• Πολιτισμός

    ΝΕΟΝ: Εικαστική συμμαχία 28 χωρών για το κλίμα


    Ο πολιτιστικός οργανισμός ΝΕΟΝ συμμετέχει στο World Weather Network.

    Πρόκειται για πρωτοποριακή συμμαχία φορέων από 28 χώρες στο πεδίο των εικαστικών τεχνών. Πυρηνικός σκοπός της, η δημιουργία παγκόσμιας ψηφιακής πλατφόρμας που θα παράγει τέχνη σχετική με την παγκόσμια κλιματική κρίση.

    Το World Weather Network συνιστά δίκτυο «μετεωρολογικών σταθμών». Δημιουργείται από 28 ανεξάρτητους πολιτιστικούς οργανισμούς σε 28 χώρες του κόσμου.

    Εδράζουν σε ετερόκλητα σημεία όπως ωκεανοί, έρημοι, βουνά, αγροτικές εκτάσεις, τροπικά δάση, αστεροσκοπεία, φάροι και πόλεις.

    Καλλιτεχνικά δελτία καιρού

    Το δίκτυο επιτρέπει σε καλλιτέχνες, συγγραφείς και επιστήμονες να μοιράζονται «μετεωρολογικά δελτία» με τη μορφή εικόνων και αφηγήσεων σχετικά με τις τοπικές καιρικές συνθήκες από τα διάφορα σημεία του κόσμου.

    Δημιουργείται έτσι μια παγκόσμια πλατφόρμα, που εκφράζει φωνές και απόψεις σχετικά με την επείγουσα κατάσταση της κλιματικής αλλαγής. Καλεί τη διεθνή κοινότητα να παρακολουθήσει  να σκεφτεί και να δράσει.

    Συνδέοντας καλλιτέχνες, συγγραφείς, επιστήμονες και περιβαλλοντολόγους, το World Weather Network θα συγκεράσει διαφορετικές όψεις και τρόπους κατανόησης των καιρικών συνθηκών σε διαφορετικές τοποθεσίες και γλώσσες ανά τον κόσμο.

    112, Climate Tone 

    Ο ηχητικός σταθμός δημιουργείται από τον μουσικό και συνθέτη Σταύρο Γασπαράτο. Θα διερευνήσει και θα ξεδιπλώσει ένα συσχετισμό του ήχου με τρέχοντα κλιματικά δεδομένα που καταγράφονται από μετεωρολογικούς σταθμούς στην Ελλάδα.

    Εξερευνώντας την εμπειρία ακρόασης ενός ήχου κινδύνου, συναγερμού, ως πράξη έναρξης ομόκεντρων κυματισμών που αφυπνίζουν το αισθητηριακό μας πεδίο στον άξονα του χρόνου παράγοντας συνεκδοχικές σκέψεις και αυτόματα νοήματα.

    τόνος κινδύνου για το κλίμα

    Ο Σταύρος Γασπαράτος θα δημιουργήσει έτσι μηχανή ήχου που εν δυνάμει θα ευαισθητοποιεί σχετικά με την κλιματική κρίση. «Ένας τόνος κινδύνου για το κλίμα». 

    Ο φωτογραφικός σταθμός δημιουργείται από τη φωτογράφο Ναταλία Τσουκαλά για να καταγράψει τους μετασχηματισμούς του τοπίου της γης στην Ελλάδα από τα δίκτυα παραγωγής και διανομής ενέργειας.

    Λογιαριάζει τη βιομηχανία της ενέργειας ως κεντρική παράμετρο για την κλιματική αλλαγή σε παγκόσμιο επίπεδο. Από τα εργοστάσια στην ελληνική περιφέρεια και την ύπαιθρο έως το καθημερινό τοπίο της πόλης όπως το διαμορφώνουν οι τρόποι κατανάλωσης ενέργειας, η Ναταλία Τσουκαλά θα δημιουργήσει ένα φωτογραφικό αρχείο. Η αφήγηση με εικόνες θα αποτυπώνει τον καιρό καθημερινά στην Ελλάδα του 2022

    Οι συνομιλίες (podcasts) είναι ένα σύνολο ηχογραφήσεων που εκπέμπουν ένα μήνυμα από το τοπικό προς το διεθνές, η Ελλάδα από τη λεκάνη της Μεσογείου στέλνει τόνο κινδύνου στο παγκόσμιο οικοσύστημα. Για το σκοπό αυτό, με επιστημονικό σύμβουλο τον Πρόδρομο Ζάνη, επιστήμονες, φορείς, οργανισμοί και ομάδες με εστίαση σε θέματα περιβάλλοντος και κλιματικής αλλαγής θα προσκληθούν να συμμετέχουν.

    Ιδιότυποι σταθμοί

    Η επιμελητική ομάδα του ΝΕΟΝ αποτελείται από τους Φάνη Καφαντάρη, Ιωάννα Μίμη και Andrew Spyrou.

    Σύμφωνα με τους επιμελητές: «Το πρόγραμμα 112, ClimateTone δημιουργεί ιδιότυπους εικαστικούς μετεωρολογικούς σταθμούς που κοιτούν από την τοπική κλίμακα στην παγκόσμια. Προέρχονται από αυτή. Μέσα από συνομιλίες με επιστήμονες και ερευνητές του τόπου μας, διαβάζοντας τον τρόπο που συμμετέχει ο εξοπλισμός του τόπου στο δίκτυο του κόσμου, το πρόγραμμα 112, Climate Tone επιχειρεί μία καταγραφή του ‘τώρα’ στη γεωγραφική μας ζώνη επιδιώκοντας τη συμβολή του στον παγκόσμιο διάλογο για το κλίμα». 

    μέρα ορόσημο

    Η ψηφιακή πλατφόρμα World Weather Network ξεκινά να εκπέμπει την Τρίτη 21 Ιουνίου. Πρόκειται για μέρα-ορόσημο για τη Γη: Η μεγαλύτερη μέρα στο βόρειο ημισφαίριο και αντίστοιχα η μικρότερη μέρα στο νότιο ημισφαίριο.

    Η έναρξη του προγράμματος σηματοδοτείται από την παρουσίαση ενός κοινού “special report” που έχει δημιουργηθεί από όλους τους συμμετέχοντες φορείς.

    Ένα βίντεο που αποτελεί παράθυρο στον κόσμο και παρουσιάζει τις τοπικές καιρικές συνθήκες σε όλες τις χώρες του δικτύου σε μια συγκεκριμένη στιγμή.

    Παράλληλα, θα δημιουργηθούν ειδικές αναφορές από συγγραφείς από διάφορες περιοχές. Την ανάθεση αναλαμβάνει το έγκριτο λογοτεχνικό περιοδικό της Μεγάλης Βρετανίας London Review of Books. Θα παρουσιάζονται στην πλατφόρμα ανά τακτά χρονικά διαστήματα.

    Πληροφορίες

    ΝΕΟΝ | 112, Climate Tone 

    Έναρξη 21 Ιουνίου 2022

    Περισσότερα για την πλατφόρμα World Weather Networkworldweathernetwork.org 

    Πληροφορίες στο neon.org.gr

    Στην πλατφόρμα World Weather Network συμμετέχουν 28 ανεξάρτητοι πολιτιστικοί οργανισμοί:

    ARTANGEL, London

    ARTINGENIUM, San Sebastián

    ART JAMEEL, Dubai

    ARTSONJE CENTER, Seoul

    BUNDANON, New South Wales

    DHAKA ART SUMMIT, Bangladesh

    ENOURA OBSERVATORY, Japan

    NICOLETTA FIORUCCI FOUNDATION, Grasse

    FOGO ISLAND ARTS, Newfoundland

    FONDAZIONE SANDRETTO RE REBAUDENGO, Torino

    HOLT-SMITHSON FOUNDATION, New Mexico

    ICELANDIC ARTS CENTRE, Reykjavik

    IHME HELSINKI / PRO ARTE FOUNDATION, Helsinki

    KHOJ, New Delhi

    MALI, Lima

    MCAD, Manila

    NEON, Athens

    NGO, Johannesburg

    WAAG, Amsterdam

    RUYA FOUNDATION, Iraq

    SAHA, Istanbul

    SOPHIA POINT, Guyana

    TERRA FOUNDATION, Comporta

    TE TUHI, Aotearoa / New Zealand 

    UCCA, Beijing / Qinhuangdao 

    YINKA SHONIBARE FOUNDATION, Lagos / Ijebu

    32 DEGREES EAST, Uganda

     



    ΣΧΟΛΙΑ