• Πολιτισμός

    Οι πολιτιστικοί θησαυροί του Αγίου Όρους σε ψηφιακή μορφή – Διαδραστική έκθεση στο Μέγαρο Μουσικής

    Επιτάφιος, έργο κεντητικής


    Χιλιάδες κειμήλια και αντικείμενα υψηλής πολιτιστικής αξίας από τις ιερές μονές του Αγίου Όρους, θησαυροί, που πέραν των άλλων μιλούν για την υπερχιλιετή ιστορία του παρουσιάζονται ψηφιοποιημένα στην διαδραστική έκθεση «Πέρασμα στο Φως», που θα εγκαινιαστεί στις 16 Οκτωβρίου στο Μέγαρο Μουσικής.

    Πρόκειται για το μοναδικό έργο της «Αθωνικής Ψηφιακής Κιβωτού», όπως αποκαλείται, που υλοποιήθηκε σε διάρκεια τεσσάρων ετών περιλαμβάνοντας σε ψηφιοποιημένη μορφή χειρόγραφους κώδικες, παλαίτυπα, έγγραφα, εξαίρετα έργα τέχνης, αντικείμενα ειδικών συλλογών, τρισδιάστατα μοντέλα μνημείων, όπως ο σεπτός ναός του Πρωτάτου και η Τράπεζα της Ι.Μ.Μ. Βατοπαιδίου, ψηφιακές παρουσιάσεις  ιερών μονών και ειδικές ψηφιακές εφαρμογές εκπαιδευτικού και ψυχοφελούς περιεχομένου. Όλοι αυτοί οι θησαυροί είναι προσβάσιμοι πλέον με τη βοήθεια της σύγχρονης ψηφιακής τεχνολογίας, μαρτυρώντας την ορθόδοξη πολιτιστική παράδοση, όπως αποτυπώνεται εδώ και αιώνες στο Άγιον Όρος.

    Η έκθεση «Πέρασμα στο Φως» δίνει εξάλλου στους επισκέπτες τη μοναδική ευκαιρία να γνωρίσουν τον καθημερινό βίο των πατέρων του Άθω. Μέσω διαδραστικών οθονών, ολογραμμάτων, παρουσιάσεων εικονικής πραγματικότητας, τρισδιάστατων προβολών και ψηφιακών περιηγήσεων, μέρος των ψηφιοποιημένων αυτών κειμηλίων «ζωντανεύουν», δίνοντας στους επισκέπτες της έκθεσης τη δυνατότητα να βιώσουν την εμπειρία της μακραίωνης ιστορικής παράδοσης αλλά και της καθημερινότητας της Αθωνικής Πολιτείας. Επίσης, αξιοποιήθηκε η  πλατφόρμα τηλεκπαίδευσης «moodle» για την δημιουργία ψηφιακού εκπαιδευτικού περιεχομένου.

    Ιερατική πόρπη
    Χρυσά νομίσματα όλων των εποχών

    «Το έργο της Αθωνικής Ψηφιακής Κιβωτού που παρουσιάζεται μέσω της έκθεσης «Πέρασμα στο Φως» αποτελεί  παρακαταθήκη της Ιεράς Κοινότητος του Αγίου Όρους που ανοίγεται πλέον σε όλη την οικουμένη, μέσω των δυνατοτήτων που προσφέρει η σύγχρονη τεχνολογία», όπως αναφέρει ο Γέρων Ιερώνυμος Ιερομόναχος Σιμωνοπετρίτης, εκπρόσωπος της Ιεράς Κοινότητας και υπεύθυνος του έργου. Ενώ ο κ. Κωνσταντίνος Πατσέας, υπεύθυνος σχεδιασμού  και συντονιστής της «Αθωνικής Ψηφιακής Κιβωτού» επισημαίνει τη δυσκολία του απαιτητικού τεχνικού έργου, που έγινε με μεγάλο αριθμό τεχνικών και επιστημόνων αλλά πάντα με σεβασμό προς τον ησυχαστικό χαρακτήρα της αθωνικής πολιτείας.

    Χειρόγραφοι κώδικες

    Η «Αθωνική Ψηφιακή Κιβωτός» είναι έργο συγχρηματοδοτούμενο από την Ε.Ε. και είναι ενταγμένο στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Ανταγωνιστικότητα, Επιχειρηματικότητα, Καινοτομία (ΕΠΑνΕΚ). Είναι πρωτοβουλία της Ιεράς Κοινότητος του Αγίου Όρους και ως έργο αφορά στη διαμόρφωση μιας ολοκληρωμένης ψηφιακής κιβωτού γνώσης και πολιτισμού, που περιλαμβάνει σε ψηφιακή  μορφή το σύνολο των εκφάνσεων του πολιτιστικού αποθέματος Ιερών Μονών του Αγίου Όρους. Το κοινό έτσι μπορεί σε όλο αυτό το αποθετήριο των χιλιάδων ψηφιοποιημένων αντικειμένων μέσω της ιστοσελίδας https://mountathos.org/.

    Παλαίτυπα

    Όσον αφορά την έκθεση «Πέρασμα στο Φως» θα πραγματοποιηθεί στον νέο εκθεσιακό χώρο (επίπεδο Σκαλκώτα) του Μεγάρου Μουσικής και θα διαρκέσει ως τις 24 Οκτωβρίου. Δωρεάν δελτία εισόδου εξασφαλίζονται:

    Μέσω της ιστοσελίδας: https://perasmastofos.gr/.

    Μέσω της ιστοσελίδας του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών:  https://www.megaron.gr/event/perasma-sto-fos/

    Από τα εκδοτήρια του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών ή τηλεφωνικά: 210 728 2333

    Το έργο της ψηφιοποίησης του πολιτιστικού αποθέματος του Αγίου Όρους



    ΣΧΟΛΙΑ