• Πολιτισμός

    Νάντια Κοντογεώργη: Παιδοψυχολογία επί θεατρικής σκηνής

    Νάντια Κοντογεώργη: Παιδοψυχολογία επί θεατρικής σκηνής

    Νάντια Κοντογεώργη


    Ο πιο μεταδοτικός τρόπος μάθησης για τα παιδιά γίνεται μέσα από τα παραμύθια. Ειδικά όταν πρόκειται για κείμενο επιστημονικά δουλεμένο από ειδικούς ώστε να περνάει ψυχοδυναμικά μηνύματα, το αποτελέσμα αποδεικνύεται εξαιρετικά επωφελές. Με αυτό το σκεπτικό, η Νάντια Κοντογεώργη ανεβαίνει στην Κεντρική Σκηνή του Θεάτρου του Νέου Κόσμου και με το δικό της ταμπεραμέντο ζωντανεύει ένα διάσημο εργαλείο παιδοψυχολογίας στην παράσταση Τα κλειδιά -για μια δυνατή ζωή. Πρόκειται για το πολυμεταφρασμένο βιβλίο θεραπευτικών ιστοριών Therapeutic Stories that Teach and Heal (ελληνιστί, ιστορίες που διδάσκουν και θεραπεύουν) της αμερικανίδας ψυχολόγου Νάνσι Ντέιβις (Nancy Davis, Ph.D.).

    Για πρώτη φορά στην ιστορία πραγματοποιείται τέτοιο δρώμενο, που συνδυάζει το μουσικό θέατρο με την ψυχοθεραπευτική αφήγηση.

    Η τέχνη και τα εργαλεία του θεάτρου χρησιμοποιούνται συχνά σε διάφορες ψυχοθεραπευτικές μεθόδους. Αντιθέτω, τα κλινικά εργαλεία παιδοψυχολογίας δεν έχουν αξιοποιηθεί μέχρι στιγμής αρκετά στο θέατρο.

    Η Νάντια Κοντογεώργη εμπνέεται από τις ιστορίες για παιδιά και ενήλικες που περιέχονται στο γνωστό βιβλίο θεραπευτικών ιστοριών της Νάνσι Ντέιβις.

    Βαθύτερα ελατήρια

    Σύμφωνα με τις οδηγίες της διάσημης παιδοψυχολόγου, οι συγκεκριμένες ιστορίες κινητοποιούν το συναισθηματικό και διαισθητικό κομμάτι του εγκεφάλου. Συγκεκριμένα, το δεξί του μέρος, λειτουργώντας δηλαδή στο υποσυνείδητο και τα βαθύτερα ελατήρια της προσωπικότητάς τους. Έτσι, δεν χρειάζονται φλύαρες επεξηγήσεις και κουραστικές κατευθύνσεις για την ερμηνεία τους.

    Για τη μεταφορά τους στο θέατρο, τις ιστορίες αυτές επεξεργάστηκε περαιτέρω η παιδοψυχίαστρος Βάλια Καράγιωργα. Μέσα από σύμβολα και μεταφορές στοχεύουν κατευθείαν στην ουσία: Ο γίγαντας που νικήθηκε, το λουλούδι που δεν άνθιζε, η μαριονέτα που θύμωνε… Με σκοπό οι μικροί (και μεγάλοι) ακροατές να αντιληφθούν με διαφορετικό τρόπο (κυρίως τα βαθύτερα αισθήματα) τα ερεθίσματα της ζωής, χωρίς να δεσμεύονται από βιώματα του παρελθόντος τους.

    Όλα είναι δυνατά

    Κάθε ιστορία λειτουργεί εντελώς διαφορετικά για τον καθένα, και βαθιά προσωπικά. Επιπλέον, μέσω του θεάτρου, γονείς και παιδιά ειπράττουν ευρύ φάσμα από διαφορετικές οπτικές για τις μικρές ή τις μεγάλες προκλήσεις της ζωής, που κάποιες φορές φαντάζουν αδιέξοδες.

    Ενώ η αγαπημένη ηθοποιός Νάντια Κοντογεώργη υποδύεται όλους τους ρόλους των ιστοριών, ο διακεκριμένος τσελίστας Αλέξανδρος Μποτίνης ερμηνεύει κομμάτια κλασικής μουσικής ζωντανά επί σκηνής. Η θεραπευτική δύναμη της κλασικής μουσικής και η επίδρασή της στην νευροπλαστικότητα του ανθρώπινου εγκεφάλου έχει ερευνηθεί εκτεταμένα, εδώ στοχεύει επιπλέον και στη μουσική εκπαίδευση και στην αισθητική συγκίνηση των θεατών.

    Το θέατρο, η μουσική και η ψυχοθεραπεία συνδέονται αρμονικά στην παράσταση Τα Κλειδιά ανοίγοντας την πόρτα για τη συνειδητή ζωή, όπου όλα είναι δυνατά.

    Πληροφορίες

    «Τα κλειδιά – για μια δυνατή ζωή» με τη Νάντια Κοντογεώργη

    την Κυριακή 25/2/24 στις 14:00

    Στο θέατρο του Νέου Κόσμου, Αντισθένους 7, Αθήνα

    Την παράσταση διοργανώνει η ΑΜΚΕ ΜΑΘΑΙΝΩ ΔΙΑΤΡΟΦΗ

    Ιδέα – Eρμηνεία : Νάντια Κοντογεώργη

    Μουσική επιμέλεια και ερμηνεία: Αλέξανδρος Μποτίνης, τσέλο

    Σκηνοθεσία: Στέφανος Δρουσιώτης – Νάντια Κοντογεώργη

    Μετάφραση – Δραματουργική επεξεργασία- Επιστημονική επιμέλεια : Βάλια Καράγιωργα, MD

    Σχεδιασμός φωτισμών: Στέφανος Δρουσιώτης

    Σκηνικά – Κοστούμια: Μαίρη Τσαγκάρη

    Φωτογραφίες: Πάτροκλος Σκαφίδας

    Μακιγιάζ φωτογράφισης: Κατερίνα Μιχαλούτσου

    Επιμέλεια κομμώσεων/περούκες φωτογράφισης: Κατερίνα Μιχαλούτσου

    Συγγραφέας πρωτότυπου κειμένου “Therapeutic Stories that Teach and Heal”: Nancy Davis, Ph.D.



    ΣΧΟΛΙΑ