• Πολιτισμός

    Ο Κάρολος – ζωγράφος κάνει ρεκόρ σε δημοπρασία

    Ο Κάρολος ζωγράφος από νεαρή ηλικία


    «Η ζωγραφική με μεταφέρει σε άλλη διάσταση» έχει πει ο βασιλιάς Κάρολος, ο οποίος επιδίδεται στην αγαπημένη του τέχνη από νεαρή ηλικία και ιδού, που τα αποτελέσματα των κόπων του ανταμείβονται. Μία εκτύπωση έργου του, που απεικονίζει το Κάστρο Μπαλμόραλ πουλήθηκε σε δημοπρασία του οίκου Bonhams για 7.500 ευρώ ενώ η τιμή εκτίμησης δεν ξεπερνούσε τα 775 ευρώ!  Βέβαια, όταν ο Κάρολος ζωγράφιζε τον πίνακα ήταν απλώς πρίγκιπας και διάδοχος εν αναμονή _που κράτησε πολύ ως γνωστόν_  ενώ τώρα είναι βασιλιάς.  Γίνεται έτσι ο πρώτος βασιλιάς που έργο του πουλιέται σε δημοπρασία. Επιπλέον το θέμα του πίνακα είναι σημαδιακό.

    Το κάστρο Μπαλμόραλ είναι στο σκωτσέζικο κτήμα όπου η βασίλισσα Ελισάβετ περνούσε παραδοσιακά τους καλοκαιρινούς μήνες, δεχόμενη  πολλές επισκέψεις μελών της βασιλικής οικογένειας. Και εκεί πέθανε τον περασμένο  Σεπτέμβριο, κάνοντας τον μεγαλύτερο γιο της νέο βασιλιά.

    Η εκτύπωση που πουλήθηκε είναι μία από τις 100 κι όπως δήλωσε ο ανώτερος εκτιμητής του Bonhams, ήταν η πρώτη φορά, που είδε τόσες πολλές προσφορές προπώλησης  να υποβάλλονται πριν από μια δημοπρασία. Γεγονός που σημαίνει ότι πολλοί έμειναν απογοητευμένοι. Ο πλειοδότης πάντως πήρε τον πίνακα με το πιστοποιητικό του και υπογεγραμμένο  με μολύβι από τον Κάρολο, με χρονολογία το 2001.

    Η εκτύπωση με την υπογραφή του Κάρολου

    Έκθεση με ακουαρέλες

    Φέτος όμως ο νυν βασιλιάς είχε και μια μεγάλη έκθεση με ακουαρέλες του, 79 τον αριθμό, που παρουσιάστηκαν στο The Garrison Chapel στο Λονδίνο, σηματοδοτώντας την πρώτη, πλήρη έκθεση των έργων τέχνης του. Περιλάμβανε υπαίθριες σκηνές που δημιουργήθηκαν στη Σκωτία, τη Γαλλία, την Αφρική και σε πολλά άλλα μέρη. Με την ευκαιρία εκείνης της έκθεσης ο Κάρολος είχε αποκαλύψει ότι άρχισε να ζωγραφίζει, αφού  απέρριψε τη φωτογραφία, που ήταν ένα πάθος της βασίλισσας Ελισάβετ, ως  «λιγότερο από ικανοποιητική». «Πολύ απλά ένιωσα μια τεράστια επιθυμία να εκφράσω αυτό που έβλεπα μέσω της ακουαρέλας και να μεταφέρω αυτή τη σχεδόν «εσωτερική» αίσθηση υφής, που είναι αδύνατο να επιτευχθεί μέσω της φωτογραφίας», όπως είχε πει.

    Δεν πρόκειται όμως για ένα απλό χόμπι, αφού «βρίσκω ότι με μεταφέρει σε μια άλλη διάσταση που, κυριολεκτικά αναζωογονεί μέρη της ψυχής που άλλες δραστηριότητες δεν μπορούν να φτάσουν», είχε προσθέσει, συνεχίζοντας: «Σε κάνει να αποκτάς ολοένα και μεγαλύτερη επίγνωση των πραγμάτων, που μπορεί να σου διέφευγαν στο παρελθόν, όπως η ποιότητα του φωτός και της σκιάς, του τόνου και της υφής καθώς και του σχήματος των κτιρίων σε σχέση με το τοπίο. Όλα αυτά απαιτούν την πιο έντονη συγκέντρωση και, κατά συνέπεια, είναι μια από τις πιο χαλαρωτικές και θεραπευτικές ασκήσεις που γνωρίζω».

    Ακουαρέλα του Κάρολου που απεικονίζει τοπίο στη Γαλλία

    Η Κέιτ Μίντλετον

    Ο Κάρολος δεν είναι το μόνο μέλος της βασιλικής οικογένειας με καλλιτεχνικά χαρίσματα. Η ανιψιά του, η πριγκίπισσα Ευγενία,  η οποία εργάζεται ως καλλιτεχνική διευθύντρια, έχει επίσης επιδείξει τις δικές της καλλιτεχνικές δεξιότητες ενώ πέρυσι, η νύφη του Κέιτ Μίντλετον, η πριγκίπισσα της Ουαλίας, μοιράστηκε ένα εντυπωσιακό σκίτσο που δημιούργησε για τον Άγιο Ανδρέα, την πόλη της Σκωτίας όπου φοίτησε στο κολέγιο με τον πρίγκιπα Γουίλιαμ. Το Παλάτι του Κένσινγκτον αποκάλυψε ότι το σκίτσο της Κέιτ ήταν του 2002, τρία χρόνια πριν αποφοιτήσει από το πανεπιστήμιο. Η Κέιτ είναι επίσης δεινή φωτογράφος και συχνά βρίσκεται πίσω από την κάμερα για τα επίσημα πορτρέτα γενεθλίων των τριών παιδιών της.

    Σχέδιο της Κέιτ Μίντλετον για την πόλη Άγιος Ανδρέας

    Διαβάστε επίσης

    Δεν έχασε ο Πατρίκιος, η Ακαδημία έχασε – Αλλά κέρδισε… Παυλόπουλο



    ΣΧΟΛΙΑ