• Πολιτισμός

    Νέα τραγούδια για τα 33 χρόνια του Αθήνα 9.84


    «Όλες οι ιστορίες ξεκινούν από κάπου. Αυτή η ιστορία (όπως πολλές ιστορίες αυτόν τον καιρό) ξεκινάει μέσα στην καραντίνα και ενώ όλοι οι εργαζόμενοι του Αθήνα 9,84 ήμασταν πίσω από τα μικρόφωνα», σημειώνουν οι παραγωγοί του ιστορικού σταθμού της πόλης.

    Για τον εορτασμό των τριάντα τριών ετών λειτουργίας του, κάλεσαν εκλεκτούς τραγουδοποιούς να συνθέσουν ή/και να ερμηνεύσουν νέα τραγούδια για το συγκεκριμένο σκοπό. Ο Οδυσσέας Ιωάννου, η Μαργαρίτα Μυτιληναίου και ο Χρήστος Παπαμιχάλης απευθύνθηκαν όχι μόνο σε καταξιωμένους δημιουργούς και ερμηνευτές αλλά και σε εκπροσώπους της νέας γενιάς που τους διακρίνει «άποψη και δυναμική».

    Σύμφωνα με τη συνέχεια του υπομνήματός τους: «Εκεί λοιπόν που όλοι ψάχναμε να βρούμε έναν νέο τρόπο στην καθημερινότητά μας μπήκε το ερώτημα: τι μπορεί να κάνει ο Αθήνα 9,84 για τη νέα συνθήκη που βίωναν όλοι οι δημιουργοί και τραγουδιστές; Τι μπορεί να κάνει για να στηρίξει το τραγούδι που αγαπάει να μεταδίδει από την συχνότητά του; Η απάντηση ήρθε σχεδόν αυτονόητα. Θα φτιάξουμε λοιπόν τραγούδια».

    Δέκα λοιπόν νέες μελωδίες μεταδίδονται από την ελληνόφωνη αλλά και την αγγλόφωνη σκηνή του ελληνικού τραγουδιού από σήμερα στον αέρα του. Ιδού:

    Σπύρος Γραμμένος: Καφές στην Αθήνα

    Δραμαμίνη: Τελευταία νύχτα στη Γη

    Στάθης Δρογώσης, Ελεονόρα Μανόνα: Παγκράτι

    Χρήστος Θηβαίος: Μυλλέρου 27

    Γιάννης Κότσιρας: Βαγγέο

    Παιδί Τραύμα: Ο Νικόλας

    Μαρία Παπαγεωργίου: Όλα εδώ περνάνε

    Ελένη Τσαλιγοπούλου: Περίπατος

    Sneaky Black: Dear Wolf

    Nalyssa Green: Φωςσσ

    Το Βαγγέο, τραγούδι που έγραψαν ο Ηλίας Καμπακάκης και η Ελένη Γιαννατσούλια, ξυπνάει μνήμες μιλώντας για κάτι που δεν έχει χρόνο: τον έρωτα και τους ανθρώπους.

    Το τραγούδι των Στάθη Δρογόση και Ελεωνόρα Μανόνα Στο Παγκράτι αναφέρεται στην εποχή που οι παρέες βγαίνουν ξανά στους δρόμους.

    Το Dear Wolf του Sneaky Black, παραγωγή του Αλέξανδρου Λιβιτσάνου και του Γιάννη Λαμπρόπουλου, αποτελεί μπαλάντα που δοξάζει την καταβύθιση στον έρωτα.

    Στο Τελευταία νύχτα στην γη, ο Χάρης και ο Γιάννης Μιχαηλίδης γράφουν ένα τραγούδι για την περιήγηση στην πόλη μία μοναχική νύχτα που ενώ μοιάζει με την τελευταία στην γη, ουσιαστικά εγκιβωτίζει την αρχή μίας νέας ζωής.

    Σαράντα πέντε επαγγελματίες όλων των ειδικοτήτων (μουσικοί, ηχολήπτες, μεταξύ άλλων) συμμετέχουν στις ηχογραφήσεις αυτών των ολοκαίνουργιων τραγουδιών.  Ο Χρήστος Θηβαίος, ο Γιάννης Κότσιρας και η Ελένη Τσαλιγοπούλου συμμετέχουν αφιλοκερδώς ενώ παραχώρησαν τις αμοιβές τους στους συνεργάτες τους.



    ΣΧΟΛΙΑ