• Πολιτισμός

    Νοέμβριο κυκλοφορούν τα απομνημονεύματα του Ομπάμα: Μετά τις εκλογές


    «Αφιέρωσα τα τελευταία δύο χρόνια της ζωής μου γράφοντας τον απολογισμό της Προεδρίας μου», ομολόγησε την Πέμπτη ο Μπαράκ Ομπάμα, του οποίου τα απομνημονεύματα με τίτλο A promised land πρόκειται να κυκλοφορήσουν στις 17 Νοεμβρίου, δύο εβδομάδες μετά τις πολυαναμενόμενες προεδρικές εκλογές (στις 3/11) όπως ανακοίνωσε ο εκδοτικός οίκος Crown, μέρος του Penguin Random house.

    Πρόκειται για τον πρώτο τόμο των απομνημονευμάτων του που εστιάζει στην ιστορική νίκη του Μπαράκ Ομπάμα το 2008 και την πρώτη του θητεία στην Προεδρία.

    Συνηθίζεται στην Αμερική τα μεγάλα και βαρύτιμα βιβλία να εκδίδονται το φθινόπωρο αλλά η συγκεκριμένη ημερομηνία ακολουθεί δική του εντολή: Όπως εξήγησαν εκπρόσωποί του, ο Ομπάμα επιθυμούσε εν τω μεταξύ να αφοσιωθεί στην υποστήριξη της καμπάνιας του Τζο Μπάιντεν για τον Λευκό Οίκο. Ως γνωστόν, υπήρξε ο αντιπρόεδρός του.

    «Προσπάθησα να αποτυπώσω ειλικρινά την απολογία μου γύρω από την προεδρική μου καμπάνια και την περίοδο της διαμονής μου στο οβάλ γραφείο: Για τα κρίσιμα γεγονότα και τους ανθρώπους οι οποίοι τα επηρέασαν. Την εκδοχή μου σχετικά με το τι έκανα σωστά και τι λάθος καθώς και τις πολιτικές, οικονομικές και πολιτιστικές δυνάμεις που έπρεπε τότε να αντιμετωπίσω -και τις οποίες ακόμη ως έθνος χειριζόμαστε», δήλωσε στη σχετική συνέντευξη τύπου την Πέμπτη.

    «Στο βιβλίο επίσης προσπαθώ να δώσω στους αναγνώστες την αίσθηση του προσωπικού μου ταξιδιού το οποίο η Μισέλ και εγώ διασχίσαμε κατά τη διάρκεια αυτών των χρόνων. Και τέλος, σε μία περίοδο όπως αυτή όπου η Αμερική βιώνει τεράστια αναταραχή, το βιβλίο προσφέρει ευρύτερες σκέψεις σχετικά με το πώς μπορούμε προοδευτικά να θεραπεύσουμε τις διαφορές μας ως χώρα και να καταστήσουμε τη δημοκρατία μας λειτουργική για όλους».

    Πέρασε πολύς καιρός για να ολοκληρώσει το πρώτο μέρος των απομνημονευμάτων του, περισσότερος από όσο συνηθίζεται από τους προέδρους της Αμερικής: πέρασαν σχεδόν τέσσερα χρόνια από την ολοκλήρωση και της δεύτερης θητείας του. Ο ένας και μοναδικός τόμος του Τζορτζ Μπους με τίτλο Decision Points κυκλοφόρησε μόνο δύο χρόνια αργότερα, το 2010 (δεν μεταφράστηκε στα Ελληνικά).

    Ωστόσο, ο Μπαράκ έγραφε κατά τη διάρκεια μίας εξαιρετικά ζοφερής περιόδου στην Αμερική, με μεγάλη αστάθεια ακόμη και πριν ξεσπάσει η υγειονομική κρίση: Μόλις τον διαδέχτηκε ο νυν πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ δεν έκρυψε την επιθυμία του να ξηλώσει τα περισσότερα επιτεύγματα της κυβέρνησης Ομπάμα όπως η υγειονομική μεταρρύθμιση Obamacare (την οποία θεωρούσε παντιέρα της πολιτικής του) και η διεθνής συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν.

    «Καθώς προχωρούσε η συγγραφή του έργου του, η έκταση της αυτοβιογραφίας του μεγάλωνε και έτσι αποφάσισε τελικά να τη χωρίσει σε δύο τόμους», ανακοίνωσε ο εκδότης του οίκου Crown Ντέιβιντ Ντρέικ. Δεν υπάρχουν ωστόσο πληροφορίες σχετικά με την κυκλοφορία του δεύτερου μέρους. Παρότι συνηθίζεται (και ο Άιζενχαουερ έχει γράψει δύο βιβλία), δεν υπήρχε σκέψη για δεύτερο τόμο όταν ο οίκος Penguin Random House ανακοίνωνε για πρώτη φορά την κοινή εκδοτική συμφωνία πολλών εκατομμυρίων με τον Μπαράκ και τη Μισέλ Ομπάμα τον Φεβρουάριο του 2017. Πέραν δηλαδή από την αυτοκριτική και τα πραγματολογικά στοιχεία, στις 768 σελίδες του πρώτου μέρους, ο πρώην πρόεδρος έχει χώρο να αναπτύξει την πολιτική του θεωρία, την έκφραση των δημοκρατικών του ιδανικών, που αναντίρρητα θα εμπνεύσει τη νέα Αμερική (και όχι μόνο).

    Σύμφωνα με ορισμένους αναλυτές, πρόκειται για την πιο πολυαναμενόμενη αυτοβιογραφία στην προεδρική ιστορία των ΗΠΑ αφού έχει από καιρό διαπιστωθεί η υψηλού επιπέδου γραφή, η λογοτεχνική αξία της πένας του όπως είχε παρατηρηθεί και στο παρελθόν με τον πεφωτισμένο προκάτοχό του Αβραάμ Λίνκολν. Τα δύο προηγούμενα βιβλία του Ομπάμα πούλησαν εκατομμύρια αντίτυπα ενώ υπάρχει και μία ενδεικτική, ανέκδοτη ιστορία στην περίπτωση της πρώιμης αυτοβιογραφίας του με τίτλο Dreams From my Father, που εκδόθηκε από τον Πήτερ Όσνος των εκδόσεων Time Books το 1995.

    Επειδή ο Ομπάμα καθυστερούσε και τότε την ολοκλήρωσή της, το συμβόλαιό του με τον κολοσσό Simon Schuster ακυρώθηκε και ο Όσνος εξασφάλισε αμελλητί τα δικαιώματά τους έναντι σαράντα χιλιάδων δολαρίων -ποσό που αμέσως βέβαια εκτοξεύτηκε στα εξήντα πέντε εκατομμύρια -«τη μεγαλύτερη καμπύλη στην εκδοτική ιστορία» όπως χαρακτηριστικά δηλώνει ο ίδιος εκδότης. Μέχρι σήμερα το λυρικό αυτό βιβλίο γύρω από τα παιδικά χρόνια του προέδρου έχει πουλήσει πάνω από 3,3 εκατομμύρια αντίτυπα. Το δεύτερο βιβλίο του με τον εξίσου ποιητικό τίτλο The Audacity of Hope (Το θράσος της ελπίδας, σε ελεύθερη μετάφραση), ξεπέρασε σε πωλήσεις τα 4,2 εκατομμύρια.

    Και τα δύο αυτά πονήματα συνέβαλαν ευρέως στην προεκλογική δημοφιλία του ενώ έπαιξαν καθοριστικό ρόλο ώστε η ζυγαριά να γείρει υπέρ του στις εκλογές του 2008. Η Μισέλ βέβαια για άλλη μια φορά τον επισκιάζει αφού τα δικά της απομνημονεύματα Becoming – Η δική μου ιστορία έχουν ήδη πουλήσει πάνω από δέκα εκατομμύρια αντίτυπα μέσα στα δύο χρόνια κυκλοφορίας τους. Και επιπλέον, λόγω της πανδημίας και της αβεβαιότητας προ και μετά την τρίτη του Νοέμβρη, το έδαφος δεν φαντάζει τόσο πρόσφορο για διανοητικές συζητήσεις όπως όταν κυκλοφόρησε το βιβλίο της πρώην πρώτης κυρίας.

    Το πορτρέτο της Μισέλ από την Έιμι Σέραλντ

    Η γη της Επαγγελίας πάντως θα πωλείται στη σχετικά χαμηλή τιμή των 45 δολαρίων και παρά τους χαλεπούς καιρούς αναμένεται να σαρώσει: Η πρώτη έκδοση απαριθμεί ήδη τρία εκατομμύρια αντίτυπα.

    Επιπλέον, σύμφωνα με τον Crown στις ΗΠΑ δεν υπάρχει δυνατότητα παραγωγής τόσο μεγάλου αριθμού αντιτύπου και έτσι το ένα εκατομμύριο εξ αυτών θα εκδοθεί στη Γερμανία και από εκεί θα σταλεί στην Αμερική σε δεύτερο χρόνο. Ένα κολοσσιαίο φορτίο που θα διαιρεθεί σε εκατόν δώδεκα κοντέινερ. Αξίζει όμως: Πρόκειται για τον τελευταίο λόγο του ανθρώπου που ενέπνευσε όχι μόνο την Αμερική αλλά και ολόκληρη την υφήλιο με το δημοκρατικό του αίσθημα, το οποίο όπως επανέλαβε την περασμένη Πέμπτη, «δεν αφορά έναν μοναδικό Πρόεδρο αλλά καθέναν από εμάς τους πολίτες ξεχωριστά».

    Την παραμονή της ιστορικής εκλογικής του νίκης το 2008 είχε σημειώσει: «Η αλλαγή δεν θα πραγματοποιηθεί εάν περιμένουμε τον ερχομό ενός άλλου ανθρώπου ή ενός άλλου καιρού. Τους ίδιους μας τους εαυτούς περιμένουμε. Εμείς είμαστε η αλλαγή που αναμένουμε».



    ΣΧΟΛΙΑ