• Πολιτισμός

    Λένα Παπαλεξοπούλου: «Εμείς λειτουργούμε συνεργατικά», δηλώνει στο mononews η αντιπρόεδρος στο ΜΚΟ «Δεσμός»

    Λένα Παπαλεξοπούλου: «Εμείς λειτουργούμε συνεργατικά», δηλώνει στο mononews η αντιπρόεδρος στο ΜΚΟ «Δεσμός»

    Λένα Παπαλεξοπούλου


    O Δεσμός έκλεισε δέκα χρόνια ευαγούς δράσης και το γιόρτασε σε μία περίλαμπρη εκδήλωση στο ΕΜΣΤ, που τιτλοφορήθηκε Με βλέμμα στο μέλλον.

    Η Αλεξία Κατσαούνη, η Λένα Παπαλεξοπούλου και οι ομότιμές τους, ιδρυτικά μέλη στο ΔΣ, παρουσίασαν ένα έργο ζωής. Με δέσμευση και όραμα για ακόμη περισσότερες κοινωφελείς δράσεις.

    «Παθιάζομαι τόσο πολύ με τον Δεσμό που θα μπορούσα να σας μιλάω για ώρες», επισημαίνει με ειλικρίνεια η αντιπρόεδρος Λένα Παπαλεξοπούλου. Διέκοψε τις επαγγελματικές υποχρεώσεις της για σύντομη τηλεφωνική συνομιλία με την υπογράφουσα.

    Ο εξαιρετικά δραστήριος Μη Κερδοσκοπικός Οργανισμός ΔΕΣΜΟΣ ιδρύθηκε το 2012. Τότε το ΔΣ απαρτιζόταν από τις: Νίκη Κεραμέως (η πρώτη πρόεδρος, παραιτήθηκε το 2013 άμα τη αναλείψει των πολιτικών καθηκόντων της), Αλεξία Κατσαούνη (νυν πρόεδρος), Λένα Παπαλεξοπούλου (αντιπρόεδρος), Μαρίνα Σωτηρίου (γραμματέας), Έφφη Στρατάκη (ταμίας), Μυρτώ Αναστασοπούλου (μέλος), Ελένη Μπαθιανάκη (μέλος), Λάρα Σταφυλοπάτη (μέλος). Ανάμεσα στα ιδρυτικά πρόσωπα και η νυν διευθύντρια στρατηγικού σχεδιασμού Εκάβη Βαλλερά.

    Λένα Παπαλεξοπούλου

    Ένας Δεσμός, ένας κόμβος προσφοράς

    Λειτουργεί ως αποτελεσματικός και αξιόπιστος συνδετικός κρίκος ανάμεσα σε κοινωφελείς θεσμούς και τις αντίστοιχες ομάδες σε ανάγκη.

    Αυτό προϋποθέτει στενή συνεργασία με περισσότερους από χίλιους φορείς και κοινωφελείς οργανισμούς πανελλαδικά, για την ενεργή στήριξη του έργου τους.

    «Ένας κόμβος προσφοράς, είναι για μένα ο Δεσμός», ομολογεί η Λένα Παπαλεξοπούλου.

    «Όπως καταμετρά η μελέτη αντικτύπου η Deloitte, το 96% των φορέων αυτών θεωρούν τον Δεσμό “απολύτως απαραίτητο για την κάλυψη των αναγκών τους”» διευκρινίζει.

    «Πέραν της αταλάντευτης έμφασης στην αποτελεσματικότητα και τη διαφάνεια, μεγάλο μέρος της επιτυχίας του Δεσμού οφείλεται στον τρόπο που έχουμε επιλέξει να δουλεύουμε: Συνεργατικά και όχι ανταγωνιστικά με άλλους φορείς», υπογραμμίζει η αντιπρόεδρος.

    Desmos

    Όχι ανταγωνιστικά, συνεργατικά

    «Συνεργαζόμαστε στενά με και υποστηρίζουμε ένα δίκτυο (1.000 περίπου) κοινωφελών φορέων που έχουμε δημιουργήσει, συμπράττουμε με ένα δίκτυο δωρητών και εθελοντών και υλοποιούμε προγράμματα που βασίζονται σε συνέργειες του ιδιωτικού, του δημόσιου και του τρίτου τομέα – αυτού της κοινωνίας των πολιτών – και έτσι μεγιστοποιούμε την προσφορά στον τόπο μας».

    Πριν από τον Δεσμό επικρατούσε ανταγωνισμός διότι η πίτα ήταν συγκεκριμένη και χρειάζονταν όλοι από ένα ένα κομμάτι. «Εμείς αυτό ήρθαμε να αλλάξουμε», διευκρινίζει η αντιπρόεδρος.

    Η δράση του ΔΕΣΜΟΥ καλύπτει τέσσερις άξονες: Κοινωνική Πρόνοια, Οικοδόμηση ενός Καλύτερου Μέλλοντος, Υγεία και Αντιμετώπιση και Αποκατάσταση Κρίσεων.

    «Μιλάμε για τέσσερις πυλώνες αλλά ουσιαστικά έχει δράση που απλώνεται σε πάρα πολλούς τομείς», διευκρινίζει η αντιπρόεδρος. «Δεν είναι εύκολο να τη συνοψίσει κανείς με ένα elevator speech».

    Desmos

    Μελέτη αντικτύπου

    Η Μελέτη Αντικτύπου της Deloitte όσον αφορά στο έργο του Δεσμού από το 2012 έως το 2020 σημείωσε τα εξής:

    Για κάθε ένα ευρώ που εισπράττει ο ΔΕΣΜΟΣ ως δωρεά δημιουργείται και επιστρέφεται αξία πάνω από εννιά εκατομμύρια (9.2€) για την κοινωνία.

    Το οικονομικό αποτύπωμα της συνολικής δραστηριότητας του ΔΕΣΜΟΥ για την κοινωνία ανέρχεται μέχρι σήμερα στα δέκα τρία εκατομμύρια ευρώ (13.000.000€).

    Η εξοικονόμηση δημοσίων πόρων που έχει επιτευχθεί μέχρι στιγμής μέσω της δραστηριότητας του Δεσμού ανέρχεται σε πάνω από δύο εκατομμύρια ευρώ (2.200.000€).

    Χίλιοι κοινωφελείς οργανισμοί σε όλη την Ελλάδα λαμβάνουν τακτική υποστήριξη από τον ΔΕΣΜΟ.

    Πάνω από διακόσιες χιλιάδες δεκαπέντε (215.752) συνάνθρωποι έχουν βελτιώσει τις συνθήκες διαβίωσής τους μέσα από τα προγράμματα του ΔΕΣΜΟΥ.

    Ένας αριθμός συνεχώς αυξανόμενος.

    Νοιάζομαι και Δρω

    Για παράδειγμα, ένα από τα προγράμματα του σωματείου που έχει μεγάλη διεισδυτικότητα στην κοινωνία, ονομάζεται Νοιάζομαι και Δρω.

    Η αντιπρόεδρος Λένα Παπαλεξοπούλου υπήρξε βασική εμπνεύστριά του.

    «Και δεν ξέρετε πόση χαρά μου δίνει το γεγονός ότι το υιοθέτησε το υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων», εξηγεί.

    «Για να πάρουμε την έγκριση από το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής να το βάλουμε στα σχολεία, παραχωρήσαμε τα πνευματικά δικαιώματα του υλικού -μαζί με το Ίδρυμα Λαμπράκη-, στο υπουργείο. Το υπουργείο πριν από δύο χρόνια ξεκίνησε το θεσμό των εργαστηρίων-πυλώνων δεξιοτήτων. Μέσα σε αυτήν τη θεματική εντάχτηκε το υλικό και η τεχνογνωσία του Νοιάζομαι και Δρω», καταλήγει.

    Desmos

    Δεσμός για τους Νέους, Νέα σελίδα

    Με αφορμή τον εορτασμό των δέκα χρόνων λειτουργίας, ο ΔΕΣΜΟΣ ανακοινώνει την έναρξη του τέταρτου κύκλου του προγράμματος «Δεσμός για τους Νέους».

    Ο Δεσμός για τους Νέους προβλέπει τη χρηματοδότηση θέσεων απασχόλησης για άνεργους νέους και νέες σε κοινωφελείς οργανισμούς της χώρας.

    Έτσι στηρίζει τους νέους στην απόκτηση πολύτιμης επαγγελματικής εμπειρίας. Παράλληλα, διευκολύνει τους οργανισμούς να ενισχύσουν τις δυνατότητές τους αλλά και να διευρύνουν το έργο τους.

    Εν συνόλω, συμβάλλει στη μεγιστοποίηση του θετικού κοινωνικού αντικτύπου τους.

    Ο νέος κύκλος του προγράμματος αφορά σε πανελλαδικό πρόγραμμα με την υποστήριξη επτά δωρητών (εταιρειών και ιδρυμάτων).

    Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να μαθουν περισσότερες πληροφορίες και να υποβάλουν τις αιτήσεις τους στο www.desmos.org.

    Δασοπροστασία

    Παράλληλα, τον Νοέμβριο αρχίζουν να παραδίδονται τα πρώτα είδη εξοπλισμού στις Εθελοντικές Ομάδες στο πλαίσιο της διετούς πρωτοβουλίας Πρόγραμμα Ενίσχυσης Εθελοντικών Ομάδων Δασοπυροπροστασίας.

    Οι ομιλίες στο ΕΜΣΤ

    Στην εκδήλωση στο ΕΜΣΤ για τα δέκα χρόνια του Δεσμού, ο δημοσιογράφος Γιάννης Παλαιολόγος εξήγησε ότι «στα δέκα χρόνια από το 2012, ο Δεσμός εξελίχθηκε σε κάτι πολύ πιο σύνθετο από την αρχική αποστολή της διευκόλυνσης των δωρεών, αναδεικνύοντας το ζωτικό ρόλο της κοινωνίας των πολιτών στην αντιμετώπιση διαχρονικών ελλειμμάτων αλλά και έκτακτων καταστάσεων».

    O Γενικός Διευθυντής Παιδικών Χωριών SOS Γιώργος Πρωτόπαπας επισήμανε ότι «Το βλέμμα στο μέλλον –το μήνυμα του εορτασμού των 10 χρόνων λειτουργίας του ΔΕΣΜΟΥ- , προϋποθέτει ένα στιβαρό παρόν δράσεων και αποτελεσμάτων και μια αποφασιστική και δημιουργική ομάδα.

    Στοιχεία και προϋποθέσεις που έχει ο ΔΕΣΜΟΣ και που επιτρέπει σε όλους εμάς τους επωφελούμενους φορείς να βλέπουμε το μέλλον με αισιοδοξία».

    Desmos

    Η διαφάνεια

    Ο CEO της Deloitte Greece Δημήτρης Κουτσόπουλος με τη σειρά του δήλωσε ότι «η μελέτη που εκπονήσαμε εστίασε επίσης στην αλυσίδα αξίας που έχει σχεδιάσει και εφαρμόζει ο Δεσμός και που του επιτρέπει να λειτουργεί έτσι ώστε κάθε δωρεά μικρή ή μεγάλη, χρηματική ή σε είδος να αξιοποιείται με τον καλύτερο δυνατό τρόπο και να προσφέρει ουσιαστική βοήθεια σε όσους έχουν ανάγκη. Κλείνοντας θα ήθελα να τονίσω ότι οι Μη Κερδοσκοπικοί Οργανισμοί σαν το Δεσμό, που γεφυρώνουν το χάσμα μεταξύ ιδιωτικού τομέα και των αναγκών της κοινωνίας με το πλέον αποτελεσματικό και διαφανή τρόπο, είναι υψίστης σημασίας και πρέπει να στηρίζονται από το σύνολο της κοινωνίας».

    Στο μέλλον

    Εκτός από τη Λένα Παπαλεξοπούλου, στην εκδήλωση ανέβηκε στο βήμα η Ελένη Μπαθιανάκη (μέλος ΔΣ ΜΚΣ Δεσμός) για να αναλύσει τους λόγους για τους οποίους το σωματείο ξεχωρίζει.

    Τέλος, η Εκάβη Βαλλερά, ιδρυτικό μέλος του ΜΚΣ Δεσμός και Διευθύντρια Στρατηγικού Σχεδιασμού, ανακοίνωσε την έναρξη του 4ου κύκλου του προγράμματος «Δεσμός για τους Νέους».

    Όπως σημείωσε η πρόεδρος Αλεξία Κατσαούνη, «ο Δεσμός θα συνεχίσει να μεγαλώνει, να δημιουργεί, και προπαντός να είναι δίπλα στους συνανθρώπους μας».

    Η Λένα Παπαλεξοπούλου εν συντομία

    Λένα Παπαλεξοπούλου είναι οικονομολόγος και επιχειρηματίας. Μετά από το BA οικονομικών (Pi Sigma Alpha Honor Society) απέκτησε δύο μεταπτυχιακούς τίτλους σπουδών, ένα Master of International Affairs από το πανεπιστήμιο Columbia στην Νέα Υόρκη και ένα Executive Management Degree από το IMD στην Λωζάνη.

    Έχει ζήσει σε οκτώ χώρες. Εργάστηκε για την Ευρωπαϊκή Ένωση, την Merrill Lynch και την Johnson & Johnson Inc μεταξύ άλλων. Διηύθυνε την εταιρεία Concept SA για μια δεκαετία. Τα τελευταία πέντε χρόνια ως Πρόεδρος και Διευθύνουσα Σύμβουλος.

    Υπηρέτησε δύο θητείες στο Διοικητικό Συμβούλιο του ΣΕΛΠΕ (Σύνδεσμος Επιχειρήσεων & Λιανικής Πωλήσεως Ελλάδος). Είναι μέλος σε διάφορα Διοικητικά Συμβούλια, Business Fora και επιμελητήρια. Έχει σημαντική ενασχόληση με την εκπαίδευση, είναι Πρόεδρος του Columbia University CAA Greece, μέλος του Tufts University International Board of Advisors.

    Πεδία δράσης ΜΚΟ Δεσμός

    Ιδού ορισμένα από τα κυριότερα πεδία δράσης του Δεσμού:

    • Ο Δεσμός προσφέρει Ζεστασιά
    • Δεσμός για τα Σχολεία
    • Δεσμός για τους Νέους
    • Νοιάζομαι και Δρω
    • Ενέργειες στην Υγεία και την Κοινωνική Πρόνοια
    • Ανταπόκριση στην πυρκαγιά της Ανατολικής Αττικής 2018
    • Ανταπόκριση στον COVID-19
    • Ανταπόκριση στις πυρκαγιές 2021

    Πληροφορίες

    Για περισσότερες πληροφορίες: https://www.desmos.org/el/
    INSTAGRAM: desmos_non_profit_foundation
    FACEBOOK: Δεσμός ή Desmos
    Youtube: DESMOSchannel
    Επικοινωνία: Έμιλυ Κερν [email protected], Εκάβη Βαλλερά [email protected]



    ΣΧΟΛΙΑ