής Αρχαιολογίας κυρίας  Νότας Κούρου.

    Το έργο  χρονολογείται στον 4ο αιώνα  π.Χ. (370-360 π.Χ.) έχει ύψος 1,70 μ. και πλάτους 0,765 μ. και απεικονίζει αθλητή παλαίστρας (παλαιστρίτης), που συνοδεύεται από μικρή, παιδική μορφή, που κρατάει ένα πτηνό. Το θέμα «αθλητής με παίδα», όπως λέγεται είναι συνηθισμένο στη  γλυπτική των Κλασικών Χρόνων ενώ  η παρουσία του «παίδα» θεωρείται, ότι έχει έναν ιδιαίτερο συμβολισμό που έχει δεχθεί πολλές ερμηνείες : υπηρέτης του αθλητή,  έφηβος ερωτικός σύντροφος κ.ά. Το μικρό μέγεθος και η ηλικία του παιδιού πάντως, φαίνεται να αποκλείουν τον συνήθως ερωτικό χαρακτήρα που αποδίδεται σε παρόμοιες σκηνές, ενώ η παρουσία του πτηνού παραπέμπει στο γνωστό θέμα της ψυχής που απέρχεται.

    Η μαρμάρινη ανάγλυφη στήλη με τον αθλητή όπως εκτίθεται στο Αρχαιολογικό Μουσείο Τήνου



    ΣΧΟΛΙΑ