• Πολιτισμός

    Μαρίνα Βρανοπούλου: Η νέα γκαλερί στην Ακρόπολη, «δίοδος στην πρωτοπορία», δηλώνει στο mononews

    Μαρίνα Βρανοπούλου: Η νέα γκαλερί στην Ακρόπολη, «δίοδος στην πρωτοπορία», δηλώνει στο mononews

    Μαρίνα Βρανοπούλου


    Η γκαλερί Δύο Χωριά της Μυκόνου, αποκτά το αστικό δίδυμό της. Η Μαρίνα Βρανοπούλου εγκαινιάζει το νέο εκθεσιακό χώρο στην Ακρόπολη με την έκθεση Kick Off και τη σουηδική πρωτοπορία Joakim Ojanen και Sunna Hansdóttir.

    Λίγες ώρες πριν τα εγκαίνια, η ιδιοκτήτρια και επιμελήτρια Μαρίνα Βρανοπούλου μίλησε στο mononews για τη νέα σκηνή της σύγχρονης τέχνης που αποκτά η Αθήνα.

    Τα Δύο Χωριά στην Ακρόπολη θα λειτουργούν παράλληλα με την γκαλερί της Μυκόνου, που θα ανοίξει εκ νέου τον Απρίλιο.

    Το εκπληκτικό κτήριο της Αθήνας ανήκει στην ISV. Την ανακαίνιση ανέλαβε η εταιρεία air tec της Σοφίας Καραβά. Ένας μοναδικός χώρος, κάτω από τον εμβληματικό βράχο.

    Τα εγκαίνια πραγματοποιούνται σήμερα το βράδυ.

    Αναζήτηση ουσιαστικών συναναστροφών

    «Έπειτα από την τόσο θολή περίοδο της πανδημίας, η ανάγκη του κοινού να επιστρέψει στην κοινωνική ζωή, να διαλέξει πιο ουσιαστικές δραστηριότητες και συναναστροφές και να ξαναβγεί στον κόσμο», φαίνεται πως δημιούργησε τις συνθήκες για έναν μόνιμο χώρο της γκαλερί στην πόλη.

    Επιπλέον και «ως λογική συνέπεια αρχικών, περισσότερο πειραματικών επιλογών στην Αθήνα», προσθέτει η Μαρίνα Βρανοπούλου.

    Αφού τα Δύο Χωριά είχαν λειτουργήσει σε διάφορες pop up εκδοχές στα αμέσως προηγούμενα έτη.

    «Το τελευταίο διάστημα όλοι περιοριστήκαμε αρκετά, δεν είχαμε ευκαιρίες να δούμε καινούργια πράγματα. Αυτό έχει αυξήσει τη διάθεσή μας. Τόσο εγώ όσο και γενικότερα ο κόσμος της τέχνης έχουμε τώρα την όρεξη να προσφέρουμε όλο και περισσότερα στο κοινό», παρατηρεί η Μαρίνα Βρανοπούλου.

    Η αναζήτηση μόνιμου χώρου εκθεσιακού χώρου, θα περίμενε κανείς να εμπεριέχει επιχειρηματικές δυσκολίες. Ωστόσο, «προτιμώ να διαλέγω μια πιο ευέλικτη οπτική, που δίνει τη δυνατότητα να ξεπερνώ τους όποιους περιορισμούς και τα επιμέρους εμπόδια», επισημαίνει η Μαρίνα Βρανοπούλου. «Θέλω δηλαδή να λειτουργώ μέσα από την αγάπη μου για την τέχνη και να μην κινητοποιούμαι με αυστηρά επιχειρηματικούς όρους».

    Στον εκθεσιακό χώρο θα λειτουργούν και τα γραφεία της γκαλερί.

    Άποψη της έκθεσης στα Δύο Χωριά Ακρόπολη

    Σαν salon του 18ου αιώνα

    Η Μαρίνα Βρανοπούλου έχει εδραιώσει το διεθνές προφίλ της γκαλερί Δύο Χωριά, καταρχήν στη Μύκονο. Αλλά και μέσω της λειτουργίας του προγράμματος φιλοξενίας καλλιτεχνών, που έχει διευθύνει με αξιοσημείωτη επιτυχία.

    «Τα Δύο Χωριά δρουν σαν salon του 18ου αιώνα», διευκρινίζει η ίδια. «Η συνεύρεση μεταξύ των ανθρώπων και η ανταλλαγή απόψεων έχει και τη μεγαλύτερη σημασία», τονίζει.

    Νέο αίμα

    Θα μπορούσε κανείς να ισχυριστεί ότι η Μαρίνα Βρανοπούλου έχει παρουσιάσει στην Ελλάδα ό,τι πιο φρέσκο και αξιόλογο αναδεικνύεται στη διεθνή καλλιτεχνική ζωή.

    «Καλούμε βέβαια συλλέκτες από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο σε αυτόν τον γόνιμο διάλογο. Το επιμελητικό πρόγραμμα όμως πάντα σχεδιάζεται έχοντας στο επίκεντρο την επιθυμία μας να δώσουμε βήμα στις φωνές που πιθανόν δεν ακούγονται όσο τους αξίζει, επικεντρώνοντας σε γυναίκες καλλιτέχνιδες, καθώς και σε νέους ανερχόμενους καλλιτέχνες από μικρές αναπτυσσόμενες χώρες».

    Τα Δύο Χωριά στην Ακρόπολη

    Το κοινό δεν είναι κάτι ασαφές

    Ωστόσο, σύμφωνα με ορισμένους, δεν υπάρχει αρκετά ευρύ κοινό στην Ελλάδα για να απορροφηθεί από τόσους πολλούς εκθεσιακούς χώρους.

    «Το κοινό δεν είναι κάτι το ασαφές και περιορισμένο», επισημαίνει όμως η Μαρίνα Βρανοπούλου.

    «Είναι ένας ζωντανός οργανισμός. Όσο μαθαίνουμε, πειραματιζόμαστε και διευρύνουμε τις δικές μας δημιουργικές δυνάμεις, δίνοντας στον κόσμο καινούργιες εικόνες και παραστάσεις, τόσο περισσότερο καταλήγουμε με ένα όλο και μεγαλύτερο κοινό, που είναι σε θέση όχι απλά να ακολουθεί άκριτα τις εξελίξεις, αλλά να είναι ταυτοχρόνως αρκούντως καλλιεργημένο και εκπαιδευμένο, ώστε να μπορεί να προτείνει το ίδιο κατευθύνσεις και να διαμορφώνει τις τάσεις στη χώρα μας».

    Kick off

    Ο νέος χώρος εγκαινιάζεται με την έκθεση Kick Off, των σουηδών καλλιτεχνών Joakim Ojanen και Sunna Hansdóttir .

    Η έκθεση παρουσιάζεται έπειτα από την ολοκλήρωση των προγράμματος φιλοξενίας τους στην Ελλάδα, τον Οκτώβριο του 2022.

    Περιλαμβάνει πίνακες ζωγραφικής και κεραμικά έργα και σηματοδοτεί την πρώτη φορά που το ζευγάρι στη ζωή εκθέτει από κοινού. Θα έλεγες κανείς ότι τα έργα προσεγγίζουν τη σφαίρα του ονείρου.

    Ιχνηλατώντας την πρωτοπορία

    Τα Δύο Χωριά αμέσως έδειξαν την προτίμησή τους στην ανίχνευση της πρωτοπορίας.

    Τα Δύο Χωριά δημιουργήθηκαν από τη Μαρίνα Βρανοπούλου το 2018. Ξεκίνησαν το 2015 ως πλατφόρμα τέχνης στη Μύκονο και στη Δήλο, με καλλιτέχνες από όλο τον κόσμο που κλήθηκαν να ζήσουν και να παράξουν στο λίκνο του κυκλαδίτικου πολιτισμού.

    «Από τότε συντηρούμε ένα διεθνές πρόγραμμα, με εκθέσεις και δημοσιεύσεις τόσο καταξιωμένων όσο και νέων καλλιτεχνών που παρουσιάζονται για πρώτη φορά στην Ελλάδα. Πράγματι, εστιάζουμε στην εκπροσώπηση νέων ρευμάτων της σύγχρονης τέχνης καθώς θέλουμε να εξασφαλίσουμε στο μυημένο και μη κοινό και τους εκκολαπτόμενους καλλιτέχνες της χώρας μας, μια δίοδο στην πρωτοπορία, που ειδάλλως δεν θα ήταν τόσο εύκολα προσβάσιμη».

    Τα Δύο Χωριά στη Μύκονο -η είσοδος

    Πληροφορίες

    Joakim Ojanen &
    Sunna Hansdóttir: Kick Off
    Έκθεση Residency
    Δύο Χωριά Ακρόπολη
    3 Νοεμβρίου – 3 Δεκεμβρίου 2022

    Δύο Χωριά Ακρόπολη
    Λεμπέση 5-7 & Πορίνου 16
    Ακρόπολη, Αθήνα, 11742
    Τηλ: +30 2109241382
    Email: [email protected]



    ΣΧΟΛΙΑ