• Πολιτισμός

    Ο Γιώργος Λυκιαρδόπουλος αναλαμβάνει το ιστορικό θέατρο της οδού Κυκλάδων -Λευτέρη Βογιατζή

    Γιώργος Λυκιαρδόπουλος


    Νέα κεφάλαιο στην πολυσήμαντη ζωή του ανοίγει το Θέατρο της οδού Κυκλάδων – Λευτέρης Βογιατζής, ύστερα από την ανακοίνωση ότι το αναλαμβάνει για τα επόμενα δέκα χρόνια ο έμπειρος θεατρικός και κινηματογραφικός παραγωγός Γιώργος Λυκιαρδόπουλος με τον πολιτιστικό οργανισμό Λυκόφως που του ανήκει. Χωρίς βέβαια να ξεριζώσει τη σπουδαία ιστορία του ιδρυτή του (καθώς κάτι τέτοιο θα αποτελούσε μάλλον μοιραίο λάθος) αλλά πατώντας πάνω στους θεματικούς και αισθητικούς αρμούς του, θα στραφεί στο μέλλον. Αυτό αποδεικνύεται πρόδηλα και από την επιλογή των δύο πρώτων έργων που εγκαινιάζουν τη νέα εποχή του θεάτρου (η οποία βέβαια πραγματοποιείται σε μία εποχή εξαιρετικά δυσοίωνη για τις παραστατικές τέχνες).

    Λευτέρης Βογιατζής, Ρένη Πιττακή

    Τη σεζόν πρόκειται να ανοίξει τον προσεχή Οκτώβριο το έργο Τέφρα και Σκιά (Ashes to Ashes) του νομπελίστα, βρετανού θεατρικού συγγραφέα Χάρολντ Πίντερ σε σκηνοθεσία Γιώργου Σκεύα με πρωταγωνιστές τον Δημήτρη Ήμελλο και τη Μαρία Σκουλά. Σε αυτό το συνταρακτικό μονόπρακτο, ένας άνδρας και μία γυναίκα που διανύουν την τέταρτη δεκαετία της ζωής τους, βρίσκονται σε έναν αφαιρετικό χώρο ενώ οι ασάφειες στα λόγια τους δημιουργούν αβεβαιότητα όσον αφορά το είδος της σχέσης τους -ψυχαναλυτής με θεραπευόμενο ή ζευγάρι; Η βία εμφιλοχωρεί ύπουλα ανάμεσα στο ζεύγος και σιγοκαίει βασανιστικά τη φαινομενικά αρραγή επιφάνεια της ζωής τους μέχρι το πύρινο τέλος τους. Το έργο ανέβασε ο Λευτέρης Βογιατζής το 2000 με πρωταγωνιστές τον ίδιο και τη Ρένη Πιττακή σε μια παράσταση που άφησε εποχή.

    Στάθης Λιβαθινός

    Το θεμελιώδες για τη ρώσικη δραματουργία Συμφορά από το πολύ μυαλό του Αλεξάντρ Γκριμπογέντοφ θα παρουσιαστεί τον Δεκέμβριο του 2020 σε σκηνοθεσία του Στάθη Λιβαθινού, με δεκαπενταμελή θίασο ως επί το πλείστον νέων ηθοποιών. Ανέβηκε για πρώτη φορά από τον Λευτέρη Βογιατζή το 1986 και έκτοτε δεν παρουσιάστηκε ποτέ ξανά στην Ελλάδα. Με τη συγκεκριμένη παράσταση ο Λιβαθινός επιστρέφει στο ελεύθερο θέατρο ύστερα από την (επιτυχημένη κατά γενική ομολογία) θητεία του ως καλλιτεχνικός διευθυντής του Εθνικού Θεάτρου κατά τη διάρκεια της προηγούμενης κυβέρνησης.

    Παράλληλα, θα ενεργοποιηθούν ξανά τα σεμινάρια της νέας ΣΚΗΝΗΣ, όπου πρόκειται να διδάσκεται (μεταξύ άλλων) η προσέγγιση που ακολουθούσε ο σπουδαίος Λευτέρης Βογιατζής. Θα διδάξουν εκλεκτοί ηθοποιοί που δούλεψαν μαζί του όπως η Αμαλία Μουτούση, ο Νίκος Κουρής και ο Γιώργος Σκεύας.



    ΣΧΟΛΙΑ