• Πολιτισμός

    «Κιβωτός του Αμπελώνα» θα δημιουργηθεί στο Τατόι – Συνάντηση Μενδώνη-Μπουτάρη

    Η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη


    Μία «Κιβωτός του Αμπελώνα», θα δημιουργηθεί στο Τατόι για να διασωθεί και να αναπτυχθεί ο πλούτος των ελληνικών κρασιών.

    Η ιδέα ανήκει στον Γιάννη Μπουτάρη, που την παρουσίασε στην υπουργό Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη αναφέροντας τα οφέλη από μία τέτοια δραστηριότητα και για το πρώην βασιλικό κτήμα αλλά και την οινοποιία και τον κλάδο της.

    Η συνάντηση με τον κ. Μπουτάρη, επίτιμο πρόεδρο της Εθνικής Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Αμπέλου και Οίνου έγινε μετά την ευρεία αποδοχή, που είχε η ανακοίνωση από το υπουργείο Πολιτισμού της Μελέτης Βιωσιμότητας του Τατοΐου, καθώς η ανάπτυξη αγροτικών χρήσεων μέσα στο κτήμα μπορεί να συμβάλλει καθοριστικά στη βιωσιμότητά του με την εξασφάλιση επιπλέον πόρων από την πώληση και την χρήση των προϊόντων σε όλους τους χώρους του, όπως στα εστιατόρια και το ξενοδοχείο.

    Η δημιουργία αυτού του είδους αμπελώνα ωστόσο άπτεται των αρμοδιοτήτων του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Σπήλιου Λιβανού με τον οποίο θα συναντηθεί στη συνέχεια ο κ. Μπουτάρης . Ήδη όμως το υπουργείο Πολιτισμού, όπως είπε η κυρία Μενδώνη έχει κατοχυρώσει «τα εμπορικά σήματα των προϊόντων του κτήματος, κατά την περίοδο της λειτουργίας του, προκειμένου στη συνέχεια να διατεθούν, όπως αποφασιστεί από τον φορέα που θα αναλάβει την διαχείριση, μετά την αξιοποίησή του».

    Το Οινοποιείο που πρόκειται να αποκατασταθεί

    Να σημειωθεί ότι η αποκατάσταση του κτηρίου του παλαιού Οινοποιείου προγραμματίζεται, έτσι, όπως είπε η υπουργός «θα εξεταστεί πώς θα μπορούσε να συμβάλει σε αυτή, η ΕΔΟΑΟ, αλλά και οι δυνατότητες του χώρου για δημιουργία πωλητηρίου των παραγόμενων στο κτήμα κρασιών, αλλά και ως σημείο οινογνωσίας».

    Το Οινοποιείο που πρόκειται να αποκατασταθεί

    Όπως είπε εξάλλου ο κ. Μπουτάρης: «Η προοπτική της ολοκλήρωσης της ‘Κιβωτού του Ελληνικού Αμπελώνα’ για την διάσωση και μελέτη όλων των ελληνικών ποικιλιών σταφυλιού δίνει μεγάλη ικανοποίηση στον κλάδο. Επιπλέον με την επικείμενη συνάντηση με τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Λιβανό ελπίζουμε ότι θα τεθούν και θα συζητηθούν όλα τα τεχνικά θέματα της ‘Κιβωτού’, που είναι και ο βασικός στόχος και η επιδίωξη της Εθνικής Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Αμπέλου και Οίνου».

    Ο Γιάννης Μπουτάρης
    Ετικέτα από το κρασί «Τατόι»

    Διαβάστε επίσης:

    Λίνα Μενδώνη: Το Τατόι αλλάζει – Μουσεία, ξενοδοχεία, εστιατόρια, αθλητισμός

    Νέα στέγη για τις άμαξες του Τατοΐου – Βήμα προς βήμα η μεταφορά τους (video)

    Κώδικας Δεοντολογίας για τα κρατικά θέατρα και τις σχολές – Πρωτοβουλία από το υπ. Πολιτισμού για την αντιμετώπιση της βίας



    ΣΧΟΛΙΑ